Connect with us

Region

Borićemo se još za rusku naftu

Premijer Srbije Ana Brnabić kaže da je relativno dobra i ohrabrujuća vijest to što je EU na 1. decembar odgodila odluku o mogućem izuzeću Balkana, a time i Srbije, iz zabrane uvoza ruske nafte preko jadranskog gasovoda “Janaf”, u okviru osmog paketa antiruskih sankcija, ali da će Srbija morati nešto drugačije da se pozicionira po tom pitanju.

“Videćemo 1. decembra, vodiće se dalje bitka, biće mnogo teških razgovora. Imamo još mesec i po da se borimo i pokušamo da Srbija bude izuzeta iz tih sanckija”, rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Ona se nada da će svi u EU razumjeti da je Srbija u specifičnoj poziciji, jer bi bilo licemjerno, cinično i nefer da ne razumiju, te podsjeća da je 1999. godine izvršena NATO agresija na Srbiju, da joj je 2008. godine otet dio teritorije i pogažen teritorijalni integritet.

Brnabićeva kaže da Srbija može potpuno bez ruske nafte, ali da će drugu naftu plaćati i 20 odsto više, što bi je koštalo stotine miliona evra.

“Kada se u Evropi zatvaraju kompanije zbog galopirajuće inflacije, ljudi štede, spremaju se za krizu, da praktično uvedete sankcije Srbiji, ne Rusiji, koja će i dalje da prodaje svoju naftu širom svijeta, to ne bi bilo fer, bilo bi licemerno i sramotna odluka”, ocjenjuje Brnabićeva.

Brnabićeva je ponovila da Beograd mora da shvati da je Hrvatska, koja se pohvalila da je zaslužna za blokiranje ruske nafte za Srbiju preko “Janafa”, otvoreno pokazala da je neprijateljska zemlja prema Srbi i da koristi naftu u političke svrhe protiv Srbije.

“Taj jedan jedini naftovod /Janaf/ prolazi, nažalost, kroz Hrvatsku. Hrvatska je pokazala da je nebezbedan, nesiguran partner i snabdevač i da koristi energetiku za političke svrhe”, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je za Srbiju sada važno da pokuša da vidi može li izgraditi alternatvne načine snabdijevanja naftom, o čemu će pričati sa Vučićem, čija je ideja i koji rekao da su to strateške odluke i da se o tome mora razmišljati.

Ona je rekla da je hrvatski premijer Andrej Plenković bio patetičan u svojim izjavama o tome da mu iz Srbije govore da je ustaša, te da je to čovjek koji je lično zabranio posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, praktično instruirao hrvatske medije da crtaju Hitlerove brčiće Vučiću i nekim drugim državnicima.

Brnabićeva je najavila da će zbog novonastale situacije Vučić sutra na pres konferenciji saopštiti neke strateške odluke.

Ona podsjeća da je naftovod “Janaf” građen i novcem Srbije, da je bio jugoslovenski, a sada ga Hrvatska koristi ka oruđe protiv Srbije.

Brnabićeva je rekla da je popis u Hrvatskoj pokazao da je u toj zemlji Srba ostalo tri odsto, i da su ispuni sve što su “ustaše Mile Budak i Ante Pavelić zacrtali – da Srba više nema”.

Ona je rekla da je ovaj popis pokazao da je bila istinita njena izjava da je Hrvatska jedina etnički čista država na tlu Evrope, za šta su je iz Hrvatske optužili daje „četnikuša“.Brnabićeva je rekla da se može očekivati uskoro formiranje nove vlade Srbije u ustavnim rokovima, te dodala da je do sada bilo nemoguće naći dovoljno vremena da se formira vlada, definišu njeni prioriteti, da ona napravi ekspoze, jer je bilo prioritetnijih situacija.

Region

VUČIĆ “Preživjećemo ovu zimu, ja DANE BROJIM KAO U VOJSCI”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ako sve bude u redu, da će cijena nafte ići značajno dole kao i proteklog petka.
“Energetika postaje najviši interes svakog građanina,. Sutra ćemo vidjeti najmodernija postrojenja vezana za obnovljive izvore energije. To je ključna tema, to je tema svih tema. Preživećemo ovu zimu, ja te dane brojim kao u vojsci. Počeo sam da brojim od 180 i nešto. Potrošili smo nešto gasa, oko 7 posto. Imamo još dosta gasa, relativno dobro stanje u hidrokapacitetima, sačuvanog uglja, za loše vremenske uslove, za sada nismo imali problem. Cijena nafte ići će značajno dole kao i proteklog petka, ako sve bude u redu”, rekao je Vučić, koji boravi u dovdnevnoj posjeti Norveškoj, za TV Pink.

Dodao je da ćemo ovu zimu da prezimimo uz finansijske probleme sa kojima se država suočava jer je najveći dio tereta preuzela na sebe.

“Ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, biće dovoljno i struje i gasa. Kao što vidite, struja još nije poskupila”, rekao je Vučić, a na konstataciju da će struja poskupjeti 8 odsto, predsjednik je dodao: “Pokažite mi zemlju, ne u okruženju, nego u cijeloj Evropi, u kojoj je tako malo poskupljenje”.

“Sukob u Ukrajini i Donbasu neće skoro da se završi”
Vučić se osrvnuo i na situaciju u Ukrajini i Donbasu.

“Moramo da razumijemo da smo u ratu i da on neće skoro da se završi. Kada su mnogi pomislili da je rat gotov i da

Ukrajina pobjeđuje, Rusi su počeli bolje da ratuju. Biće to mnogo duže vrijeme, i očekujem da sledeća zima, a čak i ona tamo, budu mnogo teže nego ova”, rekao je predsjednik Srbije.

Istakao je da ne vjeruje u primirje, ali da bi bio najsrećniji na svijetu da do njega dođe.

“Nisam ni Rus ni Ukrajinac, niti Američkan koji se meša u sve, već Srbin. Ne zanima me, samo neka nađu rješenje”, dodao je.

Nastavi čitati

Region

Ulazak Hrvatske u Šengen dobra vijest i za BiH

Uprkos najavama iz Austrije da bi zbog problema s ilegalnim migracijama mogla blokirati ulazak Hrvatske u šengensku zonu, posljednje izjave iz Beča pokazuju da do takvog raspleta ipak neće doći.

Većina analitičara sada očekuje da će 8. decembra, na samitu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, pod češkim predsjedavanjem, ulazak Hrvatske u Šengen biti potvrđen i da će na snagu stupiti od januara naredne godine.

Ukoliko se ovo potvrdi u praksi, to će biti dobra vijest i za BiH, jer će, osim što će građani BiH imati jedno granično zaustavljanje manje na putu ka zapadnoj Evropi, konačno biti otklonjene posljednje prepreke za početak izgradnje graničnog prelaza na hrvatskoj strani kod novog mosta na Savi ka autoputu Zagreb – Beograd. Podsjećanja radi, “Nezavisnim” je u više navrata od strane izvora iz Evropske komisije objašnjeno da izgradnja graničnog prelaza neće početi dok Hrvatska ne uđe u Šengen i dok se sistem malo ne “uhoda”, ali da to ne bi trebalo spriječiti završetak radova na graničnom prelazu do kraja godine. Tada, međutim, nije bilo ni govora o tome da bi moglo doći do odgađanja ulaska Hrvatske u Šengen.

Adelajl Volfl, novinarka austrijskog “Standarda” i dopisnica lista za naš region, za “Nezavisne” ocjenjuje da njena zemlja neće blokirati Hrvatsku.

– Ulazak Hrvatske u šengenski prostor je u svakom slučaju u interesu mnogih građana EU, jer ne bi željeli da uoči ljetnih godišnjih odmora, kada mnogi od njih putuju u Hrvatsku, moraju satima da čekaju na slovenačko-hrvatskoj granici – kaže ona.

Volflova je objasnila da je konfuzija zbog moguće blokade Hrvatske nastala kada je Gerhard Karner, ministar unutrašnjih poslova Austrije, prije dvije sedmice izjavio da je protiv bilo kakvog proširenja šengenske zone. Njegov argument je da ne funkcioniše zaštita spoljnih granica EU, jer je ove godine više od 90.000 azilanata zatražilo azil u Austriji, a radi se o zemlji usred EU”, objašnjava ona.

Međutim, nakon toga je Karl Nehamer, austrijski kancelar, u Zagrebu ipak dao objašnjenje da se njegova zemlja neće protiviti ulasku Hrvatske u Šengen, jer, kako kaže Volflova, smatra da se Hrvatska ponaša korektno.

– Nehamer se, međutim, veoma kritično izjasnio o pristupanju Šengenu Bugarske i Rumunije, zemalja koje već deceniju čekaju da uđu u Šengen. I Švedska i Holandija su kritične prema ulasku Bugarske i Rumunije. U Austriji se, međutim, prije svega radi o unutrašnjopolