Connect with us

Banjaluka

Banjaluka razmatra da u budućnosti uvede tramvaj

Grad razmatra da u budućnosti, po uzoru na metropole, osim autobusa, uvede i druge sisteme javnog prevoza poput tramvaja, ali od ovog projekta, koji je ujedno ekološki najprihvatljiviji, zasad je ostala samo želja.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ističu da je izbor sistema javnog gradskog prevoza za pojedine gradove kompleksan proces koji obuhvata više uticajnih faktora kao što su: saobraćajni, prostorni, ekonomski, geografski i slično.

– Svakako da Gradska uprava razmatra u budućnosti da uvede ovaj sistem javnog prevoza, ali je neophodno istaći da je proces transformacije gradskog prevoza na šinska vozila izuzetno skup i kompleksan, posebno u gradovima gdje ne postoji infrastruktura koja podržava ovaj vid prevoza – istakli su oni.

Potrebno je, kako kažu, uraditi adekvatne analize i istraživanja na bazi kojih bi se donosile adekvatne odluke vezane za upotrebu tramvajskog saobraćaja u Banjaluci, te je u ovom momentu nemoguće raspolagati informacijama o finansijskim potrebama za ovu svrhu.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, istakao je za “Nezavisne novine” da je za uvođenje ovog vida javnog prevoza potrebno uraditi adekvatnu studiju za uvođenje tramvajskih linija u gradu Banjaluci.

– U okviru studije potrebno je izvršiti odgovarajuća brojanja i to: brojanje putnika u vozilima javnog prevoza, putnika na stajalištima, a zatim i anketiranje putnika, analizu kretanja vozila javnog prevoza, kao i intervale kašnjenja vozila javnog prevoza, odnosno da li ima kašnjenja istih – pojasnio je on, te je dodao da je potrebno analizirati najopterećenije linije, s obzirom na to da je kapacitet vozila tramvajskog saobraćaja znatno veći od kapaciteta autobusa, te na tim linijama analizirati potrebu uvođenja ovog vida javnog prevoza.

Mario Crnković, iz Udruženja “Green team” kaže za “Nezavisne” da posljedice aerozagađenja direktno utiču na zdravlje svih nas, a mi smo čak došli do tog nivoa da vazduh koji udišemo ima boju, ukus i miris.

– Jedan od načina, kako se suočiti sa problemom i umanjiti emisije CO2 je okretanje ekološki čistijim sistemima javnog gradskog prevoza – objasnio je on te je dodao da su trolejbusi, tramvaji, kao i autobusi koji nisu pokretani motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem definitivno dio rješenja koje mora što prije dosljedno zaživjeti u praksi, jer su ekološki prihvatljivi.

– Uz to, obavezna je optimizacija saobraćaja u gradskim sredinama, kao i optimizacija linija gradskih prevoza, da bi se smanjila potreba korištenja privatnih motornih vozila – kazao je Crnković.

Činjenica je, kako kaže, da je Bosna i Hercegovina, kada posmatramo aerozagađenje, nerijetko jedna od najgorih u svijetu kada dođe zimski period.

– Sve se to direktno reflektuje na zdravlje stanovništva, tako da preko 3.000 naših građana svake godine umire od posljedica aerozagađenja – istakao je on.

Nezavisne

Banjaluka

SUTRA OBILJEŽAVANJE 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstva grada Banjaluke, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a.

Očekuje se da će obilježavanju prisustvovati i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina “7. februar 1942. godina”, gradskih i opštinskih nevladinih organizacija i građana.

Organizator obilježavanja sjećanja na ovaj istorijski događaj od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

NEVRIJEME U BANJALUCI! U nekim dijelovima grada padao led

Iako je jutro obećavalo lijep dan, vrlo brzo je došlo do promjene vremena.

Počeo je da duva jači vjetar, ponegdje ima slabe kiše , a u nekim dijelovima grada padao je i grad.

Kako je najavljeno, u većini predjela očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 40 do 60 kilometara na čas, zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm.

U višim predjelima jak vjetar će stvarati nanose snijega, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKI AERODROM UVODI NOVE LINIJE! Evo gdje

Aerodrom Banjaluka tokom ove godine planira uvesti više letova za nove destinacije, ali i proširenje postojećih, rekao je za RTRS Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske.
Grčka nacionalna aviokompanija “AEGEAN” uvodi letove iz Atine za Banjaluku tokom predstojeće ljetne sezone. Prvi let je planiran 30. juna, a poslednji u sezoni/ljeto 2023. godine, 28. avgusta.

Linija za Memingen od marta neće ići više dva, nego šest puta sedmično, svakim danom sem subote.

Za Beč će u ljetnom redu letenja umjesto dva puta, biti tri puta sedmično.

Uz ove, i dalje su aktivne linije za Stokholm, Brisel, Geteborg, Beograd, Malme, Hamburg, Nirmberg, Bazel, Dortmund, Berlin.

Ugovor za let Milano ide na pauzu s idejom da kasnije ponovo bude dostupan.

Nastavi čitati

Aktuleno