Connect with us

Uncategorized

12 INTERIJER TRENDOVA koje ćemo viđati posvuda u 2023. godini

Ako ove godine planirate preseljenje, opremanje stana ili renovaciju, ali i ako samo želite malkice dotjerati stan, ove interijer trendove ćete htjeti imati na umu.

Brojni od njih bit će vam već poznati od ranije, neki će biti potpuna suprotnost od onoga što želite dok će vas drugi osvojiti na prvi pogled. Ovi trendovi mogu vam biti prava malena mapa u potrazi za stilom i uređenjem koji želite da ima vaš dizajn interijera.

Od boja koje će biti popularne, preko materijala i oblika, pa sve do pojedinačnih komada namještaja, obuhvatili smo i zaokružili sve trendove koje ćete viđati posvuda. Koji od ovih trendova već imate u svom domu, a koji biste htjeli dodati?

Zelena ostaje i ovu sezonu
Sve što asocira na prirodu i njezin umirujući efekt bit će dobrodošlo i u 2023. godini, pa samim time nije ni veliko iznenađenje da zelena ostaje jedna od popularnijih boja za uređenje interijera.

Prirodni materijali će postati izuzetno traženi
Kvaliteta, kao i luksuzan izgled čine da prirodni materijali dobivaju sve veću pozornost, prvenstveno mramor i kamen, a zatim i drvo.

Održivost dobiva na sve većoj važnosti
Domovi koji stavljaju naglasak na obnovljive izvore energije, kao i namještaj iz provjerenih održivih izvora proizvodnje dobit će svoju pozornicu tijekom 2023. godine.

Foto: Unsplash

Mnogi žele odmjereni maksimalizam
Minimalizam koji je držao visoko mjesto na listi afiniteta sad je zamijenio maksimalizam koji omogućava poigravanje s teksturama, bojama, materijalima.

Prozirni detalji kao praktičan dodatak
Prozirne ograde, stjenke tuš kabine, vrata koja odjeljuju prostorije jedan su od najtraženijih trendova, prognoziraju dizajneri, a ponajviše zbog činjenica da prostor čine otvorenim i većim.

Boje, boje, boje
Maksimalizam koji postaje sve popularniji u uređenju interijera sa sobom je poveo i odvažne boje koje ćemo ove godine vidjeti u svim prostorijama. Ako se pitate koje boje birati za svoj dom, ovdje donosimo detaljan vodič.

Foto: Unsplash

Originalan zanatski namještaj visoko je na ljestvici popularnosti
Bilo da je riječ o vintage komadu namještaja ili novom detalju za vaš dom, 2023. proći će u lovu na jedinstvene komade u koje je utkano mnoštvo majstorstva koji nikada ne izlazi iz mode.

Posebne sobe za pranje i sušenje rublja su hit
Osim što su praktične, ovakve zasebne prostorije pretvaraju inače zamoran posao u zabavnu i organiziranu rutinu. A ako nemate prostora za posebnu sobu, evo par ideja kako sakriti veš mašinu u svojoj kupaonici.

Kuhinje će biti od-va-žne
Mjesto susreta, kreiranja ukusnih jela i stvaranja uspomena zasigurno je kuhinja koja će u ovih 365 dana biti centar uređenja za mnoge.

Miks stilova postaje sve češći odabir
Dašak modernog uz dašak retro komada namještaja stvara dom s dosta karaktera i posebnosti.

Istaknuti zidovi bili su trend par godina, a ostaju i ove godine
Bilo da svoj zid želite istaknuti tapetama, pregradama, posebnim uzorcima ili nečim sasvim drugim, budite sigurni da će vaš interijer biti u skladu s trendovima.

Sve zaobljeno je in
Ravne linije su postale predvidljive, a 2023. je u znaku novog, modernog, drugačijeg. Upravo u tome pomažu zakrivljene linije u domu, od stepenica preko namještaja pa sve do interijer dekora.

Uncategorized

Penzije u Federaciji BiH povećane za 11,1 odsto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na prvoj hitnoj sjednici nakon usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu donijela odluku o povećanju penzija u FBiH za 11,1 posto.

– Prije svega, ovom prilikom želim zahvaliti zastupnicima u Zastupničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu. Time su omogućili Vladi Federacije BiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto – rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Dodao je da su upravo održali hitnu sjednicu Vlade Federacije, te donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme.

– Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati – dodao je Novalić.

Klix

Nastavi čitati

Uncategorized

BRNABIĆEVA PRIMILA ŠMITA! U saopštenju iz Vlade Srbije kažu da sesastala sa “visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH, kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.
U saopštenju iz Vlade Srbije se navodi da se premijerka sastala sa “visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom”.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju, navela da je “Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredijeljena i otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata, kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima”.

“Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja s takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbjednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona. Prema njenim riječima, Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima. Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

Brnabić je rekla da je “neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini s ličnim i povjerljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti”. Zahvalila mu je na “nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumijevanju”.

Šmit je, ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu s odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome obavijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik se saglasio s premijerkom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Nastavi čitati

Uncategorized

UKRAJINCI U IŠČEKIVANJU “Dobićemo između 120 i 140 TENKOVA”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da će Kijev dobiti od 120 do 140 tenkova od svojih saveznika, jer je Zapad obećao isporuke tenkova nakon što je Njemačka odobrila transfer tenkova Leopard 2.

“U prvom valu doprinosa Oružane snage Ukrajine će dobiti od 120 do 140 jedinica modernih tenkova zapadnih modela. To su Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. I jako puno računamo na Leklera”, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare koju je podijelilo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Napominjući da tenkovska koalicija trenutno ima 12 članica, Kuleba je rekao da je prerano imenovati sve zemlje učesnice i njihov doprinos jer neke od njih nisu donijele formalnu odluku “prema svojim internim procedurama”.

Rekao je da Ukrajina “nastavlja raditi i na proširenju članstva u tenkovskoj koaliciji i na povećanju doprinosa već prijavljenih učesnika”.

Njemačka je prošle srijede objavila da će Kijevu isporučiti 14 tenkova Leopard 2, obučiti ukrajinske trupe za korištenje tenkova i dati licence drugim evropskim zemljama koje žele isporučivati Leoparde iz svojih zaliha, prenosi “Anadolija“.

Nastavi čitati

Aktuleno