Connect with us

Svijet

AMERIKANCI uvjeriili glavne distributere da nastave trgovati RUSKOM NAFTOM

Amerika će nastaviti da trguje sa ruskom naftom uprkos embargu.

Fajnenšl Tajms objavio je informaciju prema kojoj su se predstavnici Bajdenove administracije sastali sa najvećim igračima u globalnoj trgovini robom kako bi se dogovorili da trgovina ruskom naftom ostane na odgovarajućem nivou.

Ovo je veliko odstupanje od ranijih proklamacija SAD, EU, ili članica G7, prema kojima je potrebno minimizirati ili potpuno ukinuti uvoz ruske nafte kako bi se Kremlj umanjio devizni prihod koliko je god moguće i tako destabilizovati rusku ekonomiju i možda čak i srušiti politički blok Vladimira Putina. Međutim, sada se u razgovorima o ruskoj nafti više ne pominju termini poput ’embarga’, koji asocira na potpuni prekid trgovine. Upravo suprotno.

Predstavnici američkog ministarstva finansija, piše FT, sastali su se, između ostalih, sa menadžerima “Trafigure” i “Gunvora”, najvećih kompanija u svjetskoj trgovini robom, uključujući naftu. Poruka američkog Trezora menadžerima je da slobodno proširuju svoju ulogu u ruskoj trgovini naftom. Jedino važno ograničenje koje bi američka administracija zadržala je dogovoreno ograničenje cijene ruske nafte. “Amerikanci su nas aktivno podsticali da ponovo učestvujemo u transportu nafte“, rekao je za FT jedan od učesnika sastanka sa američkim trezorom.

“Na pojedinačnim kompanijama je da donose sopstvene odluke. Naš cilj je da saopštimo dozvoljenu arhitekturu limita cijena“, rekao je jedan od predstavnika Trezora (slično evropskim ministarstvima finansija) i objasnio da je sastanak sa menadžerima kompanija bio fokusiran na strukturu tržišta. Neki od svjetskih trgovaca naftom, kao što su “Trafigura”, “Vitol” i “Gunvor”, dobrovoljno su drastično smanjili poslovanje sa ruskom naftom jer su se plašili reakcija javnosti ako nastave da isporučuju milione barela dnevno. Sada ih Amerika uvjerava da nemaju čega da se plaše.

Bez obzira što su se veliki igrači uzdržali od trgovine ruskom naftom, ona je put do kupaca našla preko manjih trgovaca, koji su je uglavnom isporučivali na azijska tržišta. Ovo je izazvalo zabrinutost za životnu sredinu jer su stari tankeri korišćeni bez zapadnog osiguranja i drugih pratećih usluga transporta. Po svemu sudeći, ključni razlog za reakciju američkih vlasti je strah od ozbiljnijeg poremećaja u snabdijevanju. Ranija upozorenja onih koji su tvrdili da puni embargo na naftu, uključujući i gornju granicu cijena, mogu ozbiljno da naškode zapadnom savezu liberalnih demokratija, a posebno Evropskoj uniji, ukoliko dođe do prekida snabdijevanja, dobijaju na težini.

Takođe treba uzeti u obzir da održavanje stabilnih isporuka omogućava održavanje relativno stabilnih, prihvatljivih cijena. Obnovljenu vjeru u legalnost tržišta u vezi sa zabranama potvrđuju i zvaničnici Trezora: “Jedan od naših ciljeva je da nafta ostane na tržištu… Ohrabreni smo jer je tržište nafte ostalo stabilno posljednjih nekoliko mjeseci, iako je ruski prihod opao za 60 odsto od početka invazije“, rekao je drugi zvaničnik Ministarstva finansija za FT. Razgovori između američke administracije i trgovaca naftom vođeni su u Hjustonu.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno