Connect with us

Banjaluka

ANALIZA REZULTATA Ko je profitirao u Banjaluci, a ko zabilježio pad

Razlika između PDP i SNSD po broju osvojenih glasova u zadnje dvije godine smanjena za oko 2.000.

Uprkos „porazu“ Milorada Dodika u Banjaluci, njegova stranka SNSD je i dalje najjača partija po broju osvojenih glasova u najvećem gradu Srpske.

Za SNSD je u nedjelju glasalo 29.335 građana, čime ova stranka bilježi rast za oko 3.500 hiljade u odnosu na lokalne izbore prije dvije godine kada je za tu stranku glasalo 25.806 građana Banjaluke.

Odmah iza SNSD po broju osvojenih glasova je PDP, stranka iz koje dolazi gradonačelnik Draško Stanivuković, a koja je dobila 24.874 glasa, što je za skoro 6.000 glasova više u odnosu na lokalne izbore prije dvije godine kada je za tu stranku glasalo 19.156 građana.

Time je razlika između PDP i SNSD po broju osvojenih glasova u zadnje dvije godine smanjena za oko 2.000.

– Treća stranka po broju osvojenih glasova u Banjaluci je Lista za pravdu i red – Nebojše Vukanovića za koju je glasalo 6.258 Banjalučana.

Zanimljivo je da su stranke koje čine gradsku skupštinsku većinu na ovim izborima doživjele pad u odnosu na lokalne izbore prije dvije godine.

Tako je Ujedinjena Srpska na ovim izborima u Banjaluci dobila 4.033 glasa, a dvije godine ranije duplo više – 8.497 glasova.

DEMOS je na ovim izborima u Banjaluci osvojio 2.667 glasova, a prije dvije godine 6.003 glasa, dok Socijalistička partija na ovim izborima bilježi 3.842 glasa, a dvije godine ranije je imala 4.492 glasa.

Rast na ovim izborima u Banjaluci je doživjela i SDS koja je na četvrtom mjestu po broju osvojenih glasova.

SDS je na ovim izborima dobila 6.040 glasova, a dvije godine ranije za tu stranku su u Banjaluci glasale 3.864 osobe.

SPS koja je na lokalnim izboprima bila treća stranka po snazi u Banjaluci sa osvojenih 8.539 glasova, sada je na sedmom mjestu sa osvojenih 3.335 glasova.

Najveći pad doživio je DNS koji je na izborima 2020. godine imao 6.790 glasova, a na izborima u nedjelju je osvojio 1.634 glasa

Banjaluka

“BL bajk” na zimskoj pauzi

Za sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, „BL bajk“, po već uobičajenoj praksi, odnosno dolaskom hladnijeg vremena slijedi zimska pauza.

Tako će srijeda, 30. novembar biti zadnji dan u ovoj godini kada će Banjalučani moći da koriste usluge „BL bajka“, koji će opet biti u funkciji početkom proljeća.

Ovogodišnju sezonu – „BL bajk“ završava sa oko 2.000 aktivnih korisnika.

Podsjećamo, ovaj sistem ima 40 bicikala na pet lokacija: Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra „Nikola Tesla“, u Parku „Mladen Stojanović“ i u Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita.

Cijene iznajmljivanja bicikala su povoljne: pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM.

Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike, te je opredjeljenja da se, između ostalog, otvaraju i novi terminali za iznajmljivanje bicikala.

Gradska uprava

Nastavi čitati

Banjaluka

ŠTA SE DEŠAVA NA PAPRIKOVCU? Crni dim se diže iz kotlovnice UKC-a

Banjalučani se žale da iz kotlovnice koji je u okviru Univerzitetsko kliničkog centra kulja crni dim te razne čestice koje lete okolo, dok iz UKC-a navode da koriste isključivo mazut te ne sagorijevaju nikakav drugi otpad.
Prema riječima građana, ove čestice su jutros letjele na sve strane, i to po naselju Paprikovac, gdje je i smještena ova ustanova te ističu da nisu izgledale nimalo bezopasno.

Sa UKC RS za “Nezavisne” kažu da je u kotlovnici, koja se nalazi na Paprikovcu, koristi isključivo mazut koji zadovoljava uslove Pravilnika o kvalitetu tečnih naftnih goriva, a koji im isporučuje ugovoreni dobavljač STARS Banjaluka. “Otpadni mazut uklanja ugovorena ovlaštena i atestirana firma za zbrinjavanje otpadnog mazuta. Medicinski otpad se zbrinjava na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način, te ne sagorijeva u kotlarnici UKC Republike Srpske na lokaciji Paprikovac”, rekli su sa UKC RS.

Ističu da je u toku završni proces nabavke usluga projektovanja i opremanja rekonstrukcije objekta Tehničko ekonomskog bloka koji se provodi prema pravilima EIB banke i rijetka dimljenja koja vizuelno čine crni dim i koja kratko traju dešavaju se samo pri startovanju kotlova.

“Pomenuta rekonstrukcija, promjena kotlova, opreme i prelazak na primarno novi energent, odnosno prirodni gas će otkloniti povremenu pojavu crnog dima”, kazali su iz ove ustanove.

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik na obilježavanju 75 godina postojanja Medicinske škole

Medicinska škola u Banjoj Luci obilježila je 75. godišnjicu rada i postojanja.

Svečanoj akademiji održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je svim profesorima, nastavnicima, menadžmentu i učenicima čestitao ovaj značajan jubilej.

-Svi vi zajedno činite temelj zdravstvenog sistema našeg grada, ali i šire. Svojim nesebičnim zalaganjem i trudom čuvate zdravlje naših građana i na tome smo vam neizmjerno zahvalni – poručio je gradonačelnik.

On je naglasio da će Grad Banja Luka nastaviti pružati podršku za poboljšanje uslova praktične nastave kroz opremanje kabineta, dodavši da je zajednički cilj svih nas izgradnja medicinskog kampusa – kako bi na jednoj lokaciji imali sve potrebne uslove za vrhunske rezultate i dostignuća u oblasti zdravstva.

Nastavi čitati

Aktuleno