Connect with us

Politika

BANJAC “Kome smeta zakon koji bi SANKCIONISAO ONE KOJI iznose neistine”

Lider NPS-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac poručio je gostujući u Centralnim vijestima ATV-a da očekuje burnu raspravu u Skupštini kada je u pitanju nacrt Zakona o kleveti.

Banjac je naglasio da to tako zapravo i treba da bude, kao i svuda na svijetu. Kako kaže, poslanici treba da kažu ono što imaju.

“Ono što jeste suština je činjenica da mi još uvijek pričamo o nacrtu. Da bismo imali javnu raspravu o zakonu mi ga moramo staviti u Skupštinu kao nacrt. Tek kada bude usvojen kao nacrt ide javna rasprava, koja može da traje od 30 do 90 dana, u ovom slučaju oko 60. Sva udruženja će moći reći svoj stav o zakonu“, rekao je Banjac za ATV.

Banjac je poručio da mu nije jasno kome smeta zakon koji bi sankcionisao one koji iznose neistine.

Dalje je naglasio da su zakonom predviđene kazne veće od onih koje su postojale ranije – ići će do 120.000 KM.

“Niko neće odgovarati za izrečenu istinu, ali za izrečenu neistinu će se naravno odgovarati. Nijedan novinar nije ugrožen osim onoga koji iznosi neistinu“, poručio je Banjac.

Govoreći o Zakonu o imovini čiju primjenu je Ustavni sud BiH stavio na čekanje Banjac poručuje da je stav koalicije po tom pitanju jasan.

“Prema Dejtonskom sporazumu imovina pripadan entitetima. BiH je državna zajednica sastavljena od dva entiteta – FBiH i Rrepublike Srpske te tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka“, podsjetio je Banjac.

Ustavni sud BiH, kaže Banjac, ne čita Ustav.

“Ustavni sud donosi političke odluke. On donosi odluke kako mu kažu pojedine strane ambasade ili dio međunarodne zajednice jer je to njihova vizija uređenja BiH“, rekao je Banjac.

Banjac je poručio da svi znaju da imovina pripada Republici Srpskoj.

“Srpska ne može da izgubi imovinu, to je naša teritorija“, rekao je Banjac.

Gostujući u Centralnim vijestima ATV-a Banjac se osvrnuo i na nedavnu posjetu srpske delegacije Rusiji gdje su, kako kaže, dočekani na najvišem mogućem nivou.

“Činjenica da svi u Dumi ustanu i aplaudiraju našoj delegaciji govori o tome kako smo dočekani“, rekao je Banjac.

Banjac je prokomentarisao i negativno pisanje federalnih medija o njegovom sastanku sa vođom “Noćnih vukova“ Aleksandrom Zaldostanovim.

“Njima smetaju tri prsta pa onda sve ostalo“, poručio je Banjac i dodao da je Zaldostanov čovjek koji mnogo voli Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno