Connect with us

Svijet

“BESMISLICA JE DA SU U TO UMIJEŠANI ukrajinski aktivisti” Putin o napadu na Sjeverni tok

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smatra da je verzija o umješanosti ukrajinskih aktivista u eksplozije na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2” besmislica.

Kako je istakao, očigledno je da je na kracima gasovoda izvršen teroristički napad koji je izveden na državnom nivou. Putin je ocijenio da eksplozije poput onih koje su se dogodile na “Sjevernim tokovima” – tako moćne i na tolikoj dubini mogu da izvedu samo stručnjaci uz podršku države.

Po njegovim riječima, Rusija je predlagala danskim vlastima da formiraju međunarodnu grupu stručnjaka kako bi se sprovela istraga eksplozija. Međutim, odgovor na zahtjev Rusije bio je “neodređen”.

On je dodao da su SAD teoretski zainteresovane za takve incidente kao što su eksplozije na “Sjevernom toku” kako bi isporučivale svoj tečni prirodni gas.

Međutim, po riječima Putina, ako kod zapadnih partnera oživi instinkt nacionalnog interesa – onda “Sjeverni tok” ima budućnost.

Ranije je britanski list “Times” objavio da su zapadne obavještajne agencije, nedjelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umješanost u sabotažu na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2”.

Njemački list “Zait” saopštio je da su njemački istražioci identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima “Sjeverni tok”, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je “New York Times”, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode “Sjeverni tok”, te da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode, prenosi “b92”.

Svijet

Za NATO varvarstvo nad Јugoslavijom niko nije odgovarao

Prije 24 godine SAD i njihovi saveznici varvarski su bombardovali suverenu SR Јugoslaviju, a da niko nije odgovarao za očigledne zločine, rekla je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da su pod ciničnim izgovorom humanitarne intervencije 78 dana avijacija i flota NATO-a bombardovali gradove, uništavali civilnu infrastrukturu, stambene kvartove, bolnice, škole, mostove, putnički transport, kolone izbjeglica.

– Sutra u Rusiji, pa i u cijelom svijetu, svi koji znaju istoriju i ko izvlači pravilne zaključke, sjetiće se tragičnog datuma 24. marta 1999. godine, kada je počela agresija NATO-a koja je donijela mnogo tuge, stradanja srpskom narodu, a samoj Alijansi sramotu ratnih zločina koji se ne mogu oprati – rekla je Zaharova.

Ona je navela da su NATO snage ispalile više od 2.000 raketa, bačeno je 14.000 bombi i druge municije, između ostalog, koja sadrži osiromašeni uranijum, onaj isti koji Velika Britanija smatra svojim standardom, prenosi “Sputnjik”.

Zaharova je podsjetila da je taj osiromašeni uranijum, koji je bio bačen na tadašnju SR Јugoslaviju, zarazio veliku teritoriju, doveo do velikog rasta brija oboljelih među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na Kosovu.

– Takozvani zapadni mirotvorci nisu nikoga štedjeli, od njihovih ruku poginulo je na stotine pripadnika snaga bezbjednosti, više od 2.000 civila, uključujući 88 djece – istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da jedina ocjena ovdje može biti da je izvršen akt agresije, pogaženi principi međunarodnog prava, proglašeno bezakonje zakonom.

– Pritom, kada i gdje treba upotrebiti silu samo Vašington može da odluči. On pretenduje na ulogu najviše instance suprotno svim zakonskim i moralnim osnovama, osim drskosti, grubosti i apsolutne nekažnjivosti – istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posljedice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbjednosti.

– Tamo su ubjeđeni /ili se bar prave/ da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da učine uslugu čovečanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očigledne zločine – dodala je Zaharova.

Sutra se navršavaju 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Agencije

Nastavi čitati

Svijet

Milioni na ulicama, blokiran aerodrom, škole zatvorene (VIDEO)

Francuski radnici, nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu „Roasi-Šarl de Gol“, u okviru velikih protesta širom zemlje, što je primoralo neke putnike da tamo stignu pješke.

Protest u blizini terminala jedan Roasi neće uticati na letove, saopštio je portparol aerodroma.

Željezničke usluge su u prekidu, neke škole su zatvorene, smeće je nagomilano na ulicama, a proizvodnja struje je ugrožena pošto i sindikati u elektranama vrše pritisak na vladu da povuče zakon, koji povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, prenosi Rojters.

Protestni skupovi su zakazani za danas širom zemlje, a zbog štrajka je blokirano skladište nafte i gasni terminal u sjevernom gradu Denkerku.

Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal će biti blokiran do petka ujutru, a tog dana će odlučiti da li se štrajk nastavlja, rekao je Rojtersu izvor.

Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedjelje specijalnu proceduru da progura nepopularan prijedlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsjednik Emanuel Makron je u srijedu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

„Najbolji odgovor predsjedniku su milioni ljudi u štrajku i na ulicama“, izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.

Loran Berže, šef najvećeg francuskog sindikata CFDT, rekao je za BFM TV da vlada mora da povuče zakon o penzijama.

Većina protesta je bila mirna, ali je bes narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja, pa je proteklih sedam noći u Parizu i drugim gradovima došlo do spontanih demonstracija sa paljenjem kanti za smeće, barikadama i sukobima sa policijom, prenosi Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

KINA optužuje AMERIKU zbog brodova u Južnom kineskom moru

Kineska vojska je saopštila da je američki razarač ilegalo ušao u Južno kinesko more.

Američka mornarica je u četvrtak osporila izjavu kineske vojske, rekavši da je razarač izvodio “rutinske operacije” u Južnom kineskom moru i da nije odvezen. Kineska vojska saopštila je u četvrtak da je uočila i ispratila američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru.

U saopštenju, vojska je navela da je razarač sa vođenim projektilima USS Milijus ušao u kineske teritorijalne vode, narušivši mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

“Naše snage će u svakom trenutku biti u visokoj pripravnosti i preduzeće sve neophodne mjere da odlučno zaštite naš suverenitet i bezbjednost i stabilnost u Južnom kineskom moru“, rekao je Tian Junli, portparol kineske Južne komande.

Razarač je izvodio rutinske operacije
Američka mornarica osporila je izjavu kineske vojske u četvrtak, rekavši da je razarač izvodio “rutinske operacije” u Južnom kineskom moru i da nije odvezen. “Sjedinjene Države će nastaviti da lete, plove i deluju gdje god to međunarodno pravo dozvoljava“, navodi se u saopštenju Sedme flote američke mornarice.

Tenzije između SAD i Kine su porasle u toj oblasti. Sjedinjene Države jačaju saveze u azijsko-pacifičkom regionu nastojeći da se suprotstave kineskoj asertivnosti u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, dok Peking nastoji da unaprijedi svoje teritorijalne ambicije.

Nastavi čitati

Aktuleno