Connect with us

Društvo

Banjalučkim medicinarima treba vremena da se uhodaju

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), komentarišući aktuelne poteškoće u radu u Domu zdravlja (DZ) Banjaluka, ističe da implementacija Integrisanog zdravstvenog informaciononog sistema (IZIS) zahtijeva i vrijeme da se zdravstveni radnici uhodaju.

Podsjetimo, Banjalučani se žale da već nekoliko dana imaju poteškoće prilikom naručivanja za pregled u DZ, a iz ove ustanove kažu da im je zbog novog programa usporen rad te otežano primanje i pregledanje pacijenata.

Iz FZO RS ističu da je IZIS potpuno novi sistem koji je implementiran u svim javnim zdravstvenim ustanovama i, kako ističu, znači kompletno uvezivanje svih zdravstvenih ustanova u jedan sistem.

“Drugim riječima, sada su svi medicinski podaci integrisani na jednom mjestu, za razliku od ranije, kada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo je ona raspolagala podacima o osiguranicima koji su koristili njihove usluge”, navode iz FZO RS.

Dakle, kako dodaju, suština IZIS-a je upravo to – da sve zdravstvene ustanove, i privatne i javne, i one s kojima FZO RS ima ugovor i s kojima nema ugovor, budu međusobno uvezane, integrisane, odnosno da između njih bude moguća razmjena medicinskih podataka.

“Što znači, ako je pacijent bio u bilo kojoj privatnoj ustanovi ili više njih, kada dođe u npr. Službu hitne pomoći ili u UKC RS ili u bilo koju bolnicu, da nadležni ljekari, u skladu s definisanim pravom pristupa, vide koji pregledi su rađeni tom pacijentu u drugim ustanovama, koje terapije je primao itd. To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata na osnovu uvida ljekara u njegov elektronski karton, gdje će biti integrisani medicinski podaci o pacijentu iz svih ustanova u kojima mu je pružana zdravstvena zaštita”, ističu iz FZO RS.

Kako dodaju, svi domovi zdravlja su integrisani u ovaj sistem, a posljednji u kojem je počela implementacija IZIS-a je Dom zdravlja u Banjaluci.

“Kada je riječ o DZ Banjaluka, predstavnici Fonda, kao i implementatori projekta, u stalnoj su komunikaciji, ali i na licu mjesta u samoj zdravstvenoj ustanovi kako bi zdravstvenim radnicima maksimalno pomogli da na što lakši način usvoje novine koje donosi IZIS. Pored implementatora projekta i predstavnika Sektora za informatiku FZO RS, i ostali radnici Fonda su prisutni u pojedinim ambulantama kako bi bili na raspolaganju kako zdravstvenim radnicima, tako i pacijentima u slučaju da imamo bilo kakvu nedoumicu”, kažu za “Nezavisne novine” iz FZO RS.

Kako dodaju, budući da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa, FZO RS je prije implementacije IZIS-a u DZ Banjaluci održao brojne obuke i predavanja kako bi IZIS u praksi bio što funkcionalniji i sprovodiv onako kako je i zamišljen.

“Svjesni smo da svaka promjena u radu izaziva strah od novog i vrijeme da se zdravstveni radnici uhodaju, ali digitalizacija je način života u svim sferama društva, pa samim tim i neminovnost zdravstvenog sistema Srpske”, kažu iz FZO RS

Društvo

Preminuo Rajko Petrov Nogo: Proslavljeni književni kritičar i pjesnik umro je u 77 godini!

Rajko Petrov Nogo, srpski pjesnik, esejista i književni kritičar preminuo je jutros u 77 godini.

Poznati srpski esejista, Rajko Petrov Nogo rođen je u Zagorju, u Hercegovini. Kao dječak došao je iz rodnih Borija u Sarajevo i tu započeo školovanje. Nakon osnovne škole završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu

Od 2000. godine predaje poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine.

Bio je član je Udruženja književnika Srbije. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Bio je i član je prvog saziva Senata Republike Srpske od 1997, a ponovo je izabran 9. aprila 2009. godine. Dobitnik je 23 nagrade, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige.

Nastavi čitati

Društvo

Jak zemljotres registrovan u BiH, tresla se i Banjaluka: Ostanite mirni!

Zemljotres jačine 4,6 stepen po Richteru registrovan je jutros u 08:49 sati blizu Zenice.

Prema podacima EMSC-a epicentar je registrovan 19 kilometar od Zenice i 15 kilometara od Žepča.

Osjetio se i u Zavidovićima, Travniku i drugim mjestima u ovoj regiji. Zemljotres je registovan na dubini od dva kilometra.

Svjedočanstva građana su različita. Neki izvještavaju da je potres bio jak i da je trajao kratko, svega nekoliko sekundi dok drugi tvrde da su osjetili samo lagano podrhtavanje tla.

Za sada nema informacija o materijalnoj šteti ili povrijeđenim osobama.

Nastavi čitati

Društvo

Nedostatak radnika i njihova obučenost postaju GORUĆI PROBLEM

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da nedostatak radne snage i obučenost radnika postaje gorući problem i da to najviše muke zadaje prerađivačkoj industriji.

Ćorić je naveo da nedostaje čak i nekvalifikovane radne snage, ali da se ona može nadomjestiti s dolaskom radnika iz Indije ili Bangladeša, koji mogu raditi u građevinarstvu ili šumarstvu, sektorima u kojima nisu potrebne neke posebne stručne kvalifikacije i poznavanje jezika.

– Ali, prije nego što bilo šta uradimo mislim da bi prije toga trebalo napraviti ozbiljne analize stanja na tržištu rada – rekao je Ćorić za Glas Srpske.

Kada je riječ o narednoj godini i stanju u privredi, Ćorić kaže da je u razgovorima predstavnika privredne zajednice i “Elektroprivrede Republike Srpske” postignut preliminarni dogovor o povećanju cijena struje od 1. januara 2023. godine, ali ne i koliko bi ono moglo iznositi.

Prema njegovim riječima, privrednici predlažu 60 evra za jedan megavat-sat, a 68 druga strana, ali će mnogo toga biti jasnije nakon što bude formirana zajednička radna grupa koja bi, između ostalog, trebalo da se bavi i ovim pitanjem.

– Raspravljaće se i o načinima isporuke električne energije privrednim subjektima. “Elektroprivreda” je predložila da se ugovori od 2023. godine sklapaju samo na šest mjeseci, što je s našeg stanovišta problematično. Smatramo da bi oni trebalo da budu potpisivani bar na 12 mjeseci – naveo je Ćorić.

On je napomenuo da 57 odsto struje u Srpskoj troše domaćinstva, a ostatak privreda, te da računi za struju kod pojedinih preduzeća čine značajan trošak.

Ćorić je naveo da će sve to dovesti do novog rasta cijena robe i usluga, prvenstveno u prerađivačkoj industriji.

On je istakao da Srpska ima veliku sreću što je energetski nezavisna kada svi kapaciteti rade, ali smatra da nije dovoljno iskoristila svoje kapacitete i prirodne resurse kada je u pitanju hrana.

– Potrebno je podržati i akcije “Kupujmo domaće” i “Naše je bolje”. Na taj način bi se spriječio odliv novčanih sredstava u inostranstvo, ali i najdirektnije podržala domaća privreda. Nažalost, to ne radimo, te radije kupujemo uvoznu robu. Ljudi misle kako je uvozno bolje od domaćeg, što naravno nije uvijek tačno – rekao je Ćorić.

Nastavi čitati

Aktuleno