Connect with us

Banjaluka

Banjalučke ulice na presvlačenju, biciklisti čekaju nove staze

Za radove na održavanju gradskih asfaltnih saobraćajnica izdvojeno je 860.000 KM za ovu godinu, potvrdili su iz Gradske uprave.

Kako oni kažu, prošle godine vršeno je redovno održavanje asfaltnih i makadamskih gradskih saobraćajnica, a vrijednost izvedenih radova je 500.000 KM.

“Od početka godine je izvedeno saniranje i asfaltiranje kolovoza na više stotina lokacija, odnosno od užeg centra grada ka periferiji istog, uzimajući u obzir da se sanacija saobraćajnica nastavlja do kraja građevinske sezone”, istakli su iz Gradske uprave.

Oni dodaju da je u okviru najveće obnove gradskih saobraćajnica asfaltirana dionica glavne gradske saobraćajnice na potezu od hotela “Palas” do Banskog dvora, a u pitanju je investiciono održavanje Ulice kralja Petra I Karađorđevića u okviru kojeg je ova saobraćajnica dobila novo ruho.

“Novi asfalt dobila je i saobraćajnica u Ulici cara Lazara u naselju Obilićevo, a asfaltirana je i saobraćajnica u Ulici Jovana Dučića”, kazali su oni.

Okončana je, kako ističu iz Gradske uprave, i modernizacija glavne saobraćajnice kroz Srpske toplice u dužini od oko dva kilometra, a novi asfalt je postavljen i na glavnoj gradskoj saobraćajnici, na dionici od Solunske do Bulevara cara Dušana i u Ulici Patre, na dijelu od kružnog toka do Ulice kralja Petra I Karađorđevića, kao i u Ulici Boška Tošića.

“U okviru radova na saobraćajnoj infrastrukturi, završena je i sanacija puta prema Banj brdu”, potvrdili su oni.

Dodaju da su za kratko vrijeme asfaltirane i ulice Blagoja Parovića, Slobodana Dubočanina, Brkovića put, spoj ulica Mlađe Ćusića i Goluba Babića, Novaka Pivaševića, Krfska ulice, zatim Bogojavljenska i Pritočka ulice, dijelovi Majevičke, Jovice Savinovića, Milana Knežine, Ljubice Mrkonjić, Eugena Kumičića i još mnoge druge ulice, dok su u toku i radovi u više prigradskih i seoskih naselja.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, ističe za “Nezavisne novine” da su sve investicije u infrastrukturu dobre, te da kvalitet saobraćajnica u dobroj mjeri doprinosi povećanju operativnih brzina, kapaciteta, nivoa usluge, a samim tim utiče na smanjene redove čekanja i na smanjenje vremena putovanja.

“Svakako su za pohvalu rekonstrukcija i rehabilitacija puteva na postojećoj mreži javnih puteva”, poručio je on.

Ono na čemu bi svakako trebalo poraditi, prema njegovim riječima, jeste izgradnja sadržaja za alternativne vidove prevoza, odnosno izgradnja biciklističkih staza.

“Kada je u pitanju bezbjednost, ono što bi bilo dobro da se uradi je da Savjet za bezbjednost grada analizira i mapira saobraćajne nezgode, kojih je oko 4.500 godišnje u našem gradu, i da na osnovu toga napravi plan za otklanjanje nedostataka na raskrsnicima i putnim pravcima na kojima se ove nezgode dešavaju”, zaključio je on, te dodao da bi pozitivno bilo i da se izdvoje namjenska sredstva za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, s obzirom na to da ulaganje u bezbjednost saobraćaja predstavlja investiciju, a ne trošak.

Banjaluka

PRAZNIČNA ČAROLIJA U SRCU GRADA Sutra otvaranje “Banjalučke zime”

Pri kraju su pripreme za spektakularno otvaranje „Banjalučke zime“, koje je zakazano za sutra, 1. decembar u 19.00 časova.

Ne propustite priliku i doživite čaroliju u prekrasnom ambijentu Parka „Petar Kočić“ uz mnoštvo lampica, novogodišnje jelke, prekrasne dekoracije i sjajan zabavni program za sve uzraste.

Takođe ne zaboravite da će povodom svečanog otvaranja Djed Mraz ovog puta doći sa jednog neobičnog mjesta i prirediti svim posjetiocima pravi praznični spektakl.

Posebnu čar daju svakako i novogodišnje kućice, koje su i ove godine posebno dekorisane, a takođe tu je i posebno uređena kućica Djeda Mraza.

Pridružite se jer vas u srcu našeg grada očekuje jedinstvena praznična čarolija.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ponovo ćemo uputiti Skupštini Grada prijedlog za rješenje problema Zavoda za izgradnju

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Gradska uprava podržava napore zaposlenih Zavoda za izgradnju Banjaluka da se spasi ovo preduzeće.

-Zato ćemo ponovo poslati odluku Skupštini Grada kojom će biti omogućeno momentalno skidanje blokade i isplata plate – poručio je Kresojević, koji je razgovarao sa zaposlenim Zavoda koji su se okupili ispred Gradske uprave tražeći isplatu zaostalih primanja.

Podsjetio je da su nova gradska administracija i nova uprava ZIBL-a zatekli visok nivo obaveza od prethodne adminstracije i to je razlog zašto je Poreska uprava Republike Srpske blokirala ovo preduzeće zbog čega zaposleni nisu primili nekoliko plata.

-Predložili smo rješenje Skupštini Grada na kolegijumu održanom u ponedjeljak i to na način da smo predvidjeli subvencije Vodovodu u iznosu od 700.000 KM, kojim bi Vodovod otkupio poslovni prostor Zavoda za izgradnju i na taj način bi se obezbijedila tekuća likvidnost za ovo preduzeće – kazao je Kresojević.

Međutim, kolegijum je odbio ovaj prijedlog, a kako ističe Kresojević – zakonski propisi ne dozvoljavaju da gradska admistracija donosi samostalno odluke u toj vrijedosti, nego je potrebna podrška Skupštine Grada.

-Insistiraćemo i dalje da se ovaj prijedlog stavi na dnevni red decembarske sjednice Skupštine Grada. Nakon donošenja ove odluke išli bismo dalje u pravcu da se obezbijede kontinuirani prihodi za ovog preduzeće – poručio je Kresojević.

Podsjetio je da je održano više sastanaka od početka ljeta do danas sa zaposlenim, navodeći da bi jedan takav sastanak bilo poželjno da se održi i sa predstavnicima Skupštine Grada kako bi se i oni upoznali sa svim problemima koje imaju zaposleni ZIBL-a.

-U oklonostima u kojima se oni odvijaju moram reći da su svi sastanci sa zaposlenim Zavoda bili korektni i u saradnji i da Gradska uprava u ovim aktivnostima podržava zaposlene, jer je ovo jedini način da dođemo do krajnjeg rješenja. Moramo biti svjesni da niko ovdje nije sam i da svi zajedno moramo dati doprinos da se taj problem riješi. Trenutno je to u domenu odlučivanja Skupštine Grada i mislim da na ovaj način možemo izvršiti pozitivan pritisak da se ovaj problem riješi – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

Česma dobija šetalište, centar Banjaluke hotel od 22 sprata

Obnova kuće Milanovića, uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim toplicama te izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata su neke od investicija koje su predviđene nacrtima rebalansa, odnosno budžeta Gradske uprave za narednu godinu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da su prvi put među važnim projektima u rebalansu i Nacrtu budžeta planirana sredstva za navedene projekte.

“Nacrti oba ova važna dokumenta predloženi su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta, zakazane za 8. decembar, a neophodno je da budu i doneseni”, kazao je on te dodao da ako se to ne desi skupštinska većina vodi Banjaluku u privremeno finansiranje.

“Rebalans i Nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP ‘Aquana’ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena”, pojasnio je on.

Dodaje da je neophodno obnoviti mašine, uređaje i pumpe na Gradskom olimpijskom bazenu.

“Hoćemo da otvorimo vrata kompleksa ‘Aquane’ građanima i da im stavimo na raspolaganje staze za trčanje i rekreaciju, dječje igralište, ugostiteljske i druge sadržaje i tokom zimskih mjeseci kada ne rade otvoreni bazeni”, naveo je on.

Grad Banjaluka, prema njegovim riječima, nakon urađene nove plaže u Srpskim toplicama želi da ide i dalje ka rijeci Vrbas.

“Uredićemo i druge dijelove obale Vrbasa, poput one od Zelenog do Gradskog mosta, i to s nekoliko terena za odbojku, rukomet i fudbal na pijesku, radionicom za dajake, ugostiteljskim sadržajima, teretanom na otvorenom, a za te aktivnosti nam je potrebno oko 700.000 KM”, kazao je Stanivuković.

Uz ovaj projekat, kako ističe, Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa i uređenje banja sa termalnom vodom u Srpskim toplicama, trim staze i šetališta od postojećeg do budućeg mosta u Česmi, te prvi put sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera, reciklažna dvorišta, skejt park, vidikovac na Banj brdu i drugo.

“Uskoro ćemo predstaviti i projekat novog hotela u centru grada sa 22 sprata, 100 metara visine, vrijednosti do 70 miliona KM, sa pet zvjezdica, koji će promijeniti izgled grada”, najavio je on.

Prema njegovim riječima, grad u proljeće očekuju i novine u saobraćaju poput realizacije novog koncepta saobraćaja u centru grada, koji predviđa novu jednosmjernu ulicu, sa tri kilometra biciklističkih staza, trakama za autobuse i taksi vozila.

“U proljeće je predviđena i realizacija projekata za integrisani saobraćaj i nova šetališta u centru grada, prema kojem bi Gajeva, Srpska i ulica pored hotela ‘Vidović’ bile pretvorene u šetališta, a radićemo i most u Docu, ali potrebna nam je podrška”, kazao je Stanivuković.

Dodaje da Nacrt budžeta predviđa i gradnju sportske dvorane uz novu školu u Adi, multifunkcionalnu dvoranu na Laušu, ljetnu pozornicu uz Pravni i Ekonomski fakultet, osvjetljenje i uređenje Kastela.

“Sve su to projekti na koje se dugo čeka, a koje je spremna da realizuje ova gradska uprava. Ovo je Banjaluka o kojoj ja pričam”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno