Connect with us

Banjaluka

BEZOBRAZLUK! Komad papira naplaćuju 20 KM: Besplatnu potvrdu USLOVLJAVAJU MJESEČNOM KARTOM

Reklamni prostor

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Prevoznici su izdavanje potvrde o cijeni mjesečne karte, koje traže radnici kako bi naplatili troškove prevoza na posao u svojim preduzećima, počeli da naplaćuju, a cijena varira od 10 do 23 KM. Provjerili smo da li je naplaćivanje ove potvrde po zakonu i na osnovu čega se ona naplaćuje.

Građane je iznenadila ova informacija jer dosad, kako kažu, nisu plaćali ovu potvrdu.

– Već godinama uzimam potvrdu kod jednog od autoprevoznika, a tek prije dva mjeseca su počeli da je naplaćuju, i to čak 20 maraka (plus PDV). Čujem da je kod drugih ta cijena mnogo manja. Zanima me, kada već nemaju odobrenje Grada Banjaluka na osnovu potpisanog ugovora, na koji način formiraju cijenu tako da ona košta gotovo kao pola radničke karte. Koliko znam, sve potvrde koje se tiču regulisanja radničkih prava su besplatne – rekla je Jelica T, koja na posao u Banjaluku putuje iz prigradskog naselja.

Tužba

Ona razmišlja da, nakon konsultacije s pravnicima, presavije tabak i tuži autoprevoznika.

– Cijena angažovanja pravnika po ročištu je oko 240 KM, deset puta više nego što košta potvrda, ali iz principa neću dozvoliti da me baš svako šiša kao ovcu – istakla je ona.

Pravnik i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, Milko Grmuša, kaže da mu nije jasno na osnovu čega oni naplaćuju ove potvrde.

– Kada su u pitanju fiskalni i parafiskalni nameti, jasno je navedeno u zakonu da se sve što se tiče tih nameta nalazi u registru. Provjerio sam, i tog nameta, u tom slučaju, nema. Samim tim, što se tiče Republike Srpske, ta obaveza plaćanja ne postoji – rekao je Grmuša.

Ukoliko je internim aktom poslodavca, dodaje Grmuša, regulisano da se te stvari naplaćuju, onda oni u tim potvrdama moraju navesti na osnovu kog člana i akta je ta obaveza definisana.

– Ako se to uzima proizvoljno i paušalno, onda nemaju pravo to da naplaćuju. Morali bi da navedu dobar razlog zbog čega ljudima uskraćuju pravo na informaciju koja bi trebala da bude opšta. Ako je sve ovo istina i ako ovo rade na pogrešan način, oni krše zakon i svako ima pravo da ih tuži – istakao je Grmuša.

“Informacije su besplatne”

Iz Pavlović tursa su za Srpskainfo rekli da je apsolutno netačna informacija da se radnicima koji koriste mjesečnu kartu naplaćuje potvrda ili da se naplaćuje informacija o cijeni mjesečne karte.

Kažu da svaki radnik koji kupi mjesečnu kartu, ako traži potvrdu, istu dobija besplatno i sve informacije o cijenama mjesečnih karata su besplatne.

Međutim, prema njihovim riječima, izdavanje potvrda o cijeni mesečne karte koje traže radnici koji ne koriste usluge prevoznika, da bi naplatili troškove prevoza na posao u svojim preduzećima, nisu i ne mogu biti besplatne.

– Svi prevoznici su “zatrpani” zahtjevima radnika za izdavanje potvrda, zbog čega prevoznici ne mogu obavljati svoje redovne aktivnosti. To zahtijeva dodatno angažovanje radnika, kao i trošenje kancelarijskog materijala i drugih resursa. Takva usluga zbog toga ne može biti besplatna. Odluka o formiranju cjenovnika za izdavanje potvrda za radnike koji nisu korisnici usluga javnog prevoza donesena je u skladu sa odredbama Zakona o regulisanju cijena – tvrde u “Pavlović tursu”.

Kažu da je javna uprava mogla regulisati da njene usluge budu besplatne za sve građane.

– Traženje od prevoznika da za sve građane izdaju besplatne potvrde ne može biti potkovano nijednim zakonom. Ja vama sad napišem mejlom koliko košta mjesečna karta i dajem vam besplatnu informaciju. Ali da vam izdam potvrdu na memorandumu preduzeća, vi nađite gdje piše da to moram raditi besplatno!? Nama je osnovni posao prevoz putnika, a ne izdavanje potvrda o cijenama prevoza. Zbog tih potvrda koje se izdaju samo kad dođe do promjena cjenovnika, jer važe dok se god ne promijeni cijena (posljednje su važile duže od 50 mjeseci), ne mogu adekvatno planirati radno vrijeme svojim radnicima – istakao je direktor “Pavlović tursa” Goran Starčević.

“Naplaćuju ogroman novac”

Iz Ministarstva za trgovinu i turizam Republike Srpske su za Srpskainfo kratko rekli da pitanje potvrda i određivanja cijena ne određuje Zakon o regulisanju cijena nego da to određuju sami prevoznici.

Iz Grada Banjaluka su kratko odgovorili da ova tema nije u njihovoj nadležnosti i da izdavanja potvrda nije regulisano ugovorom koji su potpisali s autoprevoznicima.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić rekao je za Srpskainfo da svi građani mogu skinuti besplatno cjenovnik sa njihovog sajta, ali ako hoće potvrdu, da će za tu uslugu morati platiti.

– Mi nismo državna ustanova da imamo bilo kakvu obavezu izdavanja potvrda. Ono što je naša obaveza po zakonu je da istaknemo i javno objavimo cjenovnik. Ako neko želi dodatnu uslugu izdavanja potvrde, to se plaća i tako je 10 godina – kaže on.

Mijić ističe da je u pitanju slobodno formiranje cijena na osnovu utrošene radne snage. Kaže da oni nikog ne tjeraju da kupuje potvrde.

– Oko ove cijene se bune oni koji nikada nisu niti će koristiti naše usluge, a na osnovu tih potvrda neki naplate ogroman novac – tvrdi Mijić.

Pita i da li njegovi radnici trebaju da rade besplatno.

(Srpskainfo)

Banjaluka

Završeni radovi: Asfalt stigao u zaseoke Bošnjaci, Janjetovići i Šolaci

Reklamni prostor


Na radost mještana Piskavice završena je modernizacija lokalnog puta, a asfalt su dobili zaseoci Bošnjaci, Janjetovići i Šolaci.

Povodom uspješno završenih radova na asfaltiranju ove dionice, mještane ovih zaselaka obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Stigao asfalt i do divnih domaćina u Gornjoj Piskavici! Gotovo da nema mjesta i domaćinstva u našem gradu koje nije obuhvaćeno jednom od naših mjera podrške ili završenim infrastrukturnim projektom – poručio je gradonačelnik

Za potrebe modernizacije ovog puta iz gradske kase izdvojeno oko 40.000 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUKOMANOVIĆ: REKORDNE POSJETE, u Banjaluci turisti iz cijelog svijeta

Reklamni prostor


Brojne manifestacije koje je Grad organizovao tokom ove godine doprinijele su da Banja Luka bilježi rekordne posjete turista.

Na Svjetski dan turizma, koji se obilježava danas, savjetnica gradonačelnika za medije Tanja Vukomanović podsjeća da se na ulicama našeg grada tokom cijele godine mogu vidjeti mnogobrojni turisti iz regiona, Evrope, ali i cijelog svijeta, te da trgovi i ulice nisu bili nikad življi i veseliji.

-Vrijedno smo radili i ponudili smo izuzetno bogat i raznovrstan sadržaj tokom svakog godišnjeg doba, prilagođen za sve uzraste i generacije, tako da svako u Banjoj Luci može da nađe neku manifestaciju u kojoj će da uživa – rekla je ona.

U tom pravcu organizovane su i nove manifestacije poput: Festivala uličnih zabavljača „TrotoArt“, Banjalučkog karnevala, Banjalučkog ljeta i koncerata ispod Kastela, Jesenjeg festivala cvijeća i plodova, Banj dana…

Osim novih, one tradicionalne manifestacije ponuđene su u novom konceptu, poput Kočićevog zbora, Banjalučke zime i proljeća.

-Uspjeli smo u namjeri da privučemo veliki broj turista, da oživimo grad, ali i da podržimo privrednu aktivnost, prije svega hotelijere i ugostitelje u Banjoj Luci – kazala je Vukomanović.

Da je tako potvrđuju i zvanični podaci, prema kojim je Banja Luka tokom prvih sedam mjeseci 2022. godine, dostigla najveći broj dolazaka od kada se mjeri turistički promet. Tako je turistički promet u prvih sedam mjeseci ove godine dostigao 100,77 odsto dolazaka i 97,46 odsto noćenja u odnosu na isti period u predpandemijskoj 2019. godini.

Savjetnica Vukomanović potvrdila je da će gradska administracija nastaviti sa aktivnostima u ovoj oblasti i da sve građane i posjetioce grada na Vrbasu i u narednom periodu očekuje veliki broj kulturnih i zabavnih manifestacija.

Nastavi čitati

Banjaluka

Zašto Vlada Srpske ne gradi most u Česmi, šta čeka?!

Reklamni prostor


Banjaluka je početkom godine završila sve protrebne procedure za izgradnja mosta u Česmi. Postavlja se pitanje – šta mjesecima čekaju Putevi i Vlada RS i zašto ne počne gradnja mosta?

Napisao je ovo na svom Tviter profilu gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.
– Njihovom voljom, ako je ima, ove žalbe izvođača mogu da se riješe i gradnja može odmah da počne – dodao je on.

Nastavi čitati

Aktuleno