Connect with us

Svijet

AFRIKA SE RASPADA NA DVA DIJELA, a novi okean se “rađa”

Naučnici tvrde da se Afrika dijeli na dva dijela, što će u konačnici dovesti do formiranja novog okeana. Iako će proces trajati milionima godina, ovaj proces će odvojiti današnju Somaliju i dijelove Kenije, Etiopije i Tanzanije od ostatka kontinenta.

Afrika se “raspada ili dijeli na dvan dijela”, a novi okean se “rađa”. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Geophysical Research Letters, dva velika dijela kontinenta se razdvajaju, a to bi u konačnici moglo dovesti do formiranja novog okeana.
Riječ je o procesu nazvanom “rifting”, koji prema Science Directu zapravo predstavlja “kidanje jedne tektonske ploče na dvije ili više ploča koje su razdvojene divergentnim granicama ploča”.

Nizijska regija nazvana “dolina rascjepa” izbija tamo gdje se Zemljine tektonske ploče pomiču, navodi National Geographic. Ove pukotine se mogu pojaviti na kopnu, kao i na dnu okeana.

Ovaj fenomen može datirati najmanje 138 miliona godina unazad kada su Južna Amerika i Afrika podijeljene na različite kontinente. U posljednji 30 miliona godina se arapska ploča udaljila od Afrike, što je proces koji je rezultirao stvaranjem Crvenog mora i Andenskog zaljeva, navodi NBC News.

Podjela kontinenta povezana je s istočnoafričkim rascjepom, 56 kilometara dugom pukotinom koja se pojavila u pustinji Etiopije 2005. godine, a prema izvještaju Economic Timesa, to će pokrenuti formiranje novog mora.

Seizmički podaci navedeni u istraživanju pokazuju da je stvaranje pukotine pokrenuto sličnim tektonskim procesima koji se odvijaju na dnu okeana. Pukotina je otkrivena na granici tri tektonske ploče, afričke nubijske, afričke somalijske i arapske, koje se već neko vrijeme razdvajaju.

Dolina istočnoafričkog rifta se proteže na više od 3.000 kilometara, od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu. The Conversation piše da ovaj rascjep dijeli afričku ploču na dva dijela, somalsku i nubijsku.

“Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje možete proučavati kako kontinentali rascjep postaje okeanski”, rekao jej Christipher Moore, stundent doktorskih studija na Univerzitetu u Leedsu, prenosi mashable.

Kako dolazi do riftinga, tako mterijal iz dubine Zemlje ide prema površini i formira okreansku koru na grebenima.

“Možemo vidjeti kako se formira okeanska kora, jer jer se po svom sastavu i gustini izrazito razlikuje od kontinentalne kore”, kazao je Moore, koji koristi satelitski radar za praćenje vulkanske aktivnosti u istočnoj Africi, koja je povezana s pucanjem kontinenta, naveo je ranije NBC News.

Bit će potrebni milioni godina da Afrika bude podijeljena na dva jednaka dijela, a novom okeanu će biti potrebno 5 do 10 miliona godina da se formira, što bi na kraju moglo omogućiti izlaz na more zemljama koje ga nemaju uključujući Ugandu i Zambiju. Manji kontinent koji će nastati rascjepom uključivat će zemlje kao što su današnja Somalija, dijelovi Kenije, Etiopije i Tanzanije, navod USA Today.

GPS praćenje je otkrilo različite brzine pomjeranja kopna između pomenutih tektonskih ploča, pri čemu se arapska ploča pomiče od Afrike jedan inč godišnje.

“Kako dobijamo sve više i više mjerenja za GPS, tako možemo bolje razumjeti šta se događa. Adenski zaljev i Crveno more će preplaviti regiju Afar i istočnoafričku dolinu rascjepa te će postati novi okean, a taj dio istočne Afrike će postati zasebni mali kontientent”, kazao je pomorski geofizičar Ken Maconald.

Iako se proces riftinga događa već neko vrijeme, na naslovnice je dospio tek 2018. godine pojavom velike pukotine u kenijskoj dolini rascjepa. Međutim, Guardian je tada saopćio da je masivni rascjep uzrokovan iznenadnom erozijom, a ne da je dokaz aktivnog raspadanja afričkog kontinenta na dva dijela.
Una

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno