Connect with us

Svijet

AMERIKANCI uvjeriili glavne distributere da nastave trgovati RUSKOM NAFTOM

Amerika će nastaviti da trguje sa ruskom naftom uprkos embargu.

Fajnenšl Tajms objavio je informaciju prema kojoj su se predstavnici Bajdenove administracije sastali sa najvećim igračima u globalnoj trgovini robom kako bi se dogovorili da trgovina ruskom naftom ostane na odgovarajućem nivou.

Ovo je veliko odstupanje od ranijih proklamacija SAD, EU, ili članica G7, prema kojima je potrebno minimizirati ili potpuno ukinuti uvoz ruske nafte kako bi se Kremlj umanjio devizni prihod koliko je god moguće i tako destabilizovati rusku ekonomiju i možda čak i srušiti politički blok Vladimira Putina. Međutim, sada se u razgovorima o ruskoj nafti više ne pominju termini poput ’embarga’, koji asocira na potpuni prekid trgovine. Upravo suprotno.

Predstavnici američkog ministarstva finansija, piše FT, sastali su se, između ostalih, sa menadžerima “Trafigure” i “Gunvora”, najvećih kompanija u svjetskoj trgovini robom, uključujući naftu. Poruka američkog Trezora menadžerima je da slobodno proširuju svoju ulogu u ruskoj trgovini naftom. Jedino važno ograničenje koje bi američka administracija zadržala je dogovoreno ograničenje cijene ruske nafte. “Amerikanci su nas aktivno podsticali da ponovo učestvujemo u transportu nafte“, rekao je za FT jedan od učesnika sastanka sa američkim trezorom.

“Na pojedinačnim kompanijama je da donose sopstvene odluke. Naš cilj je da saopštimo dozvoljenu arhitekturu limita cijena“, rekao je jedan od predstavnika Trezora (slično evropskim ministarstvima finansija) i objasnio da je sastanak sa menadžerima kompanija bio fokusiran na strukturu tržišta. Neki od svjetskih trgovaca naftom, kao što su “Trafigura”, “Vitol” i “Gunvor”, dobrovoljno su drastično smanjili poslovanje sa ruskom naftom jer su se plašili reakcija javnosti ako nastave da isporučuju milione barela dnevno. Sada ih Amerika uvjerava da nemaju čega da se plaše.

Bez obzira što su se veliki igrači uzdržali od trgovine ruskom naftom, ona je put do kupaca našla preko manjih trgovaca, koji su je uglavnom isporučivali na azijska tržišta. Ovo je izazvalo zabrinutost za životnu sredinu jer su stari tankeri korišćeni bez zapadnog osiguranja i drugih pratećih usluga transporta. Po svemu sudeći, ključni razlog za reakciju američkih vlasti je strah od ozbiljnijeg poremećaja u snabdijevanju. Ranija upozorenja onih koji su tvrdili da puni embargo na naftu, uključujući i gornju granicu cijena, mogu ozbiljno da naškode zapadnom savezu liberalnih demokratija, a posebno Evropskoj uniji, ukoliko dođe do prekida snabdijevanja, dobijaju na težini.

Takođe treba uzeti u obzir da održavanje stabilnih isporuka omogućava održavanje relativno stabilnih, prihvatljivih cijena. Obnovljenu vjeru u legalnost tržišta u vezi sa zabranama potvrđuju i zvaničnici Trezora: “Jedan od naših ciljeva je da nafta ostane na tržištu… Ohrabreni smo jer je tržište nafte ostalo stabilno posljednjih nekoliko mjeseci, iako je ruski prihod opao za 60 odsto od početka invazije“, rekao je drugi zvaničnik Ministarstva finansija za FT. Razgovori između američke administracije i trgovaca naftom vođeni su u Hjustonu.

Svijet

MAĐARSKA NEĆE UHAPSITI PUTINA ako uđe u državu

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.
Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.

“Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsjednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj”, rekao je Guljaš.

On je dodao da mađarska vlada “nije formirala stav” povodom naloga za hapšenje Putina.

“Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru… Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje”, naveo je Guljaš.

