Connect with us

Hronika

Akcija SIPE u Sarajevu: Osumnjičena za primanje mita pala u akciji „Madam”

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Madam” na području Sarajeva uhapsili su jednu osobu osumnjičenu za primanje dara i drugih oblika koristi.

Nezvanično saznajemo da je uhapšena ženska osoba i da je ona službenik jedne agencije.

Iz SIPA je saopšteno da je postoje osnovi sumnje da je uhapšeno lice počinilo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi propisano Krivičnim zakonom FBiH.

“Lice lišeno slobode će biti sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predato u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo” navodi se u saopštenju SIPA.

Dodaje se da se navedene aktivnosti sprovode po usmenom nalogu Opštinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nisu naveli nikakve detalje o ovoj akciji niti identitet uhapšene osobe.

Hronika

KAJGANIĆ: Uvjeren sam da će Mahmuljin biti lociran i sproveden na izdržavanje kazne

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić rekao je da je uvjeren da će pravosnažno osuđeni Sakib Mahmuljin nakon raspisivanja Interpolove potjernice biti lociran, uhapšen i sproveden na izdržavanje kazne.

– Što se tiče predmeta Mahmuljina, Tužilaštvo BiH je dostavilo sve informacije koje su bile potrebne Sudu BiH – rekao je Kajganić komentarišući činjenicu da je nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio BiH po izricanju kazne od osam godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Kajganić je podsjetio da je Sud BiH donio naredbu za raspisivanje potjernice.

– Mi smo ubijeđeni da će osuđeno lice u narednom periodu sigurno biti locirano, uhapšeno i sprovedeno na izvršenje kazne zatvora – istakao je Kajganić.

On je napomenuo da je “30 godina nakon izvršenja navedenih krivičnih djela teško i dobiti odluke za određivanje pritvora odmah nakon donošenja osuđujuće presude”.

– Međutim, isto tako sam ubijeđen da je teško očekivati da će osuđeni uspjeti da se krije od pravde duži period – dodao je Kajganić.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 29. novembra prošle godine crvenu Interpolovu potjernicu za Mahmuljinom. Za njim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Potjernica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila naredbu Suda BiH da za Mahmuljinom bude raspisana međunarodna potjernica, koja je unesena u sistem i postala dostupna svim zemljama članicama Interpola.

Sud BiH 28. novembra prošle godine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji je u aprilu osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

On je Sudu BiH trebao da pristupi 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne zatvora, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Hronika

EVO KAKVA KAZNA čeka Mirnesu iz Busovače

Nakon višemjesečne potrage Mirnesa Bešlić je zbog krađe milion evra uhapšena na aerodromu u Štutgartu, a za njom je čak bila raspisana potjernica i nagrada od 37.500 evra.
Mirnesa je preko svog advokata obavijestila njemačke vlasti da želi da se preda, poslije čega su je uhapsili istražitelji sa saveznom policijom.

O visini njene kazne se dosta nagađalo, a advokat Edin Koca koji radi u Njemačkoj, istakao je da se ovo što je ona uradila smatra običnom krađom.

“Vrsta kazne ne zavisi od toga koliko je ukrala, već koji tip krađe je u pitanju. Odnosno, postoji obična krađa i teška krađa”, ističe Koca.

Dodaje i to da za kvalifikaciju kazne nije važna cifra, niti količina novca.

“Na to se gleda da li je ona to uradila da bi sebe izdržavala, ali se to nikada neće moći dokazati”, navodi Koca za Avaz.

Koca ističe i to da ako je ona imala pristup tom novcu, bez obzira na to što je riječ o velikoj cifri, na situaciju će se gledati drugačije.

“Ako novac nije bio zaključan, odnosno ako je ona imala pristup i uzela ga, za to će dobiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora. Teška krađa je deset godina, dok ako je organizovana krađa onda slijedi kazna od 15 godina zatvora. Ali koliko sam ja čuo, takvo nešto se još nikada nije dokazalo u Njemačkoj”, istakao je Koca.

Ukoliko ona ne vrati novac, advokat Koca smatra da neće ležati ni pet godina koliko je obično kazna, već do tri godine.

Pravosuđe u Njemačkoj će, prema mišljenju advokata dosta stvari prebaciti i samoj firmi.

“Ako je firma dozvolila da ona sama bude s tolikim novcem, onda će se i to gledati, jer u takvim slučajevima uvijek mora dvoje da bude prisutno”, navodi Koca.

On je istakao i to da još nije čuo da je ukradena tolika suma, bez upotrebe sile, jer je i u svojoj karijeri imao klijente koji su ukrali do 50.000 evra, ali su prošli samo s uslovnom kaznom.

Nastavi čitati

Hronika

POSAO CVJETA! Kriminalci u BiH oprali više od 35 miliona KM

Istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno je da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno 35.191.144 KM nelegalno stečenog novca, navodi se u Prijedlogu Izvještaja o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za 2022. godinu.

“Šteta od prijavljenih krivičnih djela ukupno je iznosila 14.004.088,68 KM, a stečena imovinska korist 14.341.668 KM”, navedeno je u ovom dokumetu.

U ovom dokumentu navedeni su i podaci koji se odnose na zapljenu droge i oružja u prošloj godini.

“Realizovano je 70 operativnih akcija u kojima su privremeno oduzete određene količine droge (585 g kokaina, pet g heroina, 18,195 kg marihuane – skanka, 199 komada kanabis sativa stabljika, 31,02 kg amfetamina, 80 komada ekstazi tableta), te je privremeno oduzeta određena količina oružja (18 dugih cijevi, 11 kratkih cijevi, 2.946 kom. municije raznog kalibra, jedna bomba, četiri tromblonske mine, jedan upaljač i jedan gasni pištolj)”, naveli su iz SIPA.

Nastavi čitati

Aktuleno