Connect with us

Uncategorized

5 SOBNIH BILJAKA KOJE ŠTITE OD VIRUSA Čiste vazduh, smanjuju bakterije i prašinu – mnogi ih već gaje u kući

Kojih 5 sobnih biljaka u prostoru čiste vazduh, smanjuju bakterije, prašinu i smanuju rizik od virusa – zelena oaza u domu koja pozitivno utiče na estetiku, ali i na zdravlje.

U sezoni gripa, virusa i prehlada, važno je jačati imunitet kroz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, vitamine i minerale, ali svoj doprinos u prevenciji mogu dati i sobne biljke. Osim što uljepšavaju i osvježavaju prostor, zahvaljujući fitoncidima i esencijalnim uljima, biljke mogu da prečiste vazduh od ulične prašine, patogenih bakterija, pa čak i da smanje rizik od virusa.

Stručnjak za uređenje vikendica i biljke, Tatjana Čabrova, otkrila je koje biljke se bore protiv virusa:

1. Geranijum – Biljka koja nije slučajno glavna na prozorskim daskama u domovima naših baka. Osim što cvjeta bajkovito, geranijum luči supstance koje mogu biti štetne po streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje izazivaju akutne respiratorne infekcije. “Geranijum je jedna od najnepretencioznijih i najizdržljivijih biljaka, odlično se osjeća zimi u našim stanovima sa suvim vazduhom od grijanja, a ljeti se saksije mogu bezbijedno prenijeti na balkon. Njega geranijuma je vrlo jednostavna, čak i početnik može da se nosi sa tim, glavna stvar je da biljku stavite na dobro osvijetljeno mjesto i redovno je zalivate, ali umjereno, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši”, savjetuje stručnjak. Takođe, eterična ulja geranijuma imaju smirujući efekat i pomažu u borbi protiv stresa i nesanice, tako da i spavaća soba može biti savršen prostor za ovu romantičnu biljku.

2. Sanseverija (indijsko pero ili svekrvin jezik) – Još jedan nezaobilazan pomoćnik u borbi protiv virusa je sansevieria, poznatija pod narodnim nazivima #svekrvin jezik”. Ova biljka je savršena za čišćenje vazduha u domu, a smatra se da ima i imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a takođe povećava otpornost na prehlade. “Biljka je prilično nepretenciozna u njezi, mirno toleriše kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za one koji ponekad zaborave na zalivanje. Sansevieria se najbolje osjeća u dobro osvijetljenim prostorijama, ali je potrebno postaviti na mjesto gdje ne pada direktna sunčeva svjetlost”, kaže stručnjak. Takođe, smatra se da sanseverija smanjuje rizik od štetnog zračenja, pa se često drži u kancelarijama pored kompjutera ili ruteta.

3. Lovor – Osušeni lovorov list, jedan od najpopularnijih začina, može se naći u gotovo svakoj kuhinji. U zelenoj formi, lovor ima ne samo odlične kulinarske karakteristike, već posjeduje sjajna ljekovita svojstva. Ova plemenita biljka, zbog visokog sadržaja fitoncida, tanina i elemenata u tragovima, snažno djeluje na imuni sistem. Lovor ima izražen antiinflamatorni i antibakterijski efekat, zbog čega se često naziva prirodnim antibiotikom. Njegovi fitoncidi se uspješno nose sa bakterijama i virusima koji izazivaju prehladu. Koristi se i u pripremi prirodnih lijekova i sirupa protiv kašlja.

“Uzgoj lovora kod kuće je prilično jednostavan čak i za početnika. Ovoj južnoj biljci je potrebno puno jarke sunčeve svjetlosti, pa je najbolje postaviti saksiju blizu prozora na južnoj strani doma, a ljeti možete da je stavite na balkon. Lovor dobro raste u uslovima visoke vlažnosti, tako da ga u proljeće i ljeto treba obilno zaliti i prskati sprejom, a zatim u novembru možete sakupiti dobar rod listova, osušiti ih i koristiti kao začin” , kaže Tatjana Čabrova.

4. Montesera – Jedna od omiljenih zelenih biljaka u domovima, sa karakterističnim širokim listovima u obliku srca. Ova nepretenciozna biljka može da raste kod kuće do 2 metra visine i izgleda spektakularno u svakom enterijeru. Veliki listovi monstere luče korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a takođe pomažu u jonizaciji vazduha. Ljekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gdje je od davnina bio običaj da se mintesera stavlja u sobu sa bolesnim osobom kako bi se ubrzao oporavak.

5. Drvo limuna – Biljke citrusa su oduvijek bile poznate po svojim ljekovitim svojstvima. Ne samo da njihovi sočni plodovi pomažu u održavanju imuniteta, već i mirisni listovi koji oslobađaju korisna eterična ulja. Možete uzgajati drvo limuna kod kuće, jedna saksija sa ovim korisnim citrusom može da učini da vazduh u prostoriji bude izuzetno čist, a smanjiće se i virusi, bakterije i štetne materije. “Limun preferira hladna i dobro osvijetljena mjesta, ali uopšte ne toleriše promaju i direktnu sunčevu svjetlost. U nepovoljnim uslovima drvo može u potpunosti da odbaci lišće” – objašnjava stručnjak.

(Sensa)

Uncategorized

Penzije u Federaciji BiH povećane za 11,1 odsto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na prvoj hitnoj sjednici nakon usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu donijela odluku o povećanju penzija u FBiH za 11,1 posto.

– Prije svega, ovom prilikom želim zahvaliti zastupnicima u Zastupničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu. Time su omogućili Vladi Federacije BiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto – rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Dodao je da su upravo održali hitnu sjednicu Vlade Federacije, te donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme.

– Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati – dodao je Novalić.

Klix

Nastavi čitati

Uncategorized

BRNABIĆEVA PRIMILA ŠMITA! U saopštenju iz Vlade Srbije kažu da sesastala sa “visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH, kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.
U saopštenju iz Vlade Srbije se navodi da se premijerka sastala sa “visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom”.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju, navela da je “Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredijeljena i otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata, kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima”.

“Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja s takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbjednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona. Prema njenim riječima, Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima. Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

Brnabić je rekla da je “neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini s ličnim i povjerljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti”. Zahvalila mu je na “nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumijevanju”.

Šmit je, ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu s odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome obavijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik se saglasio s premijerkom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Nastavi čitati

Uncategorized

UKRAJINCI U IŠČEKIVANJU “Dobićemo između 120 i 140 TENKOVA”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da će Kijev dobiti od 120 do 140 tenkova od svojih saveznika, jer je Zapad obećao isporuke tenkova nakon što je Njemačka odobrila transfer tenkova Leopard 2.

“U prvom valu doprinosa Oružane snage Ukrajine će dobiti od 120 do 140 jedinica modernih tenkova zapadnih modela. To su Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. I jako puno računamo na Leklera”, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare koju je podijelilo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Napominjući da tenkovska koalicija trenutno ima 12 članica, Kuleba je rekao da je prerano imenovati sve zemlje učesnice i njihov doprinos jer neke od njih nisu donijele formalnu odluku “prema svojim internim procedurama”.

Rekao je da Ukrajina “nastavlja raditi i na proširenju članstva u tenkovskoj koaliciji i na povećanju doprinosa već prijavljenih učesnika”.

Njemačka je prošle srijede objavila da će Kijevu isporučiti 14 tenkova Leopard 2, obučiti ukrajinske trupe za korištenje tenkova i dati licence drugim evropskim zemljama koje žele isporučivati Leoparde iz svojih zaliha, prenosi “Anadolija“.

Nastavi čitati

Aktuleno