Connect with us

Region

Abazović o hapšenju u Crnoj Gori: Uzdrman narko kartel u policiji

Snažan udarac zadat je narko-kartelu koji je funkcionisao u Upravi policije (UP), ali on još nije razbijen – saopštio je sinoć premijer Dritan Abazović, komentarišući akciju hapšenja više bivših i aktivnih službenika te bezbjednosne institucije.

Lišeni slobode navodno su plaćenici kavačkog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer. Glavni dokaz protiv te grupe je kriptovana telefonska Skaj komunikacija, koju je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, juče uhapšeni bivši i aktivni policajci koordinisano su radili i obavljali zadatke organizatora kriminalne grupe, zloupotrebljavajući službeni položaj u korist klana…

“Jedan od policajaca bio je takozvani šef trezora… On je određivao koliko će novca dobiti koji policajac, u zavisnosti od ‘pružene usluge”, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Razvalili vrata tražeći inspektora
Više službenika Uprave policije se zvanično potražuje po nalogu za hapšenje Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su imali veze ili su usko sarađivali sa članovima organizovane kriminalne grupe “kavači”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz kotorske policije, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, na području te opštine, razvalili su vrata jednog stana u potrazi za policijskim inspektorom, koji, prema tvrdnjama SDT-a, radi za mafiju.

Na spisku za hapšenje su nekadašnji komandir podgoričke policije Ivan Stamatović i suspendovani policajac Nebojša Bugarin za kojim se traga.

Ime i fotografija Bugarina stigli su crnogorskim istražiteljima od Europola još sredinom 2021. godine. Ta dokumentacija bila je okidač za pokretanje krivičnog postupka protiv Zvicerove grupe, u kojoj su, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca, i policajci Petar Lazović i Ljubo Milović. Prvi je uhapšen. Drugi je u bjekstvu. Stamatović je kum Milovića.

Uhapšen i Mileta Ojdanić
Službenici SPO uhapsili su i Kotoranina Miletu Ojdanića. Više izvora “Vijesti” tvrdi da je taj biznismen iz Boke navodno glavni “šraf” uhapšene ekipe.

Jedan od sagovornika rekao je da je on navodno “među najvećim švercerima kokaina u Evropi”. Na spisku za hapšenje i Cetinjanin B. J. za kojim je policija tragala i sinoć.

“Hapšenjem aktivnih i suspendovanih službenika Uprave policije, jako je uzdrman kavački klan unutar sistema, a očekujem i da bude do kraja razbijen. Nepune dvije godine gotovo svakodnevno doživljavamo opstrukcije u pokušajima da od ove države napravimo pravedno i na vladavini prava zasnovano društvo. Ovo će biti jak udarac za kriminalce, ali i kriminalce u uniformama, kao i poruka za sve – da mafija nije jača o države”, rekao je “Vijestima” Abazović.

Kneževića odveli s radnog mjesta
U velikoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i službenika SPO, najprije je, prije dva dana, uhapšen policajac potražne službe Odjeljenja bezbjednosti (OB) Podgorica Goran Stojanović. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz podgoričke policije, inspektori SPO-a su sa radnog mjesta priveli šefa uniformisane policije OB Podgorica Darka Kneževića. On je, kako tvrde iz Uprave policije, saslušan u svojstvu građanina, a potom pušten.

Uhapšeni je i njihov kolega iz kotorske policije Milan Popović. Lisice na ruke, prema tim informacijama, stavljene su i nekadašnjem policajcu Vladimiru Bajčeti.

On je blizak braći Šarić, koje srpsko tužilaštvo ponovo tereti za više krivičnih djela. Jedno vrijeme obavljao je poslove obezbjeđenja Duška Šarića, rođenog brata navodnog šefa balkanskog narko-kartela Darka Šarića.

SDT: Rezultat višemjesečne akcije
Više izvora “Vijestima” je saopštilo da je dio osumnjičenih svojevremeno bio u policijskom timu za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije dok je na njegovom čelu bio Zoran Lazović. On je dugogodišnji funkcioner tajne i javne policije. Njegov sin Petar uhapšen je pod optužbom da je radio za kavački klan.

“Mjere i radnje koje Specijalno policijsko odjeljenje preduzima po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva danas i prethodnih dana su rezultat višemjesečnog rada i planiranog i koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europol”, saopštio je juče “Vijestima” specijalni tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Iz SDT-a ni iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko osoba je uhapšeno i koliko je među njima policajaca.

Stojanoviću, koji je uhapšen prvi, u noći između utorka i srijede, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Ostali uhapšeni juče su, nakon pretresa objekata u kojima stanuju, sprovedni u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja.

Pripadnici SPO-a akciju su juče sprovodili na teritoriji Podgorice, Cetinja i Kotora.

Prema saznanjima lista, SDT je nakon najnovije tranše dokaza iz Europola dobilo jasniju sliku o vezama i uticaju kavačkog, odnosno škaljarskog kriminalnog klana na pojedince u bezbjednosnim službama.

“Utvrđeno je da su kriminalci djelovali po dubini – od pozornika do policijskih starješina. Svako od njih imao je svoju ulogu, u odnosu na službena zaduženja i sektor u kom su radili. Zato se i očekuju nova hapšenja”, rekao je jedan od sagovornika.

Hoće li biti hapšenja u vrhu?
SDT odlučuje da li će u sklopu iste akcije biti uhapšen neko iz bivšeg ili aktuelnog menadžmenta Uprave policije.

To je “Vijestima” saopštio Abazović, odgovarajući na pitanja: “Nije za mene to pitanje, već za SDT”.

“Čestitam svima iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Uprave policije, Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog tima, koji učestvuju u akciji, a posebnu zahvalnost izkazujem partnerima iz Europola. Nastavljamo dalje čišćenje sistema”, rekao je on.

Abazović je rekao da podsjeća javnost da se svakodnevno obistinjava ono što je ponavljao: “Za pojedince ili grupe koji državu i građane Crne Gore drže kao taoce”.

(Vijesti.me)

Region

VOLI PJEVAČICE, IMA MILIONE: Upoznajte Blaža Đukanovića, sina bivšeg crnogorskog premijera

Blažo Đukanović (32) je jedini sin odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, od koga je naslijedio ljubav prema moći i sklonost ka sklapanju unosnih poslova, koji su mu donijeli veliko bogatstvo.

Blažo je, kao i njegov otac, izgradio veliku imperiju. Ali ko je Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsjednika i kako je uopšte došao do svog enormnog bogatstva?

Prvi veliki posao u kome se pominje Blažovo ime podrazumijeva vlasništvo dva poslovna prostora ukupne površine od oko 450 kvadratnih metara u Vektri, popularnom podgoričkom poslovnom kompleksu.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u crnogorskim medijima, Blažo je ovu imovinu dobio na poklon 2006. od strica Ace Đukanovića kada je postao punoljetan. Od izdavanja te dvije prostorije mjesečno zarađuje 2.340 evra, prenose crnogorski mediji.

Blažo, kome su ime dali po Đukanovićevom pradjedu koji je bio ban Zetske banovine za vrijeme Kraljevine Jugoslavije i četnički general tokom rata, je 2013. postao suosnivač kompanije “BB Solar” sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, a prema navodima Centralnog registra Privrednog suda, osnivački kapital ove firme iznosio je svega jedan evro, što znači da su i Đukanović i Burzanović u nju uložili svega po pedeset centi.

Kako je prije par godina u analizi o poslovanju “BB Solar” pisao crnogorski list “Monitor”, tih pola evra pretvorile su mladog Đukanovića u vodećeg biznismena u oblasti solarne i hidroenergije u Crnoj Gori za svega nekoliko godina.

Prema izvještaju o poslovanju iz 2021. godine “BB Solar” poslovala je sa dobitkom od 765 hiljada evra, dok je godinu ranije imala 1,4 miliona evra dobiti. Firma je lani prihodovala 9,68 miliona evra, a godinu ranije 11,28 miliona.

Nakon toga je Blažo Đukanović postao i vlasnik firme “BB Hidro”, pa se tako upustio u svijet poslovanja sa mini hidroelektranama. Zbog poslova oko izgradnje ovih stanica, Đukanović junior se čak zamjerio i mještanima sela kod Kolašina, nakon što im je zabranjen prolaz preko zemljišta koje je kupio za gradnju hidroelektrane.

Kako je tada analizirao “Monitor”, sin jedinac je “crnogorski san” ostvario uz malu pomoć strica bankara i tate premijera i predsjednika, jer mu je prvi dodjeljivao kredite, a drugi koncesije i subvencije. Ali, to nije sve.

Blažo Đukanović je u junu 2018. od oca preuzeo vlasništvo i rukovođenje firmom “Kapital invest”, nakon što je Milo ponovo izabran za šefa države. Istog dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekata kao suosnivač u firmi “Kodio” sa 40 odsto akcijskog kapitala.

Čak je i njegov otac jednom rekao kako je Blažo daleko bogatiji od njega, pisale su jednom prilikom podgoričke “Vijesti”.

Blažo je svojim bogatstvom navodno podmirio i Milove dugove “Atlas banci” čiji vlasnik biznismen Duško Knežević, koji je nekada bio prijatelj Đukanovića, a poslije toga su ušli u sukob.

Blažo je, kako se tada navodilo u medijima, ocu poklonio 17 hiljada evra. Ovaj poklon od sina je razbjesnio Crnogorce, koji su nedjeljama protestovali na ulicama protiv vlade. Milo Đukanović je prekršio zakon, jer nije prijavio taj poklon, ali ga Agencija za sprečavanje korupcije nije kaznila zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Međutim, i sam Blažo je u dugovima. Javnosti je poznato da je kod Hipotekarne banke uzeo kredit od milion i po evra. Kako su tada izvijestile “Vijesti”, on je kao garanciju, osim svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektra u Podgorici, založio i luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu u zgradi na Žabljaku, koje je navodno kupio prihodima od izdavanja ovih poslovnih prostora.

Procjene bogatstva Mila Đukanovića variraju od desetina, preko stotina miliona, i posljednje milijardu evra. I ne samo njegovog. Procjenjuje se da milione na svojim računima imaju i drugi članovi porodice Đukanović, poput brata Ace, sestre Ane, ali podmladak – Blažo Đukanović.

U “Rajskim papirima”, aferi koja je odjeknula 2017. godine kada je iz dvije agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara procurilo 13 miliona dokumenata o ofšor biznisu moćnih ljudi širom svijeta, se navodi da su Milo Đukanović, njegova supruga Lidija i sin Blažo, prema tadašnjim podacima, raspolagali sa desetak stanova u Crnoj Gori.

Blažo Đukanović je prije tri godine na poklon dobio komforni stan od 201 kvadrata na petom spratu zgrade Zetagradnja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine ne navodi se od koga je mlađi Đukanović dobio na poklon skupocjeni stan.

Jedine nekretnine do sada ubilježene na njegovo ime u Podgorici su dva poslovna prostora u zgradi Vektra – od 412 i 47 kvadrata. Osim nekretnina u Podgorici, posjeduje i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku.

Kao što su mediji često Mila Đukanovića povezivali sa pripadnicama srpske estrade, kao što je pjevačica Jasna Milenković Jami, tako i njegov sin je pokazivao interesovanje prema srpskim pjevačicama.

Blažo važi za velikog zavodnika, a svoj privatni život uvijek je čuvao daleko od blica fotografa, a nema ni javne profile na društvenim mrežama. Prije šest godine je snimljen u društvu popularnih pjevačica, a snimak je osvanuo na Instagramu.

U septembru 2019. godine oženio sa Milenom Popović. Svadba je organizovana na Svetom Stefanu i imala je više od 400 zvanica, a slavilo se narednog dana do osam sati ujutru.

Na svadbi su pjevali srpski pjevači Aco Pejović, Aleksandra Prijović i Milica Pavlović, dok je iz BiH kao specijalni gost bio Hari Mata Hari.

