Connect with us

Svijet

Amerika plijeni ruski avion vrijedan 45 miliona dolara

Reklamni prostor


VAŠINGTON – Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Amerika od okružnog suda dobila nalog za zapljenu aviona Boing vrijednog 45 miliona dolara u vlasništvu ruskog naftnog i gasnog diva Lukoila.

Akcija se izvršava na temelju kršenja sankcija koje datiraju od ruske djelimične invazije na Ukrajinu u 2014. godini.

Naveden je “vjerovatni razlog… temeljen na kršenju saveznog zakona”, dodajući da je avion “uletio u i iz Rusije kršeći sankcije Ministarstva trgovine protiv Rusije”.

Smatra se da je Boing 737-7EM s oznakom repa “VP-CLR” u Rusiji, dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

Lukoil, službeno PJSC Lukoil sa sjedištem u Moskvi, najveća je ruska nedržavna kompanija po prihodima.

Pod sankcijama je SAD-a od 2014. kao rezultat mjera usvojenih nakon što je Rusija izvršila invaziju i anektirala Krim iz Ukrajine i pokrenula podršku naoružanim separatistima u istočnoj Ukrajini.

(Rferl)

Svijet

Kralj Saudijske Arabije imenovao sina za premijera

Reklamni prostor

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman imenovan je na funkciju premijera Saudijske Arabije, koju je tradicionalno vršio kralj, javio je Bi-Bi-Si.

Tridesetsedmogodišnji sin kralja Salmana bin Abdulaziza /86/ već se smatra vladarem ove naftom bogate zemlje u Persijskom zalivu.

Kraljevski dekret, kojim je saopšteno njegovo unapređenje sa mjesta zamjenika premijera i ministra odbrane, poziva se na izuzetak u Osnovnom zakonu.

Neimenovani zvaničnik izjavio je za Rojters da je taj potez je u skladu sa prethodnim kraljevim delegiranjem dužnosti Muhameda bin Salmana.

“Prestolonasljednik već svakodnevno nadgleda glavna izvršna državna tijela i njegova nova uloga premijera je u tom kontekstu”, rekao je isti zvaničnik.

Kralj Salman će nastaviti da predsjedava sastancima kabineta kada bude prisutan.

Dekretom je imenovan novi ministar odbrane, princ Halid bin Salman, takođe jedan od kraljevih sinova. Treći sin, princ Abdulaziz bin Salman, ostaće na funkciji ministra energetike.

Nastavi čitati

Svijet

Tramp pobijedio u tužbi za klevetu

Reklamni prostor


Savezni prizivni sud poništio je odluku sudije da Donalda Trampa može tužiti E. Džin Kerol za klevetu nakon što je porekao da ju je silovao, iako nije proglasio bivšeg američkog predsjednika imunim na autorovu tužbu.
U odluci 2-1 u utorak, Drugi okružni prizivni sud Amerike na Menhetnu zatražio je od prizivnog suda u Vašingtonu da ocijeni štite li zakoni tog regiona Trampa od odgovornosti.

Ali, sud na Menhetanu takođe je prihvatio Trampov argument da se on kvalifikovao kao “zaposlenik” američke vlade kada je navodno oklevetao Kerolovu, uslov koji je bio temelj njegovog zahtjeva za imunitet, prenosi The Wire.

Sudija koji se nije složio, Deni Čin, dopustio bi Kerolovoj da podnese “barem neke” tvrdnje, rekavši da “navodi od Kerol uvjerljivo oslikavaju sliku čovjeka koji teži osveti protiv tužioca”.

Nastavi čitati

Svijet

“Referendumi su završeni – dobrodošli kući, u Rusiju!”

Reklamni prostor


Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

“Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju!”, napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Prema najnovijim podacima nakon što su prebrojani svi glasovi, pripajanje Hersona Rusiji podržalo je 87,05 odsto glasača, saopštila je izborna komisija.

Izborna komisija Luganske Narodne Republike saopštila je nakon što su prebrojani svi glasovi da je 98,42 odsto podržalo prisajedinjenje Rusiji.

U regionu Zaporožja, 93,11 odsto građana podržalo je pripajanje Rusiji.

Nastavi čitati

Aktuleno