Connect with us

Svijet

AUSTRALIJA U STRAHU OD KINE dobija nuklearne podmornice

SAD, Australija i Velika Britanija su predstavile detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji Entonija Albanezea, australijskog premijera, i Rišija Sunaka, britanskog premijera, Džozef Bajden, predsjednik SAD, nazvao je sporazum u okviru partnerstva tri zemlje (AUKUS), dijelom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva “najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike”.

Bajden je naglasio da su podmornice “na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane”.

Kina je saopštila da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela je da transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja “očigledno” kršenje ovog sporazuma i da su ove tri države “nastavile da koračaju opasnim putem”.

Partnerstvo, najavljeno 2021., omogućava Australiji da pristupi podmornicama na nuklearni pogon, koje su nevidljivije i sposobnije od plovila na konvencionalni pogon, kao protivteža gomilanju kineske vojske, navodi Reuters.

Albaneze je rekao da je ovaj istorijski sporazum “najveća pojedinačna investicija u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj istoriji zemlje”.

“To je takođe prvi put u 65 godina da su SAD podijelile svoju tehnologiju nuklearnog pogona”, rekao je Albaneze.

Sunak je AUKUS nazvao “najznačajnijim multilateralnim odbrambenim partnerstvom” u prethodnom periodu. Prema sporazumu, SAD namjeravaju da prodaju Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia, koje proizvodi General Dynamics, početkom 2030-ih, uz opciju da Australija kupi još dvije ako bude potrebno, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Buduća generacija podmornica će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku.

Pokrećući partnerstvo, Australija je takođe uznemirila Francusku iznenadnim otkazivanjem ugovora o kupnji francuskih konvencionalnih podmornica.

Naime, pregovori za AUKUS uključuju otkazivanje ugovora vrijednog 66 milijardi dolara za francusku flotu konvencionalnih podmornica, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mjesecima, podsjeća britanska agencija.

Dogovor Kanbere, Vašingtona i Londona, podrazumijeva procjenjene troškove za Australiju od 245 milijardi dolara do 2055., a Albaneze je branio ovu potrošnju i poručio da je to “ekonomski plan, a ne samo plan odbrane i bezbednosti”.

Rekao je da očekuje da će AUKUS dovesti do ulaganja od četiri milijardi dolara u industrijske kapacitete Australije u naredne četiri godine i otvoriti oko 20.000 novih radnih mesta u naredne tri decenije. On je rekao da će za to biti potrebna sredstva od oko 0,15 odsto BDP-a godišnje.

Danijel Kritenbrink, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika, saopštio je da su SAD obavijestile svoje partnere na jugoistoku Azije, uključujući Indoneziju i Maleziju, o sporazumu AUKUS, kako bi jasno objasnile šta on tačno predstavlja, prenosi Reuters.

Vang Venbin, ministar spoljnih poslova Kine, rekao je da su SAD, Australija i Velika Britanija zanemarile brige međunarodne zajednice.

(Slobodna Evropa)

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Svijet

Britanski tenkovi stigli u Ukrajinu, provozao se ministar (VIDEO)

Ministar odbrane ukrajine Oleksij Reznikov provozao se britanskim borbenim tenkom Čelindžer 2, navodno prvim koji je stigao u Ukrajinu, i zahvalio se putem Twittera britanskom ministru odbrane Benu Volasu na ovoj pomoći.

Reznikov je napisao da su britanski tenkovi “nedavno stigli u Ukrajinu” i označio ih za “fantastične mašine” koje će uskoro krenuti u borbene misije, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Njemačke je juče saopštilo da je u Ukrajinu stiglo 18 njemačkih borbenih tenkova Leopard 2 i 40 guseničnih borbenih vozila Marder, takođe njemačke proizvodnje, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Aktuleno