Connect with us

Društvo

Banjalučani, vlasnici stanova na dan, ne prijavljuju goste

Stanodavci, odnosno vlasnici stanova na dan, ne prijavljuju koliko je tokom jednog mjeseca kod njih boravilo gostiju,kaze Branka Branković, portparolka Turističke organizacije Banjaluka (TOBL).

Kako objašnjava, za stanove na dan, tačnije apartmanski smještaj, plaća se boravišna taksu koja je paušalna i iznosi 30 KM po krevetu, ali je prijava gostiju nikakva, te je istakla da su ušli u proces rješavanje ovog značajnog problema.

“To je elektronska aplikacija koja bi imala ulogu kontrolinga, u smislu da se u aplikaciju uvežu sve relevantne institucije i registrovani smještajni kapaciteti, od onih najvećih hotela do soba za iznajmljivanje”, kaže Brankovićeva.

“Tako bi automatski i Poreska uprava, Republička inspekcija i Turističke organizacije imali evidenciju svakog gosta koji se prijavi u kom je hotelu i koliko dana će ostati”, istakla je Brankovićeva i dodala da se na ovaj način gost ne može sakriti te će morati platiti boravišnu taksu i sve ostale poreze.

“Kada se gost ne prijavi, nije u pitanju samo neplaćanje boravišne takse, jer taj gost, dok boravi, jede i pije, te se tu i republičkom nivo uskraćuju porezi i ostale naknade”, objasnila je ona.

Hoteli, moteli i sobe za izdavanje naplaćuju boravišnu taksu od 2,5 KM po noćenju.

Inače, za prvih osam mjeseci 2022. godine bilo je oko 156.000 KM prihoda od boravišnih taksa, a za cijelu 2021. godinu nešto više od 191.000 KM.

Takođe, za prvih sedam mjeseci, prijavljeno je blizu 75.000 noćenja i oko 50.000 dolazaka.

“Za cijelu 2021. godinu bilo je prijavljeno oko 86.000 noćenja”, kazala je Brankovićeva i dodala da ovi podaci govore da će biti premašena lanjska turistička godina po broju noćenja, odnosno da će, po broju noćenja, biti nadmašena i ona rekordna 2019. sezona, kada je bilo 136.000 noćenja.

“Po našim procjenama, u ovoj godini bilo je i dva i po puta više noćenja”, pojasnila je Brankovićeva i istakla da nisu zadovoljni plaćanjem boravišnih taksa, niti brojem prijavljenih gostiju.

“Smatramo da je mnogo veći broj gostiju koji su došli u naš grad”, naglasila je ona.

Dodala je da Banjaluku najviše posjećuju gosti iz Srbije i Slovenije te se grad na Vrbasu može pohvaliti većim brojem dolazaka turista iz azijskih zemalja: Kine, Japana, Indonezije i Tajlanda.

Dodaje da već 15 godina Banjaluka nije grad sezonskog turizma, ali se bilježi tendencija rasta dolazaka turista od januara do decembra.

“Nemamo sezonski turizam, jer smo grad kontinentalnog turizma. Nemamo more i nemamo neki gotov turistički proizvod, ali imamo fantastične kulturnoistorijske priče koje možemo ponuditi, a ono što je najvažnije, imamo rijeku Vrbas, koja je kategorisana kao rijeka brze vode, na kojoj turisti mogu da dožive avanturistički adrenalinski turizam”, istakla je Brankovićeva i dodala da se trude da turističku razglednicu Banjaluke šalju u svijet kroz sva četiri godišnja doba.

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno