Connect with us

Hronika

Advokat iz Banjaluke osuđen na kaznu od šest mjeseci zatvora i 5.000 KM, prekrstio se kad su ga proglasili krivim

Advokat iz Banjaluke Stojan Vukajlović osuđen je danas u Okružnom sudu Banjaluka na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 5.000 KM zbog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju.

Radi se o nepravosnažnoj presudi i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Kada je sudija Branimir Jukić pročitao da je kriv za djelo koje mu se stavljalo na teret, Vukajlović (na fotografiji, u sredini) se prekrstio i sudnici.

Optužnicu protiv njega je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, a na teret mu se stavlja da je, zajedno sa ranije osuđenim sudijom Osnovnog suda Banjaluka Nebojšom Pejovićem, dogovarao kupovinu nekretnina.

Radilo se o četiri stana u Banjaluci, poslovnom prostoru i vikendici Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenja za boračku invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka, osuđenog zbog malvrezacija sa subvencijama i pomoći iz gradskog budžeta porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Supruge poginulih boraca su ga optužile da ih je uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan, dok je Šmitran za sebe tvrdio da je bio “neodoljiv ljubavnik”.

U optužnici protiv Vukajlovića se navodi da je u predmetu Osnovnog suda u Banjaluci, a na kojem je radio sudija Pejović i odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima protiv Miloša Šmitrana, radi naplate potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja, dogovorio učešće u javnom nadmetanju, sa ciljem da onemogući ostale da učestvuju i da se sporne nekretnine kupe za pola njihove procijenjene vrijednosti.

“Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača koji su iskazali interesovanje i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos”, stoji u optužnici.

Sudija Pejović je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa tužilaštvom, te je osuđen na godinu dana zatvora, novčanu kaznu od 40.000 KM, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina.

“Teško je bilo očekivati da u prvom stepenu ovaj predmet bude raščišćen. Ovo je kompromisna presuda u nadi da će drugostepeni sud riješiti. Stojan je kolateralna šteta u odnosu sudije i ko zna koga”, kazao je branilac Vukajlovića, advokat Vlado Adamović.

(Mondo)

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno