Connect with us

Društvo

Banjalučki penzioneri traže pomoć grada

Poskupljenje komunalija izglasano na posljednjem zasjedanju gradske Skupštine dodatno je opterećenje za sve, posebno za najstariju populaciju, a banjalučko Udruženje penzionera od Gradske uprave tražiće jednokratnu pomoći za one sa najnižim primanjima.

Predsjednik banjalučkog Udruženja penzionera Zoran Uletilović rekao je za “Glas Srpske” da su poskupljenja vode, grijanja i odvoza smeća udar na kućni budžet svih penzionera, a naročito onih sa penzijom manjom od 300 maraka.

Voda će biti skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, grijanje će Banjalučane koštati 19 odsto više nego što je to do sada bio slučaj, a Uletilović kaže da se penzioneri već hvataju za glavu.

– Mi ćemo se obratiti za jednokratnu novčanu pomoć, barem za najugroženije, da im se izađe u suret. Vidjećemo preko republičkog udruženja penzionera da se obratimo prema Vladi RS za dalje korake, jer je pomoć neophodna – rekao je Uletilović.

Kako kaže Uletilović, najniža penzija je 270 maraka, a ova poskupljenja biće dodatni teret penzionerima koji jedva krpe kraj s krajem.

– Zamislite onda kako je njima da prežive mjesec dana, a još će sada komunalije biti skuplje. Mala penzija neće biti dovoljna da se sve to poplaća i skupi lijekovi. Dovedeni smo u bezizlaznu situaciju – kazao je Uletilović.

Hoće, za početak, jednokratnu pomoć, a onda i novo povećanje penzija.

– Kad se sve to sabere, šta će ostati penzionerima. Jednokratna pomoć ne može biti rješenje na duge staze, ali eto pomogla bi u jednom periodu. Svi moramo voditi računa posebno o najugroženijima – rekao je Uletilović.

Odbornik SNSD-a u gradskom parlamentu Marinko Umičević rekao je za “Glas Srpske” da moraju biti pronađena sredstva i da se mora pomoći ovoj populaciji.

– Najugroženija populacija su penzioneri, radili su i gradili ovu zemlju, a sada imaju mizerne penzije, uz sve to sada moraju da izdvajaju više novca za komunalije. Dosadašnje povećanje penzija je nedovoljno, imaju moju podršku. Na posljednjoj sjednici data je subvencija pet miliona “Eko toplanama”, bio sam suzdržan, taj novac je mogao biti dat penzionerima i sportu – rekao je Umičević.

Protiv svih povećanja komunalija bio je i odbornik Pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić, koji ističe za “Glas” da je ovo novi udar na sve građane, ali najviše na penzionere.

– U jeku krize ovo je bezobzirno prema građanima, da se u jednom danu dese tri poskupljenja. Ova dva jesu relativno mali iznosi, a grijanje će baš građane udariti po džepu. Penzionerima je najteže, jer oni imaju najmanja primanja – rekao je Lazić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da je opredjeljenje grada stalna, a ne jednokratna pomoć.

– Dio tereta poskupljenja smo preuzeli na sebe, a penzionerima pomažemo i na druge načine, poput subvencionisanja javnog prevoza – rekao je Kresojević.

Preusmjeriti novac

Prema riječima Marinka Umičevića gradski budžet nikad nije bio veći zahvaljujući inflaciji pa se za penzionere može naći nekoliko miliona iz gradske kase. Dobro bi bilo da im sada daju po 100 maraka za Vaskrs.

– Mora biti smanjena bahatost, ali i izgradnja vodovoda i puteva gdje niko ne živi. Tako se daju milioni maraka gdje žive dva ili tri čovjeka, umjesto da novac bude preusmjeren penzionerima. Treba preživjeti ova vremena, koliko samo novca izdvoje za lijekove – rekao je Umičević.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno