Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA POD SNIJEGOM Evo koliko će narednih dana porasti snježni pokrivač u Srpskoj

Očekuje se porast snježnog pokrivača, u nižim predjelima od 5 do 15 centimetara, u višim predelima od 20 do 30 centimetara novog snijega.

Nakon zahlađenja i prvog ozbiljnijeg snijega koji je krenuo da pada juče, u Srpskoj će i danas biti oblačno i još hladnije, uz jačanje snježnih padavina.

Jutros je i najveći grad Srpske osvanuo pod “bijelim pokrivačem”. Snijeg je pao tokom noći, a prema prognozama nastaviće da pada i tokom dana.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS, očekuje se porast snježnog pokrivača, u nižim predjelima od 5 do 15 centimetara, dok se u višim predelima očekuje od 20 do 30 centimetara novog snijega.

Najmanje snježnih padavina biće na sjeveroistoku. Na jugu Hercegovine kiša. Vjetar slab do umeren severoistočni, lokalno u zapadnim predelima na udare i jak.

Minimalna temperatura od -3 do 0, na jugu do 4, a u višim predjelima od -7 stepeni. Maksimalna temperatura od -2 do 3, na jugu do 7, u višim predjelima od -5 stepeni.

U nedjelju se nastavlja oblačno i hladno vrijeme uz slab snijeg i manji porast snježnog pokrivača. Snijeg će biti nešto jači samo na planinama. Na jugu slaba do umjerena kiša.

Minimalna temperatura od -3 do 0, na jugu do 4, a u višim predjelima od -7 stepeni, a maksimalna od -1 do 3, na jugu do 7, a u višim predjelima od -4 stepena.

U ponedjeljak se nastavlja oblačno i hladno vrijeme s padavinama, pretežno snijeg, dok je lokalno moguća i kiša koja se ledi pri tlu. Jače padavine na zapadu i planinama na jugoistoku, gdje će se nastaviti porast snježnog pokrivača. Na jugu Hercegovine kiša, a na sjeveroistoku malo toplije, oblačno i pretežno suvo.

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUČEVIĆ NAKON SASTANAK SA STANIVUKOVIĆEM Ugostio sam prije svega prijatelja

Gradonačelnik Draško Stanivuković boravio je danas u prestonici Srbije, u Beogradu, gdje se sastao sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane, Milošem Vučevićem.

Vučićević je fotografije sa sastanka podijelio na svom Fejsbuk nalogu i napisao:

– Ugostio sam danas, prije svega prijatelja, gradonačelnika meni drage Banjaluke, Draška Stanivukovića.

Stanivuković je rekao kako je razgovarano o saradnji i mnogim izazovima sa kojima se susreće naš narod.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjaluka formira Komisiju za evaluaciju kulturnih i umjetničkih projekata

Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Banjaluka objavilo je Javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje članova Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

Pozvali su umjetnike i stručnjake u kulturi iz oblasti pozorišne umjetnosti i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa koji su upisani u Registar umjetnika i u Registar stručnjaka u kulturi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, da se prijave za članove Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

“Inače, ovo je jedna od novina Pravilnika o sufinansiranju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kojim je predviđeno uvođenje eksterne evaluacije najviše rangiranih projekata, odnosno projekata kojima je dodijeljen najveći iznos sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu. Cilj je razvoj prakse projektnog sufinansiranja i unapređenja rada subjekata u razvoju djelatnosti kulture u gradu”, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Evaluacija se obavlja na godišnjem nivou za minimalno dva projekta od strane komisije za evaluaciju projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a koju čine tri člana iz reda umjetnika i stručanjaka u kulturi, koji su upisani u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi, iz oblasti kojoj pripada projekat za koji se vrši evaluacija.

Javni poziv i prateću dokumentaciju pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno