Connect with us

Region

Borelj iznio jasan stav” Vrijeme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”

Vrijeme je da se Beograd i Priština saglase u vezi sa Aneksom o implementaciji nedavnog prijedloga EU koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa.

Ovo je poručio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je na blogu na stranici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) naglasio da je Aneks integralni dio sporazuma o normalizaciji odnosa.

Borelj je napomenuo da “EU nije neko ko jednostavno uzima bilješke niti je dio dijaloga”, te da ostaje posrednik u dijalogu, uz napomenu da je Unija “krajnji dom” Srbije i samoproglašenog Kosova.

Sada je vrijeme da lideri Srbije, (samoproglašenog) Kosova i cijelog zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspjeh procesa pristupanja regiona Uniji – istakao je Borelj.

Borelj je podsjetio da je jedan njegov kolega jednom prilikom rekao da je “zadatak lidera da dovede narod tamo gdje nije bio, te da obezbijedi željeni način i kvalitet života, koje donosi članstvo u EU”.

On je najavio da će u subotu, 18. marta, organizovati sastanak u okviru Dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu.

Borelj ističe da će u Ohrid pozvati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, te da će, osim mjesta sastanka, drugačiji biti i fokus razgovora, tokom kojih će se strane usredsrediti na sprovođenje Aneksa o implementaciji što bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da rezultira normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

On je naglasio da većina ljudi na Balkanu “želi da gleda naprijed, a ne nazad”.

Borelj je ponovio da je Balkan dio Evrope i da nije, kako je on to rekao, “čip koji bi (predsjednik Rusije Vladimir) Putin iskoristio za svoje imperijalističke snove”.

– Međutim, kako bi se otvorio put ka cilju pridruživanja EU, Srbija i (samoproglašeno) Kosovo treba da normalizuju odnose. Nema puta oko toga. EU odrađuje svoj dio, a Dijalog Beograda i Prištine je centralni dio mog mandata – napomenuo je Borelj.

Borelj je naveo i to da “niko nikada nije rekao da će tako važan zadatak kao što je obezbjeđivanje sporazuma o normalizaciji biti lak”, te da je bilo uspona i padova i prečesto su se problemi za koje se smatralo da su mali i tehnički pokazivali kao veoma osjetljivi i politički, sa potencijalom da dovedu do nasilja.

On je dodao da je sada vrijeme da se usredsredi na širu sliku i da se ne dozvoli da se pred očima naroda u regionu zatvori još jedan “prozor mogućnosti”, kao što se to desilo nekoliko puta u novijoj istoriji.

Region

Mladić teško ranjen u Skadarliji

Osamnaestogodišnji mladić teško je ranjen rano jutros hladnim oružjem u Skadarskoj ulici u Beogradu, javio je RTS.

Hitna pomoć je poziv od policije primila u 2.25 zbog ranjavanja lica u Skadarskoj 17.

Muškarac je teško povrijeđen hladnim pružjem i prevezen je u Urgentni centar, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Nastavi čitati

Region

Pucnjava u Prišini, više ranjenih

Dvije osobe povrijeđene su u Prištini nakon pucnjave u centru grada, u Ulici Ćamilja Hodže, potvrđeno je iz Kosovske policije za Tanjug.

Policija je oko 20.20 dobila informaciju o pucnjavi u Ulici Ćamilja Hodže u Prištini.

“Prema prvim informacijama, dve osobe su povređene, od kojih se sumnja da je jedna zadobila povrede iz vatrenog oružja”, navode iz Kosovske policije.

Povrijeđeni su upućeni na bolničko liječenje.

“Policijski istražitelji, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju istražne radnje radi potpunog rasvetljavanja slučaja i tragaju za osumnjičenim licima koje je policija već identifikovala”, navedeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Region

SAMO PRESTIŽ! Đukanović pozvan na krunisanje kralja Čarlsa III

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvan je na ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

– Na poziv Njegovog kraljevskog veličanstva, ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 6. maja 2023, u ime Crne Gore prisustvovaće predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom – saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Đukanović je, između ostalog, kandidat i na predstojećim izborima za predsjednika Crne Gore, a drugi krug njih se održava 2. aprila.

Avaz

Nastavi čitati

Aktuleno