Connect with us

Banjaluka

BANJALUČANI U PROBLEMU! Pacijentima teže na pregled, novi sistem IZIS otežava rad!

Banjalučani se žale da već nekoliko dana imaju poteškoće prilikom naručivanja za pregled u Domu zdravlja, a otkad je uveden novi integrisani informacioni program – IZIS, no iz ove ustanove kažu da im je zbog novog programa usporen rad te otežano primanje i pregledanje pacijenata.

Kako nam je rekla jedna Banjalučanka, koja je otišla da se naruči na pregled kod ljekara, sada je sve komplikovanije i stvaraju se gužve.

– Išla sam u ambulantu da se naručim, ali se napravio red dok sam čekala. Koliko sam shvatila, sada je medicinskom osoblju otežan rad, nisu obučeni da koriste ovaj program, pa se konsultuju jedni sa drugima, što onda usporava sav proces. Osim toga, izbrisana mi je istorija bolesti, a takođe nema podataka o spisku lijekova koje su pacijenti koristili, i sada oni moraju donositi kutije da pokažu doktoru koje lijekove koriste – rekla je ova Banjalučanka.

Iz Doma zdravlja navode da je od 1. novembra počela primjena IZIS-a te da je prelazak na rad u potpuno novom i različitom informacionom sistemu, u odnosu na prethodni, doveo do usporavanja rada medicinskog osoblja.

– Takođe, u pojedinim ambulantama u Službi porodične medicine dolazilo je i do tehničkih problema, što je još više usporavalo rad timova porodične medicine. U ovim okolnostima timovi porodične medicine nisu u mogućnosti da prime isti broj pacijenata, kako je to bilo u prethodnom periodu, a koji se kretao od 50 do 100 po jednom timu u toku jednog dana – rekli su iz Doma zdravlja za “Nezavisne”, dodajući da je, zbog toga, jedan broj pacijenata naručen da dođe u narednim danima.

Oni ipak napominju da su svi hitni pacijenti i pacijenti s akutnim tegobama primljeni.

– Pacijenti koji imaju hitna stanja teže prirode se, kao i do sada, javljaju u Službu hitne medicinske pomoći. Zdravstveni radnici u Domu zdravlja ulažu ogromne napore da prevaziđu teškoće vezane za prelazak na rad u novom informacionom sistemu – kazali su iz Doma zdravlja.

Kako ističu, ovakav prelazak je uvijek praćen teškoćama tehničke prirode, ali i obavezom zdravstvenih radnika da u kratkom roku savladaju kompleksan program za rad, pa da u skladu s tim očekuju da će pacijenti imati razumijevanja za ovu situaciju.

– Medicinsko osoblje naporno radi kompletno radno vrijeme, ali je broj primljenih i pregledanih pacijenata značajno manji zbog sporijeg rada u računaru. Ne možemo tačno odrediti koliko dugo će potrajati ovakva situacija, ali se trudimo da traje što kraće i kontinuirano se radi na tome – zaključili su iz ove ustanove.

Nezavisne

Banjaluka

“BL bajk” na zimskoj pauzi

Za sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, „BL bajk“, po već uobičajenoj praksi, odnosno dolaskom hladnijeg vremena slijedi zimska pauza.

Tako će srijeda, 30. novembar biti zadnji dan u ovoj godini kada će Banjalučani moći da koriste usluge „BL bajka“, koji će opet biti u funkciji početkom proljeća.

Ovogodišnju sezonu – „BL bajk“ završava sa oko 2.000 aktivnih korisnika.

Podsjećamo, ovaj sistem ima 40 bicikala na pet lokacija: Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra „Nikola Tesla“, u Parku „Mladen Stojanović“ i u Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita.

Cijene iznajmljivanja bicikala su povoljne: pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM.

Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike, te je opredjeljenja da se, između ostalog, otvaraju i novi terminali za iznajmljivanje bicikala.

Gradska uprava

Nastavi čitati

Banjaluka

ŠTA SE DEŠAVA NA PAPRIKOVCU? Crni dim se diže iz kotlovnice UKC-a

Banjalučani se žale da iz kotlovnice koji je u okviru Univerzitetsko kliničkog centra kulja crni dim te razne čestice koje lete okolo, dok iz UKC-a navode da koriste isključivo mazut te ne sagorijevaju nikakav drugi otpad.
Prema riječima građana, ove čestice su jutros letjele na sve strane, i to po naselju Paprikovac, gdje je i smještena ova ustanova te ističu da nisu izgledale nimalo bezopasno.

Sa UKC RS za “Nezavisne” kažu da je u kotlovnici, koja se nalazi na Paprikovcu, koristi isključivo mazut koji zadovoljava uslove Pravilnika o kvalitetu tečnih naftnih goriva, a koji im isporučuje ugovoreni dobavljač STARS Banjaluka. “Otpadni mazut uklanja ugovorena ovlaštena i atestirana firma za zbrinjavanje otpadnog mazuta. Medicinski otpad se zbrinjava na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način, te ne sagorijeva u kotlarnici UKC Republike Srpske na lokaciji Paprikovac”, rekli su sa UKC RS.

Ističu da je u toku završni proces nabavke usluga projektovanja i opremanja rekonstrukcije objekta Tehničko ekonomskog bloka koji se provodi prema pravilima EIB banke i rijetka dimljenja koja vizuelno čine crni dim i koja kratko traju dešavaju se samo pri startovanju kotlova.

“Pomenuta rekonstrukcija, promjena kotlova, opreme i prelazak na primarno novi energent, odnosno prirodni gas će otkloniti povremenu pojavu crnog dima”, kazali su iz ove ustanove.

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik na obilježavanju 75 godina postojanja Medicinske škole

Medicinska škola u Banjoj Luci obilježila je 75. godišnjicu rada i postojanja.

Svečanoj akademiji održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je svim profesorima, nastavnicima, menadžmentu i učenicima čestitao ovaj značajan jubilej.

-Svi vi zajedno činite temelj zdravstvenog sistema našeg grada, ali i šire. Svojim nesebičnim zalaganjem i trudom čuvate zdravlje naših građana i na tome smo vam neizmjerno zahvalni – poručio je gradonačelnik.

On je naglasio da će Grad Banja Luka nastaviti pružati podršku za poboljšanje uslova praktične nastave kroz opremanje kabineta, dodavši da je zajednički cilj svih nas izgradnja medicinskog kampusa – kako bi na jednoj lokaciji imali sve potrebne uslove za vrhunske rezultate i dostignuća u oblasti zdravstva.

Nastavi čitati

Aktuleno