Connect with us

Društvo

BATINE OSTAJU IZMEĐU ČETIRI ZIDA: U porastu nasilje nad djecom, mališani ćute

Mališani u Srpskoj sve češće su meta nasilnika, bilo da se radi o nasilju u porodici, vršnjačkom nasilju ili seksualnom zlostavljanju.

Podaci MUP RS za prvih sedam mjeseci ove godine su poražavajući – evidentirana su 153 slučaja nasilja nad 179 maloljetnih osoba.

– Najveći broj prijava odnosi se na krivična djela protiv života i tijela nad djecom – bilo je 30 ovakvih slučajeva. Imali smo 29 slučajeva seksualnog zlostavljanja i 36 krivičnih dela nasilja u porodici u kojima su žrtve bili najmlađi – naveli su u MUP RS.

Da dječaci i djevojčice sve češće trpe nasilje, govore i podaci iz MUP od prošle godine.

– Za prvih sedam mjeseci 2021. godine bilo je 135 krivičnih djela koja su izvršena nad 154 maloljetne osobe. U toku 2021. godine bilo je ukupno 243 ovakva slučaja. Najveći broj njih, 39, odnosio se na krivična djela protiv života i tijela. Bilo je 53 slučaja seksualnog zlostavljanja i 68 slučajeva nasilja u porodici – rekli su u MUP-u RS.

Svako nasilje nad djetetom je trauma sa teškim i trajnim posljedicama. Ipak, nasilje koje se dešava u porodici, u svim njegovim oblicima, predstavlja najteže oblike nasilja uopšte, jer na mališane ostavlja teške fizičke i psihičke posljedice, navela je ombudsman za decu Srpske Gordana Rajić.

– Podaci koje smo dobili istraživanjem upozoravaju i da su u 49 odsto slučajeva nasilje u porodici prijavile institucije, organizacije ili udruženja, u 25 odsto slučajeva su prijave stigle od majke, u 20 odsto slučajeva su to bili ostali subjekti, u četiri odsto slučajeva nasilje u porodici prijavio je otac, dok je u samo dva odsto slučajeva samo dijete prijavilo nasilje u porodici. I ovo, nažalost, potvrđuje, na šta godinama ukazujemo, da djeca ne prijavljuju nasilje koje trpe u porodici, boje se i stide da prijave šta se dešava u njihovim domovima – ističe Rajićeva.

Da je batinanje djece u porastu, govore i podaci savjetodavne linije „plavi telefon“, koja je od početka ove godine primila 16 prijava sumnji na nasilje nad djecom i odraslima, što je tri do četiri puta više u odnosu na ranije godine. Za prvih pola godine primili su 4.800 poziva i 1.000 poruka putem čet savjetovanja.

Prvi korak ka smanjenju zlostvaljanja deteta napravila je Vlada RS usvajanjem Strategije za suzbijanje nasilja u porodici 2020-2024, kojom su utvrđeni vizija, strateški pravci i program mjera.

novosti.ba

Društvo

HOROR! Djevojčicu iz doma za nezbrinutu djecu primoravali na prostituciju

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani T.J. (20) i F.T. (20) koji se sumnjiče da su zajedno sa M.S. (20) koji je u bjekstvu, od februara do juna ove godine, maloljetnu oštećenu tjerali na prostituciju i seksualnu eksploataciju, iskorišćavajući njene teške životne prilike, dovodeći je u najprije u zabludu, a potom upotrebljavajući silu i prijetnje.
Osumnjičenima T.J. (20), F.T. (20) i M.S. (20) se na teret stavlja krivično djelo Trgovina ljudima, za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje pet godina.

T.J. je na saslušanju suštinski priznala radnje izvršenja krivičnog djela za koje se tereti, dok je F.T. negirao i iznio svoju odbranu.

Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da im odredi pritvor da ne bi uticali na svjedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično djelo.

Kako Kurir nezvanično saznaje, uhapšena T. J. porodila se prije mesec dana, a otac je M. S. koji je u bjekstvu.

Izvor otkriva i da je tinejdžerka koju su podvodili stara 16 godina.

“Ona je štićenica jednog doma za nezbrinutu djecu. Pripisali su joj nepostojeće dugove koje treba da im otplati, tjerali je na prostituciju i uzimali joj sve pare, a onda joj je T. J. davala pola ili manje”, otkriva izvor Kurira upućen u istragu.

Nastavi čitati

Društvo

Aćić – Poslodavci FBiH protiv minimalne plate od 1.000 KM

Udruženje poslodavaca Federacije BiH apsolutno je protiv da minimalna plata u ovom entitetu bude 1.000 KM, rekao je direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.
– Mi smo juče bili u komunikaciji sa Udruženjem poslodavaca FBiH. Koliko smo mi informisani, oni su apsolutno protiv prijedloga koji je potekao iz, čini mi se, SDP-a, tako da u ovom trenutku takva solucija je apsolutno neprihvatljiva za njih – rekao je Aćić u Banjaluci.

On smatra da najniža plata treba da bude stvar obračuna i da se kreće između 50 i 60 odsto prosječne plate.

Predstavnički dom FBiH usvojio je juče u Sarajevu Nacrt zakona o minimalnoj plati u Federaciji kojim se predviđa da u narednoj godini minimalna neto plata u ovom entitetu iznosi 993 KM i uputio ga u tromjesečnu javnu raspravu.

(SRNA)

Nastavi čitati

Društvo

Migranti u Kojčinovcu kod Bijeljine (FOTO/VIDEO)

Više od desetak migranata primjećeno je jutros u Kojčinovcu kod Bijeljine.

Migraniti su se kretali iz pravca Zvornika.

Nastavi čitati

Aktuleno