Connect with us

Banjaluka

BOJAN KRESOJEVIĆ: Gradska preduzeća uspješno savladala velike izazove

Gradska preduzeća uspješno su savladala velike izazove u prethodnoj godini.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, nakon sastanka sa direktorima gradskih preduzeća.

Kako je kazao, zaposleni u JP „Akvana“ su prvi put u posljednjih 10 godina bez zaostalih plata, a olakšanje su osjetili i zaposleni u ZIBL-u koji nakon 5 godina nemaju potraživanja od svog preduzeća.

– Radni timovi intenzivno rade na planovima restrukturiranja za ova dva preduzeća, što očekujemo da će biti pripremljeno u prvoj polovini ove godine. Neophodno je da se izmire obaveze Akvane prema dobavljaču „Novoteks“ u prvoj polovini godine, zbog čega je nužno da se zajedno sa planom restrukturiranja usvoji i odluka o dokapitalizaciji ovog preduzeća – istakao je Kresojević.

Naglasivši da je skupštinska većina skinula sredstva za ove namjene iz budžeta, gradski menadžer ističe da će biti izazovno obezbijediti sredstva, te dodaje da je usmeni prijedlog skupštinske većine da se ista obezbijede kreditnim zaduženjem.

– Imajući u vidu da je, zbog poskupljenja energenata i dodatnog poskupljenja električne energije, pred nama izazovna godina direktori preduzeća prezentovali su svoje mjere za smanjivanje rashoda. Preduzeće „Vodovod“ je, prema riječima direktora, iscrpilo interne uštede u iznosu od preko 1,5 miliona KM, te će biti nužno vraćanje naknade za mjerno mjesto – naglasio je Bojan Kresojević.

Gradski menadžer je takođe rekao da će sastanci sa direktorima preduzeća biti organizovani na mjesečnom nivou kako bi se uz maksimalnu operativnost odgovorilo na sve izazove.

SC

Banjaluka

PENZIONERI IZ BANJALUKE u ponedjeljak dobijaju po 100 KM

U ponedjeljak, 6. februara, 41.407 banjalučkih penzionera dobiće jednokratnu podršku od po 100 KM od grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.
Posredstvom računa u bankama ovu podršku dobiće 29.788 penzionera, a njih 11.619 koji nemaju račune u bankama novac će dobiti putem Pošte.

Iz Gradske uprave navode da će za jednokratnu novčanu podršku penzionerima iz budžeta grada biti izdvojeno ukupno 4.150.000 KM.

“U narednom periodu planirano je uvođenje `kartica prijateljstva` zahvaljujući kojim će penzioneri u Banjaluci dobiti dodatne pogodnosti za povoljniju kupovinu u Banjaluci”, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

PARASTOS STRADALIM SRBIMA! Organizovan besplatan prevoz u Drakulić 5. februara

Grad Banja Luka će, u nedjelju 5. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Na odredište će voziti dva autobusa, a raspored polazaka je sljedeći:

-Polazak prvog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 8.15 časova do Spomen hrama Svetog velikomučenika Georgija – Drakulić.

-Polazak drugog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 11.15 časova do Spomen kosturnice na Drakuliću.

Isti autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu oko 13.00 časova.

Grad Banjaluka

Nastavi čitati

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Aktuleno