Connect with us

Politika

Ako Šmit već hoće da nameće odluke, neka uvede skeniranje i video-nadzor na izborima

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak komentarišući potencijalnu interveniciju Christiana Schmidta o mogućem nametanju izmjena Ustava FBiH, poručio je da bi bilo bolje da proširi svoju odluku iz tzv. paketa integriteta i uredi način glasanja u BiH.

“Ako Schmidt razmišlja da nešto nametne ja mu moram reći i poručiti da prioritete svih prioriteta je da proširi svoju odluku iz tzv. paketa integriteta. Ako hoće istinski da pomogne ovom narodu, onda treba donijeti odluku o skeniranju glasačkih listića, o obaveznom otisku prsta kao potvrdi identifikacije glasača, o videonadzoru na biračkim mjestima”, poručio je, između ostalog, Igor Crnadak u emisiji Rezime na FTV-u.

Crnadak je istakao da ovom narodu treba dati pravo da zaista bira svoje predstavnike, a ne da to rade nekakvi stranački aktivisti sa raznim vrstama manipulacija na terenu.

“Ako već nešto namećete, neka ovo bude to”, dodao je Crnadak.

Istakao je da je poprilično zaključana situacija oko formiranja vlasti u FBiH. Crnadak ističe da je jasno da stranke Osmorke nisu imale nimalo strpljenja, da su po svaku cijenu htjeli što prije da sjednu u fotelje.

“Upravo to je bio razlog zašto se odustalo od razgovora sa drugim političkim blokom iz RS-a jer je bilo obećanja da će osovina SNSD-HDZ to njima ekspresno da završi, da ih postavi u fotelje, a sve druge stvari, kako oni to vole reći – ćemo poslije. Evo to poslije polako dolazi i već sad vidimo da čitav posao ove većine na nivou BiH je počeo sa podjelom fotelja i tu će i završiti”, naveo je.

Kaže da im je od izbora delegata za Dom naroda bilo jasno šta je koncept Osmorke.

“Njihov izbor je bio Dodik, Čović, odnosno ove dvije stranke i oni su se odlučili tim putem da što prije to završe i naprave. Priča o tome da nije bilo matematike za razgovor sa drugim blokom nije tačna. Za mene je razočaravajuće što su odustali od onoga za šta su se javno zalagali”, poručio je.

Dodao je da je vidio da se pojavila ideja da se promijeni Ustav FBiH i da bude navedeno da su dovoljne dvije od te tri ruke.

“Čini mi se da to može biti rješenje jer bi to rasteretilo i buduće procese”, zaključio je on, prenosi Klix.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno