Connect with us

Banjaluka

Banjalučki drvoredi imaju svoju istoriju

Banjaluka je oduvijek bila poznata po drveću i zelenilu, te drvoredi ovog grada imaju svoju istoriju, ispričala je Verica Josipović, iz Arhiva Republike Srpske, za “Nezavisne novine”.

Prema njenim riječima, još šezdesetih godina 17. vijeka putopisac Evlija Čelebija je pisao da gotovo svaka bogatija kuća ima baštu, voćnjak ili cvijetnjak.

“O sadnji i postanku banjalučkih drvoreda pisali su dr Đorđe Mikić, dr Zoran Pejašinović i mnogi drugi, a prema njihovom pisanju, za nastanak banjalučkih drvoreda zaslužan je austrougarski divizijski general baron Alfred fon Jelson, komandant 13. divizije u Banjaluci”, istakla je ona.

Kako ona kaže, drvoredi su trebali da zamijene stabla voćaka, kao što su šljive, trešnje i orasi, koje su zasađene šezdesetih godina 19. vijeka za vrijeme uprave Ali-Riza paše, a koje je narod uništio berući plodove.

“Vojska je u februaru 1880. po naređenju pomenutog generala donijela sadnice borova, lipa, kestena i omorika sa Kozare i zasadila ih sa obje strane druma, od Divizijske komande do kasarne Vrbas, odnosno Aleje Svetog Save, i uz Carski drum Kralja Petra Prvog Karađorđevića u dužini od 1.200 koraka”, rekla je ona.

Dodaje da je do 1885. godine zasađeno 17 km drvoreda, sa više od 4.700 stabala uz Carski drum od Predgrađa do Gornjeg šehera, kao i uz paralelne i ukrštajuće ulice s obje strane Vrbasa.

“Jedna od tih aleja je Aleja uzdisaja, danas Jovana Dučića”, pojasnila je ona. Drvoredi su, kako ona kaže, kasnije zasađeni i van grada, uz izgrađeni put Banjaluka – Jajce, zahvaljujući baronu Lazariniju, okružnom načelniku.

“U vrijeme sadnje drvoreda nastao je i park-izletište Borik sa zasađenim drvećem sa svih strana i šljunkovitim stazama i postavljenim klupama”, kazala je Josipovićeva.

Prema riječima Zorana Pejašinovića, profesora istorije banjalučke Gimnazije, general Jelson naredio je da se sa Kozare i iz obližnjih šuma donese nekoliko hiljada sadnica, ponajviše lipe i kestena, te nešto platana i vitkih borova.

“Narod je generalovu rabotu gledao ispod oka, a bilo je i sabotiranja, zato je odlučio da vlasnicima kuća ispred kojih su pobodene mlade sadnice zaprijeti globama, a na trgovima da postavi stražare, dok se sadnice ne prime”, kazao je on, te dodao da je već treću godinu gledao kroz prozor kako njegova čeda rastu i bio je ponosan.

“Inicijativa da se ovom generalu podigne spomen-česma, upravo negdje u njegovim alejama, i dalje je aktuelna. Smatramo da bismo time koliko-toliko odužili dug za jedan od najljepših simbola grada, a, istovremeno, i sebi i drugima bismo pokazali da se možemo izdići iznad crno-bijelih pogleda na vrlo koloritnu prošlost”, zaključio je Pejašinović.

Banjaluka

Gradonačelnik najavio – BANJALUKA dobija četiri nova mosta

Banjaluka će uskoro biti bogatija za četiri nova mosta od čega dva preko rijeke Vrbas u Česmi i Docu. Pored ova dva velika poduhvata gradimo mostove i u naseljima Motike i Derviši – najavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao i to kako je naš nobelovac, Ivo Andrić davno rekao da od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.

 

Facebook

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjalučki PENZIONERI traže od GRADA 50 maraka jednokratno!

Banjalučki penzioneri poslali dopis Gradu

Tragom priče o povećanju cijena komunalnih usluga, uputili smo se u Udruženje penzionera grada Banjaluka. S razlogom, jer su upravo penzioneri najurednije platiše s jedne strane, a najviše pogođeni posljednjim poskupljenjem, s druge strane. I upravo su se penzioneri Gradu obratili za pomoć, jer teško će, kažu, sa ovim novim povećanjem cijena sastaviti kraj s krajem.

– Pa evo tražili smo za penzionere sa najnižim primanjima, da im jednom godišnje iz Budžeta grada damo po 50 konvertibilnih maraka. To je oko 93 000 KM iz Budžeta. Na godišnjem nivou. Znači jednom. S druge strane, iz Udruženja penzionera, od naših članarina, dali bi i mi penzionerima sa najnižim penzijama, po 50 maraka. Znači ti bi ljudi dobili po 100 KM. Ali bi sa ovim povećanjem opet bili u određenom minusu – kaže Zoran Uletilović, predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluka.

Da pojednostavimo, penzioneri su početkom ove godine, nakon gotovo 12 mjeseci peripetija i nadmudrivanja dobili jednokratno svojih 100 KM. Svi, bez obzira na status. A onda su im banjalučka komunalna preduzeća uz saglasnost gradskih odbornika uzeli tridesetak maraka mjesečno odnosno blizu 400 maraka na godišnjem nivou. Jasno je ko dan ko je u cijeloj priči izvisio. I kako. Stoga su se ponovo obratili za pomoć Gradu i Skupštini grada.

-Da, tako je. Poslali smo danas dopis, na Kabinet gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada. Isti dopis – napominje Uletilović

Matematika je neumoljiva, a život se već odavno pretvorio u jednačinu sa više nepoznatih, tako da je potpuno jasno ko je ponovo izvukao deblji kraj. Banjalučki penzioneri. Njima samo ostaje nada da će ovo neko vidjeti i razumjeti, te bar malo ublažiti posljedice još jednog udara na već ionako praznu penzionersku kasu.

Izvor: SRPSKA INFO

Nastavi čitati

Banjaluka

Trivićeva i Lazić na kafi- SIGURNO ĆE NEŠTO BITI!

Danas kafa sa Sašom Lazićem Medom, liderom pokreta “Banjaluka zove”. Zajednički nastavljamo političku borbu.
Ovu poruku, uz fotografiju sa Lazićem, objavila je Jelena Trivić, osnivač nove političke stranke Narodni front.
Lazića smo pitali da li ovo znači da ulazi sa Trivićevom u novi politički angažman.

– Razgovarali smo o političkoj saradnji. Vidjećemo dalje šta i kako. Nemam šta puno da kažem, uvijek smo na istom frontu bili ja i Jelena, u nekom zajedničkom sadejstvu nerijetko. Ovo sada dogovaramo za naredni period šta i kako, ali ima još vremana. Nismo još ništa detaljno utvrdili, ni tehnički, ali dogovaramo neku saradnju, sigurno će nešto biti – rekao je Lazić za Srpskainfo.

IZVORI: Facebook i Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno