Connect with us

Svijet

Avio kompanija brutalno isprozivala Liz Tras, ponudili joj bespovratnu kartu za “bilo gdje”

Velika avio-kompanija ponudila je Liz Trus kartu za ukrcavanje “bilo gdje” nakon što je najavila ostavku nakon haotičnih 44 dana na funkciji.

Liz Tras bi trebalo da postane premijerka sa najkraćim mandatom u istoriji nakon što se borila protiv otvorenog revolta konzervativaca koji su zahtijevali njen odlazak. Govoreći sa govornice u Dauning Stritu, Trasova je u četvrtak rekla da je kralju saopštila da podnosi ostavku na mjesto lidera Konzervativne stranke jer je priznala da “ne može da izvrši mandat” koji su joj torijevci dali prije nešto više od šest nedjelja.

Održala je razgovor sa predsjedavajućim Komiteta konzervativnih konzervativaca iz 1922. godine, ser Grejemom Brejdijem, i pristala na nove izbore za rukovodstvo “koji će biti završeni u toku sljedeće nedjelje”.

Odgovarajući na premijerkin odlazak, irska avio-kompanija Ryanair je tvitovala “bezobraznu” kartu za ukrcavanje Liz Tras. Propusnica, koja joj daje mjesto 10D, je za let od londonskog Getvika u pravcu – “bilo gdje” na svijetu i bila je tvitovana uz emotikon koji odmahuje rukom za pozdrav. Kao odgovor, aerodrom Džon Lenon u Liverpulu je odgovorio: “Uvjerite se da je bespovratna karta. Znamo kakva je ona”.

Njena odluka da podnese ostavku izazvaće sukob među onima koji se nadaju liderstvu Torijevaca koji će se suočiti sa zastrašujućim zadatkom da ožive bogatstvo stranke. Kancelar Džeremi Hant brzo je isključio sebe jer se fokusirao na smirivanje finansijskih tržišta. Lider laburista Sir Keir Starmer zatražio je opšte izbore “sada” kako bi nacija imala “šansu za novi početak”. Mogući kandidati za njenog nasljednika bi mogli da budu Riši Sunak, bivši kancelar blagajne, koji je letos izgubio od Tras, Peni Mordaunt, koja je bila druga u takmičenju za vođstvo iza Sunaka sve dok ih Trasova nije pretekla oboje u posljednjem krugu glasanja i Džeremi Hant, aktuelni ministar finansija.

(Mondo/The Northern Echo)

Svijet

PREMINUO KREATOR RENATO BALESTRA Bio je rado viđen gost u BANJALUCI

Sinoć je u Rimu u 98. godini preminuo doajen visoke italijanske mode Renato Balestra, saopštile su agenciji Ansa ćerke Fabiana i Federika zajedno sa unukon Sofijom koja će preuzeti vođenje modnog brenda.

Balestra je rođen u Trstu 1924 godine u porodici arhitekte i inženjera, od malih nogu imao je strast prema umjetnosti i muzici, kažu da je „moda izabrala Renata Balestru a ne Balestra modu“, 1954 preselio se iz Milana u Rim gdje je otvorio atelje sa sopstvenim brendom.

Kako je obožavao operu i pozorište radio je kostime za takve spektakle na sceni stoga ga naša publika pamti po kostimima za Rosinijevu operu „Pepeljuga“, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998, a njegovi kostimi doprinjeli su popularnosti i interesovanju publike za ovu operu.

Marta mjeseca 2013. održao je modnu reviju u Svečanoj sali Skuštine grada Beograda, reviju za pomoć djeci prihvatilišta, djeci bez roditeljskog staranja, tada je prikazao najnoviju kolekciju s početka te godine kojom je zatvorio Nedjelju visoke mode u Rimu.

Renato Balestra postigao je inetrnacionalni uspjeh i dobitnik je gotovo svih najvećih modnih priznanja. U Rimu je počeo da radi između ostalih dizajnera sa čuvenim modnim kreatorkama Sestre Fontana, oblačio je najelegantnije žene planete, njegove klijentkinje su bile velike svjetske zvijezde, kraljice, princeze, između ostalih iranska carica Farah Diba, kraljica Tajlanda, princeza Jordana, dizajnirao je odjeću za zvezde kao što su Ava Gardner, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, a tokom godina postao je omiljeni stilista hilivudskih zvijezda Liz Tejlor i Natali Vud.
Šezdesetih godina prošlog vijeka njegovo ime se definitvno afirmisalo zahvaljujući „Blu Balestri“ jakoj nijansi plave boje, jedinstvenoj boji koja je danas neosporni simbol kuće, u kombinaciji sa kratkom satenskom haljinom.

A krajem sedamdesetih godina razvija različite kategorije proizvoda, od parfema do šminke, kofera, naočara kao i predmeta za domaćinstvo. Hrabrost i izuzetan stil, tradicija povezana sa modernim učinili su ga jednim od najvažnijih modnih gurua na svijetu; sve što je dotakao pretvarao je u stil.

Renato Balestra biće sahranjen u Rimu u utorak u crkvi Santa Marija del Popolo na Trgu Naroda.

Nastavi čitati

Svijet

NOVI ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Nema informacija o povrijeđenima

Zemljotres jačine 4,3 stepena Rihterove skale pogodio je danas sjeverozapadnu provinciju Duzdže u Turskoj, na oko 200 kilometara udaljenosti od Istanbula.

Zemljotres se dogodio u 6.57 sati na dubini od 9,52 kilometra, saopštila je Turska uprava za katastrofe i vanredne situacije.

Za sada nema informacija o povrijeđenima.

U zemljotresu od 5.9 stepeni Rihtera koji je pogodio tu oblast u srijedu povrijeđeno je najmanje 93 osobe.

Taj zemljotres se osjetio i u Istanbulu, Ankari i drugim dijelovima regiona, a prijavljeno je na desetine naknadnih potresa, uključujući jedan jačine 4,3 stepena, prenio je Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

PESKOV O REZOLUCIJI EVROPSKOG PARLAMENTA: Ona nije obavezujuća, Moskva takve odluke ne PRIMA K SRCU

Rezolucija Evropskog parlamenta o definisanju Rusije kao države sponzora terorizma nije pravno obavezujuća i Moskva takve odluke ne prima srcu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Evropski parlament je vrsta organizacije koja svoj rad zasniva na emocijama, emotivnom pristupu. Rusija je svjesna da to tijelo posljednjih godina nema mnogo ljubavi za Moskvu – rekao je Peskov za televiziju „Rusija-1“.

U skladu sa tim, kaže Peskov, Rusija ne uzima mnogo u obzir ono što se tamo govori i radi i ne uzima to srcu.

– To je situacija u kojoj prevlađuju gruba rusofobija i mržnja prema Rusiji. Ali to nema nikakvnu pravno obavezujuću prirodu i to tako treba tretirati – rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, ruska strana vidi „veliki manjak profesionalnog pristupa i profesionalizma“ u Evropskom parlamentu.

– Emocije su tako promjenjiva stvar. Danas su oni rusofobi, a sutra će biti nešto drugo, a onda će možda doći trenutak kada će se sve razjasniti – rekao je Peskov, prenio je TASS.
Novosti.ba

Nastavi čitati

Aktuleno