Connect with us

Uncategorized

Banjaluku pogodilo OLUJNO NEVRIJEME, civilni odsjek upozorava

Jaka kiša praćena snažnim udarima vjetra pada u najvećem gradu Republike Srpske.

Meteorolozi su ranije najavili da se danas u Republici Srpskoj i Federaciji BiH očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice danas su pozvali stanovnike na dodatni oprez zbog najavljenih padavina i jakog vjetra. Pozvali su građane Banjaluke da preduzmu sve mjere i radnje zaštite lične bezbjednosti i imovine.

– Apelujemo da se sugrađani u vrijeme kada su prognozirane nepovoljne vremenske prilike ne kreću u blizini vodova električne energije, oštećenih stabala, lako lomljivih predmeta na visinama, te da uklone stvari koje bi u slučaju vjetra mogle pasti sa viših dijelova objekata i izazvati povrede – naveli su iz Civilne zaštite.

Napomenuli su da je neophodno da građani prilikom napuštanja objekta zatvore prozore i vrata, te urede dvorišta, prenosi Glas Srpske.

– Apelujemo i da direktori javnih institucija, preduzeća i drugih pravnih lica preduzmu određene mjere na zaštiti imovine u vlasništvu preduzeća – naveli su iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

Uncategorized

ZMIJE U AVIONU, pilot spasio putnike i sebe

Pilot u Južnoj Africi prinudno je sletio nakon što je u kokpitu za vrijeme leta ugledao zmiju otrovnicu.

– Kada sam se okrenuo lijevo i pogledao dolje, vidio sam kobru kako se zavlači ispod mog sjedišta, rekao je pilot Rudolf Erasmus afričkim medijima.

Ispričao je da je nakon što je ugledao zmiju zanijemio, pitajući se da li treba da kaže putnicima šta se dešava.

– Morali su da znaju šta se dešava. Samo sam rekao da postoji problem, ispričao je on.

Obraćajući se putnicima, pilot je rekao: U avionu je zmija. Imam osjećaj da je ispod mog sjedišta, tako da ćemo morati da spustimo avion na zemlju što prije.

Alarmirao je kontrolu leta u Johanesburgu dok se približavao gradu Velkomu gdje je prinudno sletio. Čim je avion sletio, putnici su izašli, a pilot je pomjerio sjedište naprijed i ispod vidio sklupčanu životinju.

Pokušavali su pronaći stručnjake za zmije, ali dok su ih pronašli kobra je nestala u avionu.

Erasmus je dodao da su inženjeri pretražili avion, ali je nisu uspjeli pronaći te da se nada se da je zmija pronašla izlaz.

– Slučajevi da se zmije ušunjaju u avione rijetko se dešavaju, izjavio je Brajan Emenis, specijalista za avijaciju, nazivajući pilota herojem.
Erasmus je u ponedjeljak s četiri putnika letio iz Vorkestera u provinciji Vestern Kejp do Nelspruita u provinciji Mpumalanga.

Nastavi čitati

Uncategorized

REKORDERI U ŠUMAMA RS: Zaradili 11 hiljada, potrošili MILION!

– Sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja ostvaren je prihod od 7827 maraka, od sakupljanja šumskih plodova 2102 marke, a od sakupljanja gljiva 1283 marake, pokazuje Izvještaj o izvršenju proizvodno-finansijskog plana „Šuma Srpske“ za 2022. godinu.

Pored toga, navodi se dalje u izvještaju u koji je capital.ba imao uvid, prošle godine izdato je 30 dozvola komercijalnim sakupljačima i od nadoknada za sakupljanja i korišćenja ostalih šumskih proizvoda ostvaren je prihod od 39 hiljada maraka ili ukupno 50 hiljada maraka.

Kada se 11.212 KM podijeli sa 659 zaposlenih u Sektoru za OŠP ispada da je svaki zaposleni ostvario godišnji prihod od 17 KM, što postavlja pitanje opravdanosti formiranja i postojanja ovog sektora u „Šumama Srpske“.

– Napominjemo da je 70 odsto radnika raspoređenih u Sektor za OŠP u toku godine bilo angažovano na poslovima u okviru osnovnih djelatnosti i drugim poslovima u zavisnosti od potrebe organizacionih dijelova, čime je smanjena potreba za novim radnicima po osnovu privremenih i povremenih poslova, navodi se u odgovoru iz ovog javnog preduzeća na naša pitanja.

Međutim, naš sagovornik odlično upućen u stanje u ovom javnom preduzeću pita se zašto je taj sektor formiran i kakav je smisao njegovog postojanja.

– Prosječna mjesečna bruto plata po radniku u „Šumama“ iznosila je 1526 maraka, što znači da je za plate 659 radnika u Sektor za OŠP prošle godine izdvojeno više od milion maraka, a oni su zaradili nešto više od 11 hiljada maraka. Nikakvo opravdanje nije da su radnici OŠP bili angažovani u drugim sektorima, jer i dalje ostaje pitanje zašto je uopšte formiran taj sektor, osim da neka stranka udomi nekog svog funkcionera, kaže naš sagovornik.

On ističe da čak ima prijedloga da se uvedu dodatne funkcije poput pomoćnika ili zamjenika generalnog direktora, pa čak i pomoćnici izvršnih direktora.

– Nadzorni odbor bi do kraja ove sedmice trebao da razmatra Izvještaj o izvršenju proizvodno-finansijskog plana i vjerovatno će ga usvojiti, jer ako je usvojio prošle godine kada je dobit „Šuma“ bila sramnih 44 hiljade maraka, zašto ga ne bi usvojio ove godine kada je prikazana dobit veća od osam miliona KM, iako je i taj poslovni rezultat pod upitnikom, kaže sagovornik.

Kada je riječ o Sektoru za OŠP, u izvještaju se navodi da su tokom poslovne 2022. godine provođene sljedeće aktivnosti na plantažnom uzgoju:

ŠG „Borja“ Teslić – plantaža maline, čiji se prvi urod očekuje 2023. godine
ŠG „Gorica“ Šipovo – plantaža šipurka, čiji se prvi urod očekuje kroz tri godine
„Centar za gazdovanje kršom“ Trebinje – zasad maslina, čiji se urod očekuje kroz tri godine,
ŠG “Birač“ Vlasenica – urađen je projekat za podizanje energetskih zasada bagrema, te se njegova realizacija očekuje tokom 2023. godine.

– Svi organizacioni dijelovi trebaju maksimalno angažovati radnu snagu na poslovima sakupljanja i korišćenja OŠP, kako bi se ostvario što veći prihod, a samim tim i poslovni rezultat javnog preduzeća. Takođe je neophodno u narednom periodu intenzivirati nadzor i kontrolu nad sakupljanjem i korišćenjem OŠP od strane pravnih lica i poslovnih subjekata registrovanih za datu djelatnost, navodi se u izvještaju.

„Šume“ su i u prošloj godini nastavile da povećavaju broj radnika. Tako su na kraju 2022. imale 4.903 radnika i taj broj je u odnosu na godinu ranije veći za 74.

– Od ukupnog broja zaposlenih na kraju 2022. godine na neodređeno vrijeme je zaposleno 4.451, na određeno 392 radnika, dok je 60 radnika obavljalo pripravnički staž, navodi se u izvještaju, prenosi capital.ba.

U Izvještaju o izvršenju proizvodno-finansijskog plana za 2022. godinu navodi se da su 23 organizaciona dijela ostvarila dobit od 12 miliona maraka, devet je poslovalo sa gubitkom od 3,8 miliona, tako da ukupna neto dobit iznosi 8,2 miliona maraka.

Sa gubitkom su poslovala ŠG „Oštrelj“ 963.320, „Banja Luka“ 860.829, „Milići“ 344.163, „Ribnik“ 339.100, „Doboj“ 314.594, „Vrbanja“ 309.155, „Vučevica“ 247.779, CSRP Doboj 270.255 i CGK Trebinje 197.789 KM.

Nastavi čitati

Uncategorized

Pripadnici Pravoslavne crkve Ukrajine napali pravoslavne monahe

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je jedan pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na jednog od monaha, prenijela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti. Kako navode, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je jedan od pristalica PCU nasrnuo na jednog monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen.

Situacija je trenutno stabilna.

Starješina Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel prethodno je danas rekao da mu je određen kućni pritvor. On je prethodno rekao da mu je tokom dana uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za “saradnju sa Rusijom” i za “raspirivanje međureligijske mržnje”.

Potom su pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi, a Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da je mitropolit pozvan na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.

Sukob oko Kijevo-pečerske lavre počeo je 29. marta obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrijeme, koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Monasima je naređeno da napuste manastir 29. marta. Istovremeno, ministar kulture Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u PCU, koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Tkačenko je takođe rekao da je sud dozvolio raskid ugovora o zakupu objekata Lavre.

Mitropolit Pavel je naglasio da oko lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim riječima, raskid ugovora o zakupu zgrada lavre nije moguć jednostrano, potrebna je odluka suda, pošto je manastir osporio raskid ugovora na sudu. Komisija Ministarstva kulture trebalo je da počne prijem objekata lavre 30. marta, ali vjernici dva dana zaredom nisu dozvolili njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira.

UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne da radi, pošto nema odluke suda.

Nastavi čitati

Aktuleno