Connect with us

Politika

Ako se ne formira pralament i NE USVOJI BUDŽET, Višković kaže da će ISPAŠTATI GRAĐANI!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upozorio je danas da su rokovi za usvajanje budžeta i ekonomske politike za iduću godinu precizno propisani i da bi, u slučaju neformiranja novog saziva parlamenta, ispaštali svi građani Republike Srpske, a posebno najosjetljivije socijalne kategorije.

Predsjednik Vlade istakao je da ovo nije vrijeme za političke egizibicije i da svi politički akteri moraju imati na umu da bi eventualno neusvajanje budžeta za 2023. godinu ostavilo posljedice na građane.

– Nadam se, ipak, da će prevladati razum, a ne sitno politikantstvo, i da ćemo usvojiti budžet u skladu sa propisanim rokovima, kao što je to i do sada uvijek bio slučaj kad smo pravovremeno konstituisali svaki saziv Narodne skupštine, pokazujući na taj način punu funkcionosanost institucija Republike Srpske – naglasio je Višković.

Ako se to, pak, ne dogodi i ne dođe do formiranja parlamenta u zakonom predviđenim rokovima, on je istakao da zakon prisiljava da sve isplate iz budžeta budu obavljene na osnovu isplata iz prošle godine, dakle bez uvećanja penzija, plata i drugih socijalnih davanja koja su u više navrata znatno uvećavane tokom ove godine, a što je već uvršteno u prijedlog budžeta za iduću godinu.

Višković je rekao da se ni u kojem slučaju ne smije dozvoliti da zbog politike ispaštaju najosjetljivije kategorije stanovništva, koje se sa punim pravom očekuju da i u idućoj godini dobijaju uvećana primanja.

– Ne želim da vjerujem da postoji ijedna politika koja, zbog svojih ambicija, želi da stvori situaciju u kojoj bi naši građani primali manje penzije i plate, pogotovo u vremenu predstojeće globalne energetske i drugih, teških izazova sa kojim ulazimo u zimu. Nadam se da svi shvataju da dobrobit svakog našeg čovjeka mora biti iznad dnevne politike – rekao je Višković.

On je precizirao da bi po sili zakona, u slučaju neusvajanja budžeta, sve isplate iz budžeta bile na nivou 2021. godine, dakle blizu 15 odsto manje nego što je to sada slučaj.

– Ne želim da vjerujem da postoji ijedan političar, koji bi zbog lične ambicije dozvolio da ijedan penzioner dobija manju penziju nego što zaslužuje – naveo je Višković, ukazujući da je ovoj godini došlo do značajnih povećanja svih primanja, uključujući novouvedena prava, poput naknada za nezaposlene roditelje četvoro i više djece i novih naknada za demobilisane borce.

On je podsjetio da su u ovoj godini penzije uvećavane u tri navrata, ne računajući jednokratne pomoći, te su sada veće za 14,46 odsto u odnosu na 2021. godinu, a sve sa ciljem da se anulira uticaj globalnih inflatornih kretanja.

Višković je ukazao da je u ovoj godini uvedena i mjesečna naknada od 750 KM za nezaposlene roditelje četvoro više djece.

– Sva ova povećanja uvrštena su u prijedlog budžeta za 2023. godinu, a naš budžet je u potpunosti u stanju da zadovolji sva povećanja. Sada nam je potrebno da što prije usvojimo budžet i time stvorimo zakonsku osnovu za isplatu svih tih uvećanja i u idućoj godini. Za to su nam potrebni politički razum i shvatanje da potrebe naroda moraju biti na prvom mjestu. Takođe, skrenuo bih pažnja na to je Republika Srpska, za razliku od drugog entiteta, svoju političku stabilnost uvijek iskazivala pravovremenim konstituisanjem parlamenta i vlade. Nadam se da neko ne želi da stvori suprotnu situaciju, koja ne bi bila u interesu Republike Srpske i njenog naroda – zaključio je Višković.

Politika

NE SMIJE BITI PROBLEMA! Dodik od nove VLADE OČEKUJE socijalnu i energetsku bezbjednost!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će zajednički rad predsjednika i Vlade Republike Srpske biti prioritet i da očekuje da Vlada odgovori na značajne političke izazove, ekonomska i socijalna pitanja, te da obezbijedi stabilnost i socijalnu i energetsku bezbjednost ljudi.

– U nedjelji iza nas obavio sam konsultacije s predstavnicima političkih partija i imenovao Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove vlade – napisao je Dodik na “Instagramu”.

On je naveo da je njegova prva zvanična posjeta po stupanju na dužnost predsjednika Srpske bila Srbiji, gdje se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Upoznao sam ga sa složenom situacijom u BiH. Ponovio sam opredjeljenje Republike Srpske da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji – naglasio je Dodik.

On je dodao da je prisustvovao i slavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i otvaranju novoizgrađenih objekata Policijske akademije i Centra za obuku.

– Otvaranjem nove zgrade Ustavnog suda Republike Srpske, izgrađen je još jedan u nizu reprezentativnih objekata koje želimo da gradimo – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je razgovarao s ambasadorima Grčke i Rusije, Dimitriosom Papandreuom i Igorom Kalabuhovom, kao i sa direktorom Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonom.

– Družio sam se i sa mladim članovima SNSD-a koji su budućnost SNSD-a – napisao je Dodik.

Nezavisne

Nastavi čitati

Politika

Fadil Novalić pao na planinarenju: Primljen u bolnicu na posmatranje

Premijer Federacije Fadil Novalić doživio je danas nesreću prilikom planinarenja saznaje klix.ba.

Kako je potvrđeno iz više izvora, Novalić se okliznuo prilikom planinarenja i pao, prilikom čega je zadobio tjelesne povrede.

Izvor portala je rekao da je Novalić nakon pada primljen u bolnicu na preventivno posmatranje.

“Visina s koje je pao nije bila velika, tako da je Novalić samo malo ugruhan. Zadobio je povrede desne šake, ali uglavnom nije ništa strašno”, kazao nam je naš izvor.

Iz Novalićevog kabineta su rekli da se premijer dobro osjeća i planira se vrlo brzo vratiti svojim radnim obavezama.

Podsjećamo, Novalić je inače strastveni palninar i često na društvenim mrežama dijeli fotografije sa brojnih bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih planinskih destinacija.

Nastavi čitati

Politika

STEVANDIĆ ČESTITAO: Sara Ćirković je na najbolji način prikazala Srbe

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Sari Ćirković i njenom timu osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u boksu u Španiji, istakavši da su na najbolji mogući način predstavili i branili boje srpskog sporta.

– Pokazali ste da rad, upornost i predanost donose rezultat – naveo je Stevandić.

Sara Ćirković, reprezentativka Srbije i član Bokserskog kluba “Obilić” iz Zvornika, postala je svjetski šampion u boksu nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Sofi Vinter Roshaug iz Danske.

(Agencije)

Nastavi čitati

Aktuleno