Connect with us

Uncategorized

BISERA SE SPREMA ZA CRNE DANE! Dok BiH diplomatija PROPADA, ona promoviše NOVU KNJIGU po Njemačkoj

Posljednje sedmice svog mandata obilježenog aferama i skandalima šefica bh. diplomatije Bisera Turković provešće u promociji same sebe o državnom trošku.

Prije Njemačke nepozvana je putovala na svoju omiljenu destinaciju – Katar (u kojem ima razvijene biznise i gdje je ranije dogovarala prodaju oružja namjenske industrije u poluprivatnom aranžmanu, op.a.), slikala se na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu, posjetila sina Alija, inače uposlenika bh. ambasade kojom trenutno rukovodi njen stranački kolega Abdulah Skaka (čovjek također poznat po skandalima), i to sve kao ministrica vanjskih poslova, o državnom trošku.

Sve se odigrava u trenutku okom vidljivog urušavanja bh. diplomatije, kojom Turković kao istaknuti kadar SDA rukovodi posljednje četiri godine, i njenog tihog sukoba sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i njegovim kadrovima i ambasadorima.

Samo u posljednjih tridesetak danas svjedočili smo dvjema velikim aferama i srozavanju ionako upitnog ugleda države u međunarodnim okvirima, za šta ključnu krivicu snosi i Turković kao šefica diplomatije. Najprije zbog antiameričkog i antizapadnog govora ambasadora Svena Alkalaja u Vijeću sigurnosti UN (Komšićevog kadra) i dijeljenja stavova s Rusijom o visokom predstavniku i statusu OHR-a (makar je Alkalaj iznio i dio istine govoreći o izmjenama Izabornog zakona), a onda i zbog skandaloznog glasanja u pogledu međunarodne osude režima u Iranu i svega što se dešava u ovoj velikoj zemlji.

Podsjećamo da je Bosna i Herecegovina, zahvaljujući uputama Željka Komšića i indolenciji Bisere Turković (koja je usred promocije svoje knjige), ostala na liniji nezamjeranja režimu u Iranu te od svih evropskih država jedina zauzela neutralan stav i tako stala uz bok Angole, Burundija, Butana, Benina, Čada, Đibutija, Etijopije, Fiđija, Gabona, Gvajane, Jordana, Mauritanije, Nepala, Tonga, Ugande, dakako Katara, i ostalih velikih svjetskih demokratija.

Foto: BiH jedina od svih evropskih država zaauzela neutralan stav po pitanju osude režima u Iranu, što je neviđeni diplomatski skandal

Na taj način Željko Komšić i Bisera Turković, preko ambasadora Alkalaja (osobe s optužnicom za vratom, također umiješane u afere i silne skandale u vrijeme dok je bio šef diplomatije) su poručili kako smatraju da nisu prekršena ljudska prava hiljada ugnjetavanih građana Irana, ubijenih žena, kao i 23 ubijene djece tokom protesta za slobodu protiv teokratskog režima.

Vratimo se sada Njemačkoj. Prema najavama iz više gradova, Bisera Turković završava posljednje pripreme za promociju svoje knjige Moj životni put u nekoliko bosanskohercegovačkih džemata u ovoj zemlji. Iako nismo uspjeli da dobijemo zvaničnu potvrdu o načinu njenog putovanja, putnim troškovima, smještaju za sebe i pratnju i svega drugog, prema ranijim iskustvima šanse da sve ovo plaća iz svog džepa, a ne našim parama, ravne su očekivanju da će Turković bilo kada državni interes biti ispred vlastitog.

Tako će naša dijaspora uživati u njenim pričama o ratu, njenoj žrtvti za ovu zemlju i mnogim drugih odricanjima kako bi svima nama bilo bolje, tokom promocije „Mog“, odnosno „Njenog“ životnog puta.

Turneja kreće 24. novembra iz Minhena, iz jednog od tamošnjih džemata, mada posljednje informacije govore da će u Minhenu Turković biti 25. novembra, za Dan državnosti.

S tim u vezi u pitanje dolazi njeno gostovanje 25. novembra, iako je ono najavljeno, u Frankfurtupod pokroviteljstvom Generalnog konzulata kojim rukovodi kompromitirana Višnja Lončar čije poslovanje upravo istražuje generalna inspekcija MVP-a (nakon pisanja Inforadara u više navrata).

Foto: Poziv u džemat u Mainzu jedna od više najava promocije knjige Biser Turković u Njemačkoj

Kako god, u subotu 26. novembar Bisera Turković će dijasporu u Stuttgartu obradovati svojim prisustvom i promociju svoje knjige u jednom od tamošnjih džemata, a od onoga što je potvrđeno izvjesno je još da će dan kasnije, dakle u nedjelju 27. novembra, s našim ljudima u Mainzu, također u jednom od tamošnjih džemata, evocirati uspomene o svom ratnom putu i karijeri, odricanju od usta i svega drugog, kako bi poput svog stranačkog šefa Izetbegovića i cijele stranke pomogla da i dio njih završi tamo gdje im je bolje – u Njemačkoj.

N1

Uncategorized

VRŠNJACI POSMATRALI PA SE RAZBJEŽALI Učenik devetog razreda pretučen kod škole na Laušu, zadržan na liječenju

Učenik devetog razreda osnovne škole “Sveti Sava” u banjalučkom naselju Lauš, pretučen je u utorak uveče u školskom dvorištu, a sve su snimile kamere sa video-nadzora ove škole.

Dječak je, kako sazanjemo, pronađen u besvjesnom stanju i prevezen je u Univerzitetsko-klinički centar RS u Banjaluci gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i zadržan je na liječenju.

U Kliniku za dječiju hirurgiju primljen je sa povredama glave.

“Zbrinut je, dijagnostički obrađen i stabilnog je zdravstvenog stanja. Ostaje na daljem bolničkom liječenju i praćenju u ovoj Klinici”, potvrđeno je za Mondo u UKC RS.

Dječaka je pretukao vršnjak, takođe učenik ove škole, a vrlo brzo je identifikovan i sa njim i njegovim roditeljima je obavljen razgovor.

Kako saznajemo, napadu je svjedočilo još nekoliko njihovih vršnjaka koji su sve posmatrali, a kada je pretučeni dječak pao i ostao bez svijesti, svi su se rabježali i niko nije prišao da ga odbrani niti da mu pomogne.

Ove informacije za Mondo je potvrdio i direktor OŠ “Sveti Sava” na Laušu Miroslav Popržen.

“Sve smo prijavili policiji i ostalim ustanovama u skladu sa protokolom o postupanju u ovakvim situacijama. Sutra će biti i sjednica nastavničkog vijeća, te će učeniku koji je učestvovao u ovom napadu biti izrečena vaspitna mjera. Škola osuđuje ovaj događaj i nadamo se da će svi, ne samo nastavno osoblje, nego i roditelji, mediji, i nadležne institucije, učiniti sve da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju, a nasilje ne toleriše i spriječi u najvećoj mogućoj mjeri”, kazao je Popržen za naš portal.

(Mondo)

Nastavi čitati

Uncategorized

Hapšenje zbog NASILJA U PORODICI

U Osmacima je jedno lice uhapšeno po raspisanoj potjernici zbog sumnje da je počinilo nasilje u porodici, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Za ovim licem je raspisana potjernica zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Vlasenička policija pronašla je juče spid kod lica čiji su inicijali S.V. prilikom kontrole vozila.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštvo Istočno Sarajevo koji je odredio da ovom licu bude uručen prekršajni nalog.

Nastavi čitati

Uncategorized

Evropska komisija istražuje zabranu izvoza drveta i peleta

Evropska komisija (EK) preispituje opravdanost odluke o zabrani izvoza drveta i proizvoda od drveta koje su nadležni u BiH donijeli sredinom juna ove godine, jer smatra da je ovim potezom napravljen propust u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Otkrivaju to u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH iz koje navode da je dva mjeseca od usvajanja zabrane delegacja EU u BiH tražila konsultacije, koje su održane 21. septembra.

Na njima su prisustvovali predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore (DR NEAR), Generalnog direktorata Evropske komisije za trgovinu (DR TRADE), Delegacije EE u BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva spoljnih poslova, Misije BiH u EU i Direkcije za evropske integracije BiH.

“Predstavnici Evropske komisije ukazali su na proceduralne propuste vezano za poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno član 40. Prema ovom stavu kada izuzetne i kritične okolnosti koje zahtijevaju trenutno djelovanje onemogućavaju prethodno obavještenje ili razmatranje, strane mogu početi primjenjivati mjere predostrožnosti, potrebne za rješavanje situacije, ali su o tome dužne odmah obavijestiti drugu stranu”, navodi se u informaciji koju je Direkcija za evropske integracije pripremila za sjednicu Savjeta ministara BiH, objavio je poslovni portal Capital.

Na istom sastanku, dodaju oni, od BiH su traženi statistički podaci i argumenti koji opravdavaju donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza.

Iz ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa su im obrazložili probleme koji su uzrokovali poremećaj na tržištu Bosne i Hercegovine i kritične nestaišice proizvoda.

“Evropska komisija je zaključila da će formalni stav o opravdanosti pozivanja na član 40 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti nakon što prouče podatke koji opravdavaju donošenje Odluke po toj osnovi, a koje će im dostaviti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine”, navodi se u informaciji DEI BiH.

Podsjećamo, tri mjeseca nakon usvajanja odluke, nadležni u BiH su je produžili do 31. januara naredne godine.

Iako je zabrana donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.

Vrijednost izvoza peleta, drveta i proizvoda od drveta u zemlje Evropske unije mjeri se stotinama miliona maraka, zbog čega je razumljiva zainteresovanost Evropske komisije za odluke koje BiH donosi po ovom pitanju.

Nastavi čitati

Aktuleno