Connect with us

Svijet

BITKA ZA AFRIKU Kina, Rusija i SAD traže svoje mjesto

Kamala Haris, američka potpredsjednica, započela je jednodnevnu turneju po Africi u pokušaju da probudi i preoblikuje odnose Amerike sa više afričkih zemalja i na neki način parira rastućem uticaju Kine i Rusije.

Prije Kamale više zvaničnika SAD od početka godine posjetilo je Afriku, i to nakon što je Džo Bajden, predsjednik SAD, obećao afričkim liderima da će se SAD uključiti u budućnost kontinenta.

Ipak, za razliku od SAD, koje svoju pomoć često uslovljavaju prihvatanjem demokratije, reformama i miještaju se u unutrašnje stvari, Kina i Rusija u posljednje više od decenije imaju gotovo isti pristup, a to je razvijanje Afrike uz minimalna uslovljavanja. Naravno, i Kina i Rusija u svemu tome pronalaze svoj interes, prije svega u resursima u Africi, ali i u geopolitičkoj slagalici koja u svijetu postaje sve komplikovanija. Nekako prećutno u zapadnim medijima prošla je vijest da je u Moskvi, uporedo sa posjetom Si Đipinga, kineskog predsjednika, boravilo 40 parlamentarnih afričkih delegacija na konferenciji “Rusija Afrika u multipolarnom svijetu”. Konferencija je održana uoči drugog samita Rusije i Afrike koji bi trebalo da bude održan u julu ove godine u Sankt Peterburgu.

Na konferenciji je, između dva sastanka sa Đipingom, govorio i Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, koji je rekao da je saradnja sa afričkim državama jedan od prioriteta njegove spoljne politike, a odmah nakon toga najavio i besplatnu isporuku žita na kontinent i ako se ne obnovi sporazum o hrani između Rusije i Ukrajine.

Nešto konkretniji na konferenciji bio je Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske Dume, koji je naglasio da “nije Vašington taj koji bi trebalo da nas nauči kako da gradimo naše prijateljske odnose i planove za budućnost”.

“Naši odnosi su uvijek građeni na nezainteresovanoj osnovi, na principima međusobnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnje stvari. Za našu zemlju afrički kontinent nikada nije bio predmet merkantilnog interesa, upotrebe radne snage i sirovina, a to ne možemo reći za SAD i evropske države”, rekao je tom prilikom Volodin.

Kao i Rusija, ali u daleko većem obimu, na afričkom kontinentu već decenijama prisutna je Kina, koja polako preuzima primat kako u trgovini, tako i u ulaganjima, dok s druge strane zemlje EU i Amerika stagniraju. Kada je riječ o Kini, već decenijama, posebno u posljednjih 20 godina, ova zemlja ima sve veći uticaj na kontinentu. Često od strane EU i SAD Kinu optužuju da Afriku gura u dužničko ropstvo, što nije netačno, mada ni MMF, Svjetska banka itd. ne sjede skrštenih ruku, i po iznosu kredita koje su dodijelili Africi ne zaostaju mnogo. U ovom trenutku oko 12 odsto duga država Afrike otpada na Kinu, a pojedine države trećinu svog duga slale su u Kinu: U posljednjih 20 godina Kina je, prema nekim informacijama, u Afriku plasirala više od 150 milijardi dolara kredita, a pojedine zemlje, kao što je Zambija, koja ima 20 miliona stanovnika, u jednom trenutku dug nije mogla vraćati i bankrotirala je 2020. godine. Nakon toga u pomoć joj je pritekao MMF, koji joj je dao 1,3 milijarde dolara kredita da bi mogla vratiti dio duga, međutim tu nije kraj, jer i mnoge druge zemlje sve više imaju problema sa otplatom svojih dugova. Zaduživanje u Kini dosta je lakše jer, za razliku od MMFa, Svjetske banke i ostalih međunarodnih institucija, Kinezi ne traže nikakve reforme, što je afričkim liderima, koji često račune ne polažu nikome, dosta lakše prihvatiti.

Od 2010. godine gotovo trećinu energetske mreže i infrastrukture finansirale su i izgradile kineske državne kompanije, a prije pandemije u Africi je radilo oko 250.000 radnika porijeklom iz Kine. U jednom trenutku EU i Amerike optuživale su Kinu da namjerno daje kredite državama, gradovima i regijama za koje zna da ih neće moći otplatiti te zatim oduzima vlasništvo nad tom izgrađenom infrastrukturom.

Trku i “borbu za Afriku” osim Kine, Rusije i Amerike vodi i Evropska unija, mada u posljednih nekoliko godina njene aktivnosti, oličene uglavnom u uporištima Francuske u pojedinim afričkim zemljama, uglavnom stagniraju, i pored činjenice da najviše robe Afrika plasira upravo u zemlje EU. Kako EU “radi” po pitanju Afrike, možda najbolje ilustruje jedan od naslova u njemačkim medijima koji kaže “Afrika: Kina gradi puteve, EU broji insekte”.

Ono što je primjetno, a što navode i gotovo svi veći svjetski analitičari jeste da se situacija u Africi pogoršava i da nije isključeno da u narednih nekoliko godina zatraži masovni otpis dugova od zemalja Zapada, ali i Kine, što ne bi bilo prvi put. Nakon toga, može se očekivati nova preraspodjela u Africi, kada će se uspostaviti zone kojima će vladati ili koje će kontrolisati prije svega Kina i Amerika, a moguće i EU i Rusija.

U takvim okolnostima Kamala Haris, američka potpredsjednica, posjetiće Ganu, Tanzaniju i Zambiju, a kako je najavljeno, fokusiraće se na ekonomski razvoj, klimatske promjene i bezbjednost hrane. Prošlog mjeseca Afriku su posjetile i Džil Bajden, prva dama SAD, koja je bila u Namibiji i Keniji, i Ženet Jelen, američka ministarka finansija, koja je boravila u Senegalu, Južnoafričkoj Republici i Zambiji.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno