Connect with us

Društvo

BiH hronično potrebne strane investicije

Investicije u BiH hronično nedostaju, o čemu svjedoče spor ekonomski razvoj zemlje i visok procenat nezaposlenih, a usljed nedostatka domaćih sredstava, nama su potrebni strani investitori koji će zaposliti naše ljude, povećati životni standard naših građana, te donijeti nova znanja i tehnologije.

Kazala je ovo u razgovoru za “Nezavisne” Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA), rekavši da se stanje neće značajno poboljšati dok ne poboljšamo poslovni ambijent i zakone koji se odnose na poslovni ambijent po evropskim standardima.

“Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, u periodu januar – septembar 2022, direktne strane investicije su manje za 26,6% u odnosu na isti period iz 2021. Razlozi pada su globalna ekonomska kretanja, visoka stopa inflacije i skok cijena energenata. Investicije se uglavnom generišu kroz profit postojećih kompanija, a nove investicije su u skromnim iznosima”, navela je Markovićeva.

Dodala je da pored uticaja dešavanja u svijetu na ekonomske aktivnosti u BiH, naša otežavajuća okolnost u privlačenju stranih investitora jeste kompleksnost poslovnog ambijenta.

“Ono što privlači investitore da investiraju u neku zemlju jesu stimulativno poslovno okruženje, lakoća poslovanja, veličina tržišta, atraktivni sektori za ulaganje, geografski položaj zemlje, dostupnost obrazovane i kvalifikovane radne snage, podsticaji i drugo. Privlačenje stranih investicija zahtijeva angažman većeg broja institucija jedne zemlje, koje rade u sinergiji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Zajednički rad na privlačenju stranih ulaganja treba biti imperativ ukoliko se želi ostvariti ekonomski napredak zemlje, smanjiti visok procenat nezaposlenih i poboljšati životni standard bh. građana. Na putu značajnijeg priliva stranih ulaganja u BiH stoje i politička nestabilnost i raširena birokratija zbog kojih naši napori daju manje rezultate”, istakla je Markovićeva.

Navela je da u kontaktima sa stranima investitorima nailaze na konstantne žalbe na poslovni ambijent u zemlji, koji umjesto da bude u službi privrede, opterećuje je i sprečava njen razvoj.

“Određeni napreci su postignuti, ali ostaje još mnogo toga da se završi. Velika je trka zemalja u razvoju za privlačenje stranih investitora. U toj trci i mi nastojimo istaći prednosti zbog kojih bismo bili interesantniji od drugih. Moramo ponuditi nešto što drugi nemaju i istaći zašto bi investitor trebalo da dođe u BiH, a ne u neku drugu zemlju. Zato moramo sprovesti sveobuhvatne reforme u oblasti poslovnog okruženja koje će urediti ambijent za privređivanje po uzoru na evropski, ubrzati našu administraciju u pružanju usluga stranim investitorima, registraciju preduzeća, izdavanje radnih i građevinskih dozvola i drugih dokumenata”, kaže Markovićeva.

Kada je riječ o ukupnom prilivu stranih ulaganja u regiji, Srbija daleko prednjači u odnosu na ostale zemlje, a potom slijede Albanija, BiH, te Sjeverna Makedonija.

“Za razliku od BiH, Srbija između ostalog nudi značajne podsticaje za investitore, što uveliko doprinosi prilivu stranih ulaganja u toj zemlji. Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI, sa procijenjenim zadržanim zaradama, za period januar – septembar 2022, direktne strane investicije su iznosile 840,8 miliona KM ili 429,9 miliona evra”, zaključila je Markovićeva.

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno