Connect with us

Društvo

BANKE PONOVO U OGROMNOM PLUSU! Kako bi se ovom stalo u kraj, trebalo bi da reaguje Agencija za bankarstvo!

Provizije prilikom plaćanja računa, održavanje bankovnih računa i druge nekamatonosne izvore prihoda banaka, stanovnici Republike Srpske će, polako ali sigurno, sve više osjećati, naročito u ovoj godini, prvi je komentar profesora na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Gorana Radivojca, koji je za BL portal komentarisao sve veći profit banaka u Srpskoj.
Brojke kažu da su banke u Srpskoj u prošloj godini profitirale 139 miliona maraka, što je za 23,5 miliona više u odnosu na 2021. godinu.

Kako piše Capital, prema prvim izvještajima, sve banke u Republici Srpskoj prošle godine ostvarile su milionske profite. Najveći profit ostvarila je „Nova banka“, koja je inkasirala 41 milion maraka, a zanimljiv primjer je i „Atos banka“, odnosno „Sberbank“, kako se zvala prije preimenovanja i promjene vlasnika, zbog problema izazvanih sukobom u Ukrajini, koja je i pored svih turbulencija ostvarila prihod od gotovo deset miliona maraka.

Profesor Radivojac za BL portal ističe da je prirodno da banke posluju u plusu i ostvaruju profit, međutim, naglašava da su cijene pojedinih usluga neopravdane i neprirodne. Dodaje da zbog, kako kaže, nenormalnih i višestrukih zarada, najviše ispaštaju građani.

„Ono što je specifično za naš bankarski sektor, to su nekamatonosni prihodi. To su prihodi od obavljanja platnog prometa i drugih neutralnih bankarskih poslova, koji su očigledno izvor zarade za banke, a uz to sve, ne nose nikakav rizik“, ističe naš sagovornik i nastavlja navodeći vlastito iskustvo.

“Skoro sam bio u jednoj od banaka u Banjaluci i, recimo, za uplatu nekog računa od 200 maraka, uzeli su proviziju od četiri marke, to je dva odsto. A tu nemaju nikakvog rizika, ništa, a nemaju ni trošak ni blizu toga“, objašnjava Radivojac.

Analizirajući svoj primjer, on se pita koliki trošak banke imaju za obavljanje plaćanja ovog računa i dodaje da je, ako je taj trošak oko pola marke, razlika od tri i po marke čist profit.

„To je potpuno neprirodno, jer je zaista nenormalna zarada, govorimo o višestrukoj zaradi, nije da vi zaradite duplo, nego nekoliko puta više, a u isto vrijeme nemate nikakva ulaganja u konkretnom slučaju ili rizik“, ističe Radivojac, koji smatra da je riječ o tehničkoj manipulaciji i ističe da se ova cijena ne može nikako opravdati „niti kroz inflacijiu, niti kroz neke režijske, administrativne troškove”.

Smatra i da su banke iskoristile postojeći sistem, u kojem se računi plaćaju preko njih, isto kao što se primaju plate.

„Ponašaju se očigledno u tom segmentu poslovanja kao oligopoli, a mi smo svi primorani, po zakonskim rješenjima, da koristimo usluge banke, da plaćamo račune, da primamo plate“, objašnjava on i dodaje da će, ako ne bude nekih ograničenja, banke nastaviti ovaj trend poskupljenja naknada za građane i ubuduće.

Kako bi se ovom stalo u kraj, prema njemu, trebalo bi da reaguje Agencija za bankarstvo.

„To bi trebala Agencija za bankarstvo da ograniči, jer ne moramo mi sve propisivati zakonom, a Agencija je administrativni organ koji može da izvrši kontrolu i utvrdi da li je to neka vrsta ektraprofita koja zahtjeva dodatno oporezivanje“, smatra Radivojac.

Profit banaka u Republici Srpskoj u 2022. godini
Nova banka 41 milion KM

NLB banka 37,4 miliona KM

Atos banka 9,9 miliona KM

Addiko banka Banja Luka 12,6 miliona KM

Banka Poštanska štedionica (bivša Komercijalna banka) 2,1 milion KM

Naša banka 1,4 milion KM

Napomena: Na sajtu Banjalučke berze objavljeni su finansijski izvještaji svih banaka sa sjedištem u Srpskoj, osim Unicredit banke i MF banke.

Srđan Banović, BL portal

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno