Connect with us

Svijet

“BESMISLICA JE DA SU U TO UMIJEŠANI ukrajinski aktivisti” Putin o napadu na Sjeverni tok

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smatra da je verzija o umješanosti ukrajinskih aktivista u eksplozije na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2” besmislica.

Kako je istakao, očigledno je da je na kracima gasovoda izvršen teroristički napad koji je izveden na državnom nivou. Putin je ocijenio da eksplozije poput onih koje su se dogodile na “Sjevernim tokovima” – tako moćne i na tolikoj dubini mogu da izvedu samo stručnjaci uz podršku države.

Po njegovim riječima, Rusija je predlagala danskim vlastima da formiraju međunarodnu grupu stručnjaka kako bi se sprovela istraga eksplozija. Međutim, odgovor na zahtjev Rusije bio je “neodređen”.

On je dodao da su SAD teoretski zainteresovane za takve incidente kao što su eksplozije na “Sjevernom toku” kako bi isporučivale svoj tečni prirodni gas.

Međutim, po riječima Putina, ako kod zapadnih partnera oživi instinkt nacionalnog interesa – onda “Sjeverni tok” ima budućnost.

Ranije je britanski list “Times” objavio da su zapadne obavještajne agencije, nedjelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umješanost u sabotažu na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2”.

Njemački list “Zait” saopštio je da su njemački istražioci identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima “Sjeverni tok”, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je “New York Times”, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode “Sjeverni tok”, te da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode, prenosi “b92”.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno