Connect with us

Politika

Begić “OTRESAO” Dodika: Šta imamo od vaših putovanja po Moskvi?!

Reklamni prostor


– Milorad Dodik je najavio da će u Rusiju da nam obezbijedi energetsku stabilnost, između ostalog. Kako čovjek koji je uništio naftni sektor RS, može da nam obezbijedi išta? Gas će biti zaustavljen cijeloj Evropi, mi ga ni nemamo. Ugalj smo već prodali Srbiji. Zima ide, rješenja nema, ali ide i Dodik u Rusiju kod Perovića. Ako budemo sretni, dobićemo uvjeravanja, a ako ne – ugovore koji će nas koštati, poručio je danas iz Banjaluke Ivan Begić, nezavisni kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Svaka posjeta, podsjeća Begić, koštala nas je.

– Uopšte ne vjerujem da Moskva ima zle namjere. Vjerujem da nam Predstavništvo RS u Moskvi ni ne zna drugačije, osim da radi na našu štetu. Naftni sektor RS je jedna takva priča. Platili smo 125 miliona da očistimo dugove, došli investitori. Preuzeli. Podijelili naftni sektor na tri dijela. Rafinerija nafte zaseban. Trenutni dug je veći od 900 miliona maraka akumuliranih gubitaka. Pumpe u sklopu naftnog sektora, preuzete, posluju sa dobitkom. Ono što je valjalo i 2005. valja i danas, gubitaškog dijela su se riješili. Ugovor im dao prava. Ugovor usvojen većinom, na zatvorenoj sjednici Skupštine RS, klasifikovan kao državna tajna! Šta se stalno krije od građana Republike Srpske?, upitao je Begić.

Mimo posjete Moskvi, pozvao je Dodika da usput obiđe i Dagestan i Litvaniju.

– Serdarov i RiTE 3 u “komšiluku” Dagestan. Gubici – vrijeme i tužba Republici Srpskoj. Litvanija, UKIO grupa, fabrika glinice „Birač“ iz Zvornika. Ukupni gubici veći od milijarde. Vlasnik pobjegao. Tužbe ostale nama. Gubici isto. Ugovor „zagubljen“ u Ministarstvu trgovine. Izgubljen i niko ga vidio nije, naglasio je Begić.

Begić je za kraj , pozvao Dodika na TV duel.

– Ne može Trivićka, ima neke nove principe. Ne smije niko. Evo, smijem ja. Može i RTRS, bez ikakvih problema. Meni nije režimski, koliko je nekima. Pa neka nam objasni kakvu ćemo novu „energetsku stabilnost“ imati i šta je ovaj put donio iz Rusije i država nastalih raspadom SSSR-a, poručio je Ivan Begić, kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Novog Sada poželio Nešiću sreću na izborima

Reklamni prostor


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS, Miloš Vučević sastali su se u Novom Sadu i u prijateljskom razgovoru još jednom potvrdili značaj bratskih veza i saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Ta saradnja je naš dugoročni zavjet i ne smije zavisiti od dnevnopolitičkih promjena. Srbija to razumije i mi smo joj na tome zahvalni. Zahvalan sam i mom prijatelju Milošu Vučeviću na velikoj podršci koju grad Novi Sad pruža našim studentima i ljudima ovdje u Novom Sadu.”, istakao je Nešić.

Vučević i Nešić razgovarali su i o izbornoj kampanji u Republici Srpskoj i složili se da su ekonomija i interesi opstanka srpskog naroda i Republike Srpske najvažnije teme, te je gradonačelnik Novog Sada poželio predsjedniku DNS-a sreću na predstojećim izborima.

Pored sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada, kandidat DNS-a za člana Predsjedništva BiH je tokom posjete Srbiji gostovao na televiziji Pink gdje je predstavio i građanima Srbije i građanima Republike Srpske koji žive u Srbiji potrebu da Republika Srpska izađe iz crno bijelog filma u kojoj se zbog političkih svađa i podjela nalazi godinama i da se napokon ogrne crveno plavo bijelom trobojkom napretka i krene putem Srbije.

Nastavi čitati

Politika

Bisera Turković objavila knjigu “Moj životni put“! Da li je opisala i kako je stekla imovinu?

Reklamni prostor


Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”.

Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije, prenosi Kliks.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990-ih te ratnog perioda.

Turkovićeva u knjizi iznosi i detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Oven i general tzv. Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je „Dobra knjiga“, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Nastavi čitati

Aktuleno