Connect with us

Izbori 2022.

BIJEG BUDŽETLIJA! SDA u Kantonu Sarajevo izgubila više od 20.000 glasova

Na opštim izborima 2022. godine SDA je potvrdila poziciju najjače stranke u Federaciji BiH, manje-više obnovivši svoj rezultat od prije četiri godine. U federalnom i državnom parlamentu ova stranka moći će računati na približno isti broj mandata kao i u tekućem mandatu.

Ipak, u Kantonu Sarajevu SDA je doživjela drastičan pad podrške. Na izborima 2018. SDA je bila uvjerljivo najjača stranka u KS, osvojivši čak 54 hiljade glasova. Na drugom mjestu je bila stranka Narod i pravda sa 30 hiljada glasova. Na izborima 2022., prema prebrojanih 93% biračkih mjesta, SDA je osvojila  33 hiljada glasova, čak 21 hiljadu manje nego na izborima 2018. godina. Podsjetimo, pojedinačno najjača stranka u Kantonu Sarajevu je Narod i pravda koja je na ovim izborima osvojila 34 hiljade glasove.

 

  • Rezultat SDA 2022.

    Rezultat SDA 2022.

    FOTO: SCREENSHOT


Na ovaj način potvrđuje se ono što mnogi procjenjuju – da glasove koje osvaja, SDA može zahvaliti prije svega interesnoj mreži koja tu stranku održava na vlasti, a koju velikim dijelom čine budžetski uposlenici, zaposleni u javnim kompanijama, udruženja finansirana od države i privatne firme uvezane i zavisne od institucija koje su pod kontrolom SDA. Dobar dio ovih glasova sigurno je otišao Semiru Efendiću nakon napuštanja SDA.

 

  • Rezultat SDA iz 2018.

    Rezultat SDA iz 2018.

    FOTO: SCREENSHOT


No, kao što Kanton Sarajevo pokazuje, onog trenutka kada SDA ostane bez budžeta i kontrole resursa, njihovi glasovi počinju se naglo osipati. Stoga je jasno da su većim dijelom glasovi ove stranke glasovi egzistencijalno ucijenjenih. Nikakve afere ni politički promašaji očigledno ne mogu pretjerano oslabiti SDA, ali može njihovo skidanje s vlasti i gubitak budžeta.

S te strane jasno je da izbacivanja ove stranke iz vlasti na federalnom i državnom nivou preduslov da dugoročno krene i pad podrška za SDA. I upravo zbog toga ne treba ni sumnjati da će SDA biti spremna na apsolutno sve da zadrži vlast. Za njih je to bukvalno pitanje života i smrti.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno