Connect with us

Banjaluka

Vrbanja: Vatrogasci gase požar koji se ponovo aktivirao, u zoru djeluje i Helikopterski servis

Published

on

Pripadnici banjalučke Vatrogasno-spasilačke brigade trenutno su na terenu na Vrbanjskim brdima, gdje gase požar koji se ponovo aktivirao zbog veoma visokih temperatura i vjetra.

Sa vatrogascima u gašenju požara učestvuju i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Vrbanja” i Šumskog gazdinstva Banja Luka.

-Pokušavamo da spriječimo širenje požara na širi teren. U kontaktu smo sa Helikopterskim servisom Republike Srpske, koji će djelovati sutra u zoru kako bismo zajedničkim snagama spriječili širenje vatre i ugasili požar na ovom jako nepristupačnom terenu – kazao je komandant Vatrogasne brigade Miroslav Malinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

Istorijska ulaganja: U obnovu škola uloženo 800.000 KM

Published

on

By

Za rekonstrukciju i sanaciju više osnovnih škola na području grada Banje Luke u proteklih godinu i po izdvojeno je blizu 800.000 KM.

Ovo je istorijsko ulaganje u obnovu i uređenje osnovnih škola, čime su đaci i zaposleni dobili bolje uslove za rad i boravak u školskim objektima.

Značajna sanacija obavljena je u Osnovnoj školi „Milan Rakić“, kako u centralnoj u Karanovcu, tako i u podrčnom odjeljenju u Novoseliji, gdje je na oba objekta zamijenjena stolarija. Na područnoj školi saniran je i krov,a ukupno za sve radove izdvojeno je preko 250.000 KM. U školi u Karanovcu izgrađen je i parking, koji je sada izdvojen od prostora za kretanje pješaka, čime je znatno poboljšana bezbjednost učenika. Ovo su prva značajna ulaganja u oba objekta od njihove izgradnje.

Nova stolarija i fasada postavljene su i na objektu škole „Stanko Rakita“, centralnoj u Vrbanji i područnom odjeljenju u Debeljacima. Ovi radovi koštali su preko 85.000 KM.

Bolje uslove za rad dobiće i učenici i nastavnici OŠ „Ivan Goran Kovačić“, gdje je u toku zamjena stolarije, za šta je iz budžeta obezbijeđeno 220.000 KM.

Izrada fasade je u toku i na školi „Mladen Stojanović“ u Bronzanom Majdanu, za šta je izdvojeno 50.000 KM. U školskom dvorištu izgrađeno je i dječije igralište.

U OŠ „Miroslav Antić“ biće sanirani parketi u područnom odjeljenju u Borkovićima, zamijenjena centralna peć u centralnoj školi u Bistrici, te peć u područnom odjeljenju u Pervanu. Vrijednost svih radova je 50.000 KM.

Od drugih završenih radova, između ostalih, izdvajamo i rekonstrukciju mokrih čvorova u OŠ „Petar Petrović Njegoš“, sanaciju svlačionica u OŠ „Jovan Cvijić“, sanaciju krova u školi „Milutin Bojić“, prenamjenu učionica i ugradnju podnih obloga u OŠ „Aleksa Šantić“, sanaciju učionice u „Branko Ćopić“, sanaciju podova u učionica u školi u Česmi, te drugi radovi.

Osim ulaganja u obnovu postojećih školskih objekata, važno je napomenuti da će Banja Luka, nakon dvije decenije, dobiti dvije nove osnovne škole, i to u naseljima Ada i Paprikovac.

Podsjećamo, podrška sanaciji škola samo je jedan od načina kojim Grad Banja Luka pruža podršku obrazovanju.

Tako će i  naredne školske godine osnovci od petog do devetog razreda dobiti besplatne udžbenike.

Prvi put nakon skoro 15 godina povećane su stipendije za srednjoškolce i studente, a Grad će i ove godine subvencionisati opremanje kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Nastavi čitati

Banjaluka

BEZOBRAZLUK! Komad papira naplaćuju 20 KM: Besplatnu potvrdu USLOVLJAVAJU MJESEČNOM KARTOM

Published

on

By

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Prevoznici su izdavanje potvrde o cijeni mjesečne karte, koje traže radnici kako bi naplatili troškove prevoza na posao u svojim preduzećima, počeli da naplaćuju, a cijena varira od 10 do 23 KM. Provjerili smo da li je naplaćivanje ove potvrde po zakonu i na osnovu čega se ona naplaćuje.

Građane je iznenadila ova informacija jer dosad, kako kažu, nisu plaćali ovu potvrdu.

– Već godinama uzimam potvrdu kod jednog od autoprevoznika, a tek prije dva mjeseca su počeli da je naplaćuju, i to čak 20 maraka (plus PDV). Čujem da je kod drugih ta cijena mnogo manja. Zanima me, kada već nemaju odobrenje Grada Banjaluka na osnovu potpisanog ugovora, na koji način formiraju cijenu tako da ona košta gotovo kao pola radničke karte. Koliko znam, sve potvrde koje se tiču regulisanja radničkih prava su besplatne – rekla je Jelica T, koja na posao u Banjaluku putuje iz prigradskog naselja.

Tužba

Ona razmišlja da, nakon konsultacije s pravnicima, presavije tabak i tuži autoprevoznika.

– Cijena angažovanja pravnika po ročištu je oko 240 KM, deset puta više nego što košta potvrda, ali iz principa neću dozvoliti da me baš svako šiša kao ovcu – istakla je ona.

Pravnik i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, Milko Grmuša, kaže da mu nije jasno na osnovu čega oni naplaćuju ove potvrde.

– Kada su u pitanju fiskalni i parafiskalni nameti, jasno je navedeno u zakonu da se sve što se tiče tih nameta nalazi u registru. Provjerio sam, i tog nameta, u tom slučaju, nema. Samim tim, što se tiče Republike Srpske, ta obaveza plaćanja ne postoji – rekao je Grmuša.

Ukoliko je internim aktom poslodavca, dodaje Grmuša, regulisano da se te stvari naplaćuju, onda oni u tim potvrdama moraju navesti na osnovu kog člana i akta je ta obaveza definisana.

– Ako se to uzima proizvoljno i paušalno, onda nemaju pravo to da naplaćuju. Morali bi da navedu dobar razlog zbog čega ljudima uskraćuju pravo na informaciju koja bi trebala da bude opšta. Ako je sve ovo istina i ako ovo rade na pogrešan način, oni krše zakon i svako ima pravo da ih tuži – istakao je Grmuša.

“Informacije su besplatne”

Iz Pavlović tursa su za Srpskainfo rekli da je apsolutno netačna informacija da se radnicima koji koriste mjesečnu kartu naplaćuje potvrda ili da se naplaćuje informacija o cijeni mjesečne karte.

Kažu da svaki radnik koji kupi mjesečnu kartu, ako traži potvrdu, istu dobija besplatno i sve informacije o cijenama mjesečnih karata su besplatne.

Međutim, prema njihovim riječima, izdavanje potvrda o cijeni mesečne karte koje traže radnici koji ne koriste usluge prevoznika, da bi naplatili troškove prevoza na posao u svojim preduzećima, nisu i ne mogu biti besplatne.

– Svi prevoznici su “zatrpani” zahtjevima radnika za izdavanje potvrda, zbog čega prevoznici ne mogu obavljati svoje redovne aktivnosti. To zahtijeva dodatno angažovanje radnika, kao i trošenje kancelarijskog materijala i drugih resursa. Takva usluga zbog toga ne može biti besplatna. Odluka o formiranju cjenovnika za izdavanje potvrda za radnike koji nisu korisnici usluga javnog prevoza donesena je u skladu sa odredbama Zakona o regulisanju cijena – tvrde u “Pavlović tursu”.

Kažu da je javna uprava mogla regulisati da njene usluge budu besplatne za sve građane.

– Traženje od prevoznika da za sve građane izdaju besplatne potvrde ne može biti potkovano nijednim zakonom. Ja vama sad napišem mejlom koliko košta mjesečna karta i dajem vam besplatnu informaciju. Ali da vam izdam potvrdu na memorandumu preduzeća, vi nađite gdje piše da to moram raditi besplatno!? Nama je osnovni posao prevoz putnika, a ne izdavanje potvrda o cijenama prevoza. Zbog tih potvrda koje se izdaju samo kad dođe do promjena cjenovnika, jer važe dok se god ne promijeni cijena (posljednje su važile duže od 50 mjeseci), ne mogu adekvatno planirati radno vrijeme svojim radnicima – istakao je direktor “Pavlović tursa” Goran Starčević.

“Naplaćuju ogroman novac”

Iz Ministarstva za trgovinu i turizam Republike Srpske su za Srpskainfo kratko rekli da pitanje potvrda i određivanja cijena ne određuje Zakon o regulisanju cijena nego da to određuju sami prevoznici.

Iz Grada Banjaluka su kratko odgovorili da ova tema nije u njihovoj nadležnosti i da izdavanja potvrda nije regulisano ugovorom koji su potpisali s autoprevoznicima.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić rekao je za Srpskainfo da svi građani mogu skinuti besplatno cjenovnik sa njihovog sajta, ali ako hoće potvrdu, da će za tu uslugu morati platiti.

– Mi nismo državna ustanova da imamo bilo kakvu obavezu izdavanja potvrda. Ono što je naša obaveza po zakonu je da istaknemo i javno objavimo cjenovnik. Ako neko želi dodatnu uslugu izdavanja potvrde, to se plaća i tako je 10 godina – kaže on.

Mijić ističe da je u pitanju slobodno formiranje cijena na osnovu utrošene radne snage. Kaže da oni nikog ne tjeraju da kupuje potvrde.

– Oko ove cijene se bune oni koji nikada nisu niti će koristiti naše usluge, a na osnovu tih potvrda neki naplate ogroman novac – tvrdi Mijić.

Pita i da li njegovi radnici trebaju da rade besplatno.

(Srpskainfo)

Nastavi čitati

Banjaluka

Kako vam se sviđa: Pred Kočićev zbor objavljena pjesma u čast manifestacije, RITAM TJERA NA PLES

Published

on

By

Interesantna muzika i tekst čine pjesmu Petar Kočić- sve mi je, nastalu u susret 57. Kočičevom zboru.

Pjevaju Nikolina Đekanović i Banjalučki BL.

“Stričići kod Banjaluke sebi zovu me”, jedan je od stihova numere koja bi mogla da pobere simpatije mlađih, upravo zbog ritma.

Poslušajte.

Nastavi čitati

Aktuleno