Nastavi čitati

Svijet

OKRUŽNO TUŽILAŠTVO MENHETNA “Tramp lažno najavio svoje hapšenje”

Okružno tužilaštvo Menhetna u Njujorku saopštilo je danas da je bivši američki predsjednik Donald Tramp lažno najavio da se očekuje njegovo hapšenje i navela da republikanci u Kongresu ometaju rad kancelarije tužioca u krivičnoj istrazi protiv bivšeg predsjednika.

Kancelarija okružnog tužioca Alvina Braga napisala je u pismu trojici republikanaca u Predstavničkom domu da je njihovo pismo stiglo u kancelariju nakon što je Tramp najavio svoje hapšenje, na osnovu informacija koje su navodno procurile, i nakon što su njegovi advokati pozvali republikance da intervenišu.

Bragova kancelarija je navela da su tri kongresmena tražila informacije koje nisu javne o toku krivične istrage koja je povjerljiva na osnovu zakona države Njujork.

Riječ je o tri predstavnika iz redova republikanaca: predsjedniku odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džimu Džordanu, predsjedniku nadzornog odbora tog doma Džejmsu Komeru i predsjedniku odbora za administraciju Brajanu Stilu.

Velika porota, koju je sazvao Brag u januaru, počela je saslušanje dokaza o Trampovoj ulozi u tajnoj isplati novca porno zvijezdi Stormi Danijels nekoliko dana prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

Danijelsova je rekla da je dobila novac u zamjenu za ćutanje o seksualnom odnosu koji je imala sa Trampom 2006. godine.

Tramp negira te tvrdnje i rekao je da je istraga protiv njega politički motivisana, prenio je Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

POSJETA KRALJA ČARLSA POD ZNAKOM PITANJA zbog protesta u Parizu

Tenzije na ulicama Pariza zbog penzione reforme predsjednika Francuske Emanuela Makrona mogle bi da utiču na prvu državnu posjetu kralja Čarlsa Trećeg otkako je postao monarh, piše BiBiSi.

Demonstranti, uključujući i opozicione političare, optužili su Makrona da je potpuno van dodira sa životima običnih ljudi.

Francuski političar i lider ljevičarskog pokreta “Nepokorena Francuska” upozorio je danas kralja Čarlsu uoči posjete Parizu u nedjelju da “nije pravo vrijeme” za državnu posjetu.

“Gospodine kralju, slušajte, nemamo ništa protiv vas ovdje, ali vi ste kralj Engleza, to je vaša stvar, ali treba da se klonite Versaja”, rekao je on.

Poslanica Zelenih u francuskom parlamentu Sandrin Ruso izjavila je da bi poseta Treći trebalo da bude otkazana.

“Nešto se dešava u ovoj zemlji. Da li je zaista prioritet primiti Čarlsa Trećeg u Versaju? Ne”, dodala je ona, napominjući da je to “nevjerovatno poricanje demokratije”.

Ljevičar Olivije Bezanseno rekao je ranije ovog mjeseca da će kralj Čarls biti dočekan “starim dobrim generalnim štrajkom”, dok neki sindikalni lideri na jugozapadu planiraju da pokvare planove za vožnju tramvajem do centra grada.

“Potrudićemo se da nema tramvaja”, rekao je Matje Obri iz tvrdolinijaškog sindikata CGT.

Ideja trodnevne posjete kralja Čarlsa Trećeg i kraljice supruge Kamile je da se proslavi francusko-britansko prijateljstvo, a pored večere u Versaju i vožnju Jelisejskim poljima, predviđena je i posjeta Bordou.

Dauning strit je danas saopštio da zasad nema naznaka o promjeni plana i da će putovanje u Bordo posebno biti pod lupom.

Pariz je opterećen brojnim noćnim nemirima i protestima dok je 5.000 policajaca izašlo danas na ulice da se pripreme za prvi dan marševa širom grada koje je odobrila država.

Otpad je razbacan po ulicama dok je jedan broj radnika izašao na proteste nakon Makronove odluke da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju prošlog četvrtka.

Mjera je iznuđena dekretom i nije bila predmet glasanja u parlamentu.

Kako su prenijeli francuski mediji, demonstranti su jutros blokirali terminal na “Šarl de Golu” najvećem aerodromu u Francuskoj. Aerodrom će biti blokiran do sutra ujutru kada će se odlučiti da li se štrajk nastavlja.

Očekuje se da će se na današnjim protestima okupiti oko milion ljudi.

Nastavi čitati

Aktuleno