Blažo Đukanović ima sina koji se rodio 2020. godine i koji nosi ime svog djeda, kao i drugog nasljednika koji je na svijet stigao 2022.

Nastavi čitati

Region

MILO ĐUKANOVIĆ PODNIO OSTAVKU!

Milo Đukanović, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) podnio je ostavku na ovu partijsku funkciju, pišu podgoričke “Vijesti”.
Đukanović se na čelu DPS-a nalazio od 1998. godine.

Posljednji predsjednički izbori u prošlu nedjelju, na kojima je učestvovao Đukanović pokazali su da DPS više nije jak koliko je bio. Đukanovića je ubjedljivom razlikom pobijedio Jakov Milatović iz pokreta Evropa sad.
Ova ostavka stiže pred parlamentarne izbore, a iza predsjedničkih. Crnu Goru upravo potresa nova afera u kojoj je Đukanović zajedno sa članovima svoje porodice, glavni akter.
Bivši predsjenik je kod Nikšića nelegalno gradio kuće i druge prostorije, a sada je republička inspekcija naredila da se nelegalno i sruši.

Nastavi čitati

Region

ABAZOVIĆ JASAN: Milo neka ruši sam nelegalno sagrađeno ili mu ruši država!

Dritan Abazović, predsjednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu rekao je danas da je za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića pitanje “šta je gradio na divlje” i istakao da ima rok od 20 dana da poruši nelegalno podignute objekte i tako pomogne građevinskoj inspekciji.

– Preduzeli smo veliku akciju rušenja nelegalnih objekata širom Crne Gore. Juče su rušeni objekti u Utjehi. Biće takvih intervencija i u drugim dijelovima države. Rušili smo baze za nelegalnu eksploataciju šljunka. Mene ljudi imenom i prezimenom ne interesuju. Da li je vlasnik objekta Milo Đukanović, Dritan Abazović ili ne znam ko, rekao je Abazović.

Inspekcija, kaže, mora da postupa u skladu sa zakonom.

– Šta je čekala do sad, nije pitanje za mene. Sve što sam našao, pokušao sam u najbržem roku da riješim. Računajući i korumpirane ljude unutar javne administracije. Da je donijela rješenje prije predsjedničkih izbora, rekli bi namjerno zbog izbora. Sad prije parlamentarnih. Mi smo svaka dva mjeseca u izborima, kazao je premijer.

Primjetio je da ništa ne bi moglo da se radi ako bi se vodilo tom logikom.

– Pitanje nije za vladu, niti za Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja. Pitanje je za Đukanovića šta je gradio na divlje, rekao je Abazović.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto se do sada čekalo na Rješenje Urbanističko-građevinske inspekcije da Đukanović sruši svoje nelegalne objekte u Kočanima kod Nikšića, kao i da li to ima veze sa predstojećim izborima (parlamentarni izbori 11. juna), te da li će se tako postupiti i u slučaju bivšeg predsjednika Opštine Budva Marka Carevića.

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čijem čelu se nalazi ministarka Ana Novaković Đurović, donijela je juče Rješenje kojim se naređuje odlazećem predsjedniku Milu Đukanoviću da poruši dva nelegalno izgrađena objekta u KO Kočani u Nikšiću.

– Đukanoviću se naređuje da poruši nelegalno izgrađene objekte u Kočanima, u suprotnom će to učiniti država, navodi se u rješenju u kojem je naznačen rok za izvršenje naredbe u trajanju 20 dana od dana prijema rješenja.

Ako Đukanović ne sruši objekte u predviđenom roku to će učiniti država o njegovom trošku.

Abazović je novinarima u Beranama kazao da Đukanović ima 20 dana da nelegalne objekte ukloni i na taj način pomogne građevinskoj inspekciji.

– Da ne izlazimo na teren i rušimo. Ima mogućnost da sam to ukloni kao neko ko je sad odgovoran građanin, rekao je Abazović, prenijele su podgoričke Vijesti.

Nastavi čitati

Aktuleno