Connect with us

Društvo

BiH ne napreduje u borbi protiv korupcije

U BiH postoji pravni vakuum kad je u pitanju borba protiv korupcije, a pravila o sukobu interesa nisu dobro riješena, navedeno je u izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO).

Kako je istaknuto, BiH je nazadovala u ispunjavanju obaveza kad je u pitanju transparentnost i borba protiv korupcije, ilustrujući tu tvrdnju podacima da je BiH u prvom krugu evaluacije GRECO-a ispunila 83,3 odsto preporuka, a da je u trećoj rundi ispunila tek 43,7 odsto preporuka, čime je potvrđen trend pogoršanja.

“Antikorupcijska strategija 2020-2024. i Akcioni plan još nisu usvojeni. Nedostaje upotpunjen pristup antikorupcionim politikama na državnom nivou. Ne postoji specifična strategija za najviše državne institucije u BiH”, istaknuto je u ovom dokumentu koji je objavljen juče.

U GRECO-u upozoravaju da su usvojene samo ograničene mjere kako bi se BiH uskladila s obavezama koje još nisu ispunjene.

“U 2022. godini Freedom House je BiH dao ocjenu jedinicu od moguće ocjene četiri po efikasnosti zaštitnih mjera protiv korupcije, ukazujući da je korupcija i dalje raširene i sistemska, a antikorupcijski zakoni se loše primjenjuju. Primijećeno je i selektivno procesuiranje slučajeva korupcije koji su imali odjek u javnosti od strane pravosuđa”, naglašeno je.

Kada je riječ o transparentnosti u pristupu informacijama, GRECO preporučuje da nezavisno tijelo provjeri sve probleme u vezi s nedostatkom slanja odgovora vlasti novinarima koji traže informacije.

Ističe se da su institucije u BiH uglavnom paralizovane, a da se zakoni gotovo i ne donose zbog stalnih blokada.

“Reforme, uključujući one koje su neophodne za napredak ka članstvu u EU, su stale, na primjer, kad je riječ o Nacrtu zakona o prevenciji sukoba interesa”, naglašeno je u ovom dokumentu.

GRECO preporučuje da se donesu pravila o provjerama integriteta javnih zvaničnika koji dolaze na najviše funkcije, poput članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ministara i zamjenika ministara kako bi se identifikovali svi potencijalni rizici kada je u pitanju sukob interesa.

“GRECO preporučuje da savjetnici članova Predsjedništva BiH, šefovi Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, u ministarstvima i kada su u pitanju zamjenici prođu provjere integriteta kao dio njihovog zapošljavanja kako bi se izbjegao sukob interesa”, naglašeno je u ovom dokumentu.

Posebno se traži regulisanje antikorupcijskih mjera kada su u pitanju policijske agencije, s potrebom da se, kako su istakli, identifikuju rizici i spoljna procjena njihovih uspjeha.

“Postojeća etička pravila Granične policije i SIPA moraju biti dopunjena praktičnim smjernicama koje uključuju sva pitanja i rizike uz navođenje konkretnih primjera. Treninge u oblasti etike i integriteta za regrute trebalo bi bazirati na praktičnim smjernicama koje treba usvojiti u etičkim kodeksima i koji bi trebalo da budu obavezni za sve”, naglašeno je.

Istaknuto je da funkcioneri treba da ispunjavaju formulare o deklaraciji imovine njih i njihovih članova porodica, ali da ne postoji obaveza da se podaci dopunjavaju ako u međuvremenu dođe do značajne promjene imovinskog stanja.

ekonomija

6,3 miliona maraka BiH bacila na kreditne penale

Bosna i Hercegovina je prošle godine platila 6,3 miliona KM „penala“ za neangažovana sredstva stranih kreditora, potvrdili su za portal Kapital u Ministarstvu finansija i trezora BiH.
Informacije o konkretnim kreditorima od kojih BiH nije povukla sredstva prošle godine trenutno nema, jer tu informaciju još nije usvojio Savjet ministara BiH, ali je situacija svih prethodnih godina bila slična i BiH je konstantno plaćala milionske „penale“ za neangažovana sredstva.

Tako je pretprošle godine platila 10,6 miliona maraka za neangažovana sredstva stranih kreditora, a najviše, čak 9,5 miliona KM, platila je Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kod koje i ima najznačajniji iznos takvih kredita.

BiH u 2021. godini nije povukla čak 2,4 milijarde maraka od stranih kreditora, a od čega se na kredite Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odnosi čak 987 miliona maraka.

Najviše sredstava koja nisu povučena od EBRD-a stoji za projekat koridor Vc zaobilaznica Doboj gdje je neangažovano bilo 380,1 milion maraka KM.

Iako po osnovu neangažovanih sredstava Evropske investicione banke (EIB) BiH u 2021. godini nije plaćala penale i kod ove banke im je stajao ogroman neiskorišten iznos od čak 689,5 miliona maraka.

Nepovučena sredstva BiH je imala i kod Svjetske banke za obnovu i razvoj (WBIBRD) i to 281,3 miliona maraka od čega 144,8 miliona KM nije povukla FBiH, a 136,5 miliona maraka Republika Srpska i po tom osnovu su platili gotovo 600.000 KM „penala“.

Čavalić: Svaki „penal“ će platiti građani
Ekonomista Admir Čavalić za CAPITAL ističe da ovoliki iznos nepovučenih sredstava nastaje zbog nerada određenih organa koji treba dalje da plasiraju dobijeni novac.

„Nekada se zbog određenog tempiranja ne mogu povući sva sredstva, ali BiH u okviru regiona važi za zemlju koja je najneefikasnija po pitanju upravljanja vlastitim finansijama, a to svakako podrazumijeva i kreditna sredstva. Svaki taj penal će platiti poreski obveznici ove zemlje i to je najveća tragedija“, rekao je Čavalić

Kao rješenje za ovaj problem Čavalić navodi da je potrebno da kada pitanje kreditnog zaduženja tek dolazi na Parlament BiH da se odmah definišu i preciziraju određeni rokovi i da se sankcionišu oni koji ne poštuju date rokove.

Nastavi čitati

Društvo

VIDIĆ broji žrtve, izvinio se SDS zbog MILANOVIĆA

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić danas je uputio izvinjenje zbog susreta u Brodu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je nakon toga u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.
Vidić, koji je funkcioner SDS-a, uputio izvinjenje zbog toga što se, kako je naveo, doveo u situaciju da neko i pomisli da je imao bilo kakve loše namjere.

On je rekao na konferenciji za novinare u Brodu da je njegova krivica to što nije predvidio na najbolji način posjetu Milanovića, ali da smatra da su za to bile zadužene druge institucije jer to nije posao načelnika opštine.

Vidić je naveo da se iz pristojnosti odazvao pozivu u katoličku župu u Brodu, gdje je gost bio i hrvatski predsjednik, ne znajući šta se taj dan dešava u Derventi.

– Nevjerovatno mi je da bilo koji državnik dođe na teritoriju bilo koje zemlje da dijeli odlikovanja tuđoj vojsci. Na skupu sam se ponašao kao i svi drugi gosti kojih je bilo 50-ak. Poslije toga prezentovano je medijima da sam ja dočekao predsjednika Hrvatske koji je odlikovao hrvatske brigade, što ne podržavam i osuđujem. Moj djed je poginuo u prošlom ratu, a otac i stričevi su mi svi bili pripadnici Vojske Republike Srpske – rekao je Vidić i dodao da je, kada se ova posjeta stavi u kontekst pokolja u Sijekovcu, jasno kakva se medijska slika može napraviti od toga.

Vidić je rekao da je ovo izvinjenje njegova obaveza i prema SDS-u, saopšteno je iz ove stranke.

Javnost je osudila potez načelnika Broda Zorana Vidića nakon što su mediji prenijeli fotografiju njega u društvu predsjednika Hrvatske, koji je istog dana u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Dan kasnije, u Sijekovcu kod Broda služen je parastos za civile u ovom mjestu koje su ubile regularne hrvatske i paravojne hrvatske i muslimanske snage, prije izbijanja ratnih sukoba na ovim prostorima 1992. godine, a Vidić je tada rekao da se nije sastao sa Milanovićem i da je neko sve pogrešno protumačio.

Osim javnosti i zvaničnika Srpske, potez načelnika Broda osudio je i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, koji je Vidića pozvao na odgovornost.

Nastavi čitati

Društvo

CVIJANOVIĆ: NADRLJEKARSTVO EU nije izliječilo ništa u BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da ne podržava bilo kakve intervencije stranog faktora uključujući i one stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koje mijenjaju ustavnu strukturu na neustavan način, ili uzurpatorskim manirom djeluju umjesto domaćih institucija.

– Uopšte, priča i natezanje da li neki stranac treba umjesto tih institucija da djeluje je besmislena i kontraproduktivna. Otužno je više i slušati ili čitati ko je za, a ko protiv tog odurnog eksperimentisanja sa ovom državom, izjavila je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da ne zna ni ko je u tom stranom korpusu za, ni ko protiv takvih radnji, niti je to interesuje, ali zna da njihovo nadriljekarstvo nije izliječilo nijednu bolest od koje BiH boluje.

– Ali cirkus ne može biti ništa drugo nego cirkus. Zato su sada protiv intervencija oni koji su ih ranije zagovarali. Cirkus su i oni koji osim intervencija stranaca, apeluju na uvođenje sankcija onima sa kojima bi trebali graditi zajedničko društvo, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da, što se nje tiče, takve intervencije su i bile i ostaće neprihvatljive, kao što je neprihvatljivo i petljanje u izborni proces i u svakodnevni institucionalni život na svim nivoima vlasti.

Nastavi čitati

Aktuleno