Connect with us

Politika

OVO MOŽE SAMO DRAŠKO STANIVUKOVIĆ: Nećete vjerovati šta je uradio – OVO ĆE SVE ODUŠEVITI

Published

on

Sve gradske ustanove koje su pripremile potrebne akte i dostavile ih Gradskoj upravi avgustovsku platu imaće veću, kao i svi radnici Gradske uprave.

Rečeno je ovo na današnjem sastanku gradonačelnika Draška Stanivukovića sa saradnicima i predstavnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centra za socijalni rad i Gradske razvojne agencije, a u vezi sa povećanjem primanja zaposlenim u ustanovama.

-Gradska uprava je odlučna u tome da životni standard svih zaposlenih mora biti snažniji i bolji. To je prioritet, jer je radnik prioritet. U tom pogledu, svi radnici Gradske uprave nakon 17 godina su doživjeli povećanje plata – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je da se sa istom takvom odlukom ide prema svim gradskim ustanovama i sve one ustanove koje su pripremile potrebne dokumente – avgustovsku platu imaće veću.

-Trudimo se da stignemo sve veću potrošačku korpu i prvi smo koji smo se odlučili na takav korak – kazao je on.

Gradonačelnik je pozvao one ustanove koje još nisu dostavile potrebne akte Gradu – da to urade, jer kako je naveo – radnici su najvažniji i sva druga razmimoilaženja ili drugačija shvatanja su manje važna.

-Ponosan sam na ono što smo uradili prema našim radnicima. Vatrogascima smo povećali platu za 80 KM, a sada još za 50 KM, te zaposlili dodatni broj vatrogasaca. Prvi put povećali smo plate svim radnicima različitih struka u Gradskoj upravi – naglasio je on.

Uopšte, kako ističe – značajna pažnja posvećuje se radnicima, pa su tako uvedeni i određeni načini stimulacije.

-Nagrađujemo one zaposlene koji dolaze biciklom na posao. Donijeli smo i novi pravilnik o stimulaciji za posebne rezultate rada zaposlenih i mogu da kažem da je ovo ipak nova epoha za radnike. To  je definitivno korak ka naprijed, nije konačan, nego sistemski ćemo na ovaj način ići ka naprijed i posvećeno prema našim radnicima – zaključio je gradonačelnik.

Naime, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Gradska razvojna agencija dostavili su neophodnu dokumentaciju za povećanje plata radnicima, a isto se očekuje i od drugih ustanova.

Nastavi čitati

Politika

Na kompenzacionim listama premijer, ministri, lideri: Politički krem Srpske se na izborima OBEZBIJEDIO PO 2 OSNOVA

Published

on

By

Politički krem Republike Srpske, među kojima i lideri pojedinih stranaka, nalazi se na kompenzacionim listama za Narodnu skupštinu i Predstavnički dom BiH. Tako su se oni koji za sebe tvrde da su veliki lideri, borci i opozicionari, za svaki slučaj, osigurali po dva osnova.

Od 14 poslanika iz Srpske u PS BiH, pet će biti sa tzv. kompenzacionih lista. Od 83 mandata za Narodnu skupštinu, između 23 odsto 27 odsto su kompenzacioni mandati.

Izborni zakon BiH ove mandate definiše kao mandate „koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu“.

Kandidatska lista za kompenzacione mandate sadrži samo imena kandidata koji se već nalaze na redovnim kandidatskim listama. Način raspodjele ovih mandata je komplikovan i nije za objavu u novinskom članku, ali okvirno važe dva pravila: stranka koja osvoji više glasova i kandidat koji ima više ličnih glasova imaju veće šanse da osvoje kompenzacioni mandat, ako ne osvoje redovan.

Ukratko, ulazak u skupštinu na ovaj način je jednostavniji i smatra se nekom vrstom privilegije. Primjera radi, ranije su na kompenzaciju u parlamente ušli aktuelni premijer RS, Radovan Višković, potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić Jovičević, šefica Kluba poslanika SNSD u PS BiH, Snježana Novaković Bursać…

Demokratski narodni savez, za sada, jedina je stranka koja je poslala saopštenje za javnost u kome kažu da je Aleksandar Glavaš nosilac kompenzacione liste te stranke za Predstavnički dom BiH, a Dragan Brdar iz Kozarske Dubice za Narodnu skupštinu.

U ostalim strankama imena smo saznali samo nezvanično. U slučaju PDP, lider te stranke Branislav Borenović istovremeno je nosilac redovne i kompenzacione liste za Predstavnički dom BiH, dok je potpredsjednik stranke, Igor Crnadak, prva kompenzacija za NSRS.

U SDS najviše bure bilo je pri odluci ko će biti nosilac kompenzacione liste za PS BiH. Na kraju je odlučeno da to bude Miladin Stanić iz Prnjavora, biznismen i aktuelni šef kluba u NSRS, kome očigledno nije bilo dovoljno što će na idućim izborima biti nosilac i redovne poslaničke liste SDS za PS BiH.

Kako tvrde naši izvori, lider stranke Mirko Šarović je prvu kompenzaciju obećao Aleksandri Pandurević, jednoj od prepoznatljivih opozicionarki u RS, koja je ranije bila poslanik u PS BiH.

– Međutim, u zadnji čas se progurao Stanić, a spekuliše se da je zauzvrat obećao ili dao ogroman novac za finansiranje kampanje stranke. Pandurevićeva je na drugoj poziciji – tvrde naši izvori.

Za NSRS, kako nezvanično saznajemo, kompenzacionu listu SDS predvodi Velimir Andrić iz Šamca, a slijede Sonja Karadžić Jovičević iz Pala, Tomica Stojanović, šef GO SDS Bijeljina, Nedeljko Glamočak iz Kotor Varoši i Lidija Ljubojević iz Brčkog.

Aktuelni predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, nosilac je kompenzacione liste SNSD za Predstavnički dom BiH. Slijede Sanja Vulić iz Doboja i Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Kada je riječ o NSRS, na čelu ove liste je Srđan Mazalica, aktuelni zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD, a potom poslanik Mara Granula, ministar zdravlja RS Alen Šeranić i Radenko Bubić, inače vlasnik fabrike obuće „Dermal“ Kotor Varoš.

Potpredsjednik US, advokat Milan Petković, istovremeno je nosilac redovne i kompenzacione liste te stranke za PS BiH. Kao u slučaju PDP, i lider US Nenad Stevandić nosilac je redovne i kompenzacione liste te stranke, samo za NSRS.

– U Ujedinjenoj Srpskoj kompenzaciona lista, kao i sve druge, ide po hijerarhiji i doprinosu kandidata i ne služi inženjeringu i namirivanju – tvrde u toj partiji.

STEVANOVIĆ, SKOKO, GALIĆ

U Demokratskom savezu (DEMOS) odlučili su se da kompenzacionu listu za NSRS predvodi Spomenka Stevanović iz Zvornika, aktuelna šefica Kluba poslanika. Istovremeno, kompenzaciju za PS BiH nosi Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE „Ugljevik“. SPS Gorana Selaka nema listu za nivo BiH, a nosilac kompenzacije za NSRS biće Maksim Skoko iz Hercegovine, aktuleni šef poslaničke grupe i potpredsjednik stranke. Koalicija predvođena NPS Darka Banjca za nosioca za NSRS izabrala je Dragana Galića iz Šekovića.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Politika

SDS JAČA Radović umjesto u Banjaluci formirao Gradski odbor u Budvi

Published

on

By

Iako su izbori na pragu, političari hvataju svaki glas, predsjednik banjalučkog SDS-a umjesto ikakvim aktivnostima u Banjaluci bavio se formiranjem odb(m)ora u Budvi.

Pravo je čudo kako je ovaj odbor uspio formirati i listu, a njoj se se nalazi više bivših DNS-ovaca nego starih kadrova banjalučkog SDS-a i okolnih opština.

– Smatram da ćemo SDS u Banjaluci vratiti na mjesto koje joj pripada. Smatram da će SDS u Banjaluci će biti jedan od ključnih subjekata koji će doprinijeti pobjedi SDS i njenih partnera na predstojećim opštim izborima, kazao je Šarović prije pola godine ističući da je Milan Radović  SDS-u donio novu snagu i veliko znanje.

– Sada su se stekli uslovi da krenemo sa intenzivnim radom. Formirani su područni, mjesni i resorni odbori. Iza nas je težak fizički dio posla i sada nam ostaje posao organizacije stranke i rada na terenu , kazao je Radović kada je izabran za predsjednika GrO.

Izgleda da je Radović mjesne odbore formirao u budvi i teško radio na plažama.

Nastavi čitati

Politika

Predizborna kampanja ili briga za ugrožene: Direktorku Centra za socijalni rad, nakon ajkule, zabrinula nestašica vode

Published

on

By

Predizborna kampanja je uveliko u toku, pa tako i borba kandidata za neku od pozicija. Iako problem nestašice vode u Banjaluci u ljetnim mjesecima traje deceniju, dvije, Irena Joldžić se tek dva mjeseca pred izbore sjetila kako bi se Centar za socijalni rad, čiji je direktor, mogao uključiti u čitavu priču.

Naravno, posjeta kandidatkinje SNSD za narodnog poslanika nije mogla proći bez objavljenog videa na društvenim mrežama.

Vodosnabdijevanje je u nadležnosti “Vodovoda”, ali to nije spriječilo Joldžićevu da istakne Centar kao ustanovu koja će riješiti problem nedostatka pitke vode, bar na kratko.

Savjetodavne usluge

Na sajtu Centra piše da se ova ustanova bavi pružanjem savjetodavnih usluga, socijalnom pomoći i usmjeravanju djece i omladine, radu sa usvojenicima, kao i o odlučivanju o pravu na socijalnu pomoć.

Ipak, Joldžićeva za Srpskainfo kaže da je nadležnost Centra za socijalni rad da obezbijedi osnovne životne potrebe svih građana koji se nađu u stanju ekonomske nepogode.

– U konkretnom slučaju, radi se o stanovništvu koje ne može da obezbijedi vodu. “Vodovod” treba da se bavi problemom vodosnabdijevanja, a mi nabavljamo vodu za socijalno ugrožene, i to na zahtjev mjesnih zajednica – istakla je direktorka Centra za socijalni rad.

Ona kaže da video nije predizborna kampanja, nego je snimljen isključivo u svrhu pomoći ljudima u nevolji.

– Prilikom objavljivanja ovakvih sadržaja javljaju nam se donatori koji pomažu u obezbjeđivanju hrane, vode i drugih potrebnih stvari – objašnjava Joldžićeva.

“Vazduh pokreće vodomjere”

U videu Irena Joldžić govori kako se nalazi u naseljima Lovrići, Kremenovići i Regode, koji već dva mjeseca nemaju vode. Ističe da su se Centru za socijalni rad obratili građani za pomoć. Po njenim riječima, 70 kuća više od dva mjeseca nema vode, da njihove satove “pokreće samo vazduh”!

Pita da li je normalno da se danas pere fasada Gradske uprave dok 70 kuća nema vodu.

Iz “Vodovoda” su za Srpskainfo rekli da se problem vodosnabdijevanja koji se odnosi na određen broj domaćinstava u zaseocima Kremenovići, Regode i Lovrići, a koji se spominju u videu direktorke Centra za socijalni rad, nalazi u proceduri rješavanja.

Dodaju da je za infrastrukturu nadležno Odjeljenje za komunalne poslove, a nakon izgradnje, ona se predaje “Vodovodu” na održavanje i upravljanje.

Okolna naselja u Banjaluci već decenijama muči muku s vodom, a ove godine je kulminiralo čak i protestima ispred Gradske uprave, što je na kraju dovelo da se i ta stvar pretvori u politikanstvo.

Obećanje

Protesti se nisu mogli vidjeti tokom prethodne vlasti i gradske administracije, ali tokom nove jesu. Uvrede ispred gradske uprave od drugih građana, traženje da se odmah riješi problem vode dovelo je do toga da i tu imamo dvije strane koje će se “udarati” preko političkih stranaka.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je ove godine bila prevelika temperatura skoro čitavo ljeto i da je jedan od uzroka problema s vodom i njeno preveliko korištenje.

Problem s vodom u ovim naseljima očigledno duže traje, ali ipak, ovih naselja se sjete samo pred izbore.

Inače, Irenu Joldžić je širi auditorijum zapazio po nedavnom snimku sa ljetovanja u Egiptu. S obzirom da su plaže u Egiptu bile zatvorene nakon napada ajkula na kupače, ona je napravila video u kojem je na šaljiv način objasnila kako bi policija Republike Srpske, odnosno njen prvi čovjek Dragan Lukač, do sada već uhvatili ajkulu.

– Policija Republike Srpske na čelu s gospodinom Lukačem je puno efikasnija. Do sada bi gospodin Lukač ulovio ajkulu i ispekao je na ražnju – rekla je ona u video poruci.

Ovog puta u videu nije spomenula nikoga, ali je građanima poručila da se, ukoliko duže od sedam dana budu bez vode, obrate Centru za socijalni rad.

– Mi ćemo vam vodu obezbijediti, jer je to osnovna životna potreba – obećala je ona.

MJESECIMA NIŠTA, A SADA…

Predizborna kampanja uveliko traje, a većina onih koji su na javnim mjestima su kandidati na ovogodišnjim izborima za neku funkciju. Možemo već sada vidjeti da skoro svi prave ceste, rješavaju probleme s vodom, brinu se za socijalno ugrožene, protestuju. A nismo ih nešto naročito vidjeli tokom prethodnih mjeseci da su to radili.

Briga za građane pretvorena u predizbornu kampanju ne traje od juče. Ona se dešava i ona je tu kad god se izbori održavaju. Nažalost, građani trpe, ali se ne bune jer im takav sistem odgovara. Dobiće vodu, dobiće novu ulicu preko koje će se voziti biciklom do posla i naredne četiri godine krpiti kraj s krajem.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Aktuleno