Connect with us

Svijet

AMSTERDAM NE ŽELI BRITANSKE TURISTE! Prave prevelik haos!

Gradske vlasti Amsterdama upozorili su “nepristojne” britanske turiste da ne dolaze u taj čuveni grad, javlja britanski Bi-Bi-Si.

Gradska skupština Amsterdama pokrenula je kampanju protiv dolaska Britanaca starosti od 18 do 35 godina i incijativa je dio napora da se otkloni reputacija “najliberalnijeg grada” u Evropi.

Amsterdam je među najposjećenijim gradovima svijeta. Taj grad godišnje posjeti oko 20 miliona turista, uključujući milion Britanaca.

Mještani su se u proteklih nekoliko godina žalili da su pijani Britanci urinirali u javnosti, povraćali u kanal i učestvovali u tučama.

Reklame na internetu u kojima se ukazuje na rizike povezane sa pretjeranom upotrebom narkotika i pića biće aktivirane kada Britanci krenu u potragu za terminima poput momačko veče, jeftini hoteli ili pabovi u Amsterdamu.

Preveliki broj turista uticao je i na svakodnevni život, zbog čega su mještani od gradskog savjeta zatražili da reaguje.

Veliki broj bilborda postavljen je u oblasti “Crvenih fenjera”, a na njima su prikazani mještani sa porukom posjetiocima “Mi živimo ovdje”.

Gradski savjet je u procesu prebacivanja čuvenih staklenih izloga iza kojih sjede prostitutke iz stambenog središta Amsterdama u novu “erotsku zonu”. Uvedena su i stroža pravila rada prema kojim od vikenda bordeli i barovi moraju ranije da budu zatvoreni, a zabrana konzumacije kanabisa na ulicama u samom području “Crvenih fenjera” stupa na snagu u maju.

SRNA

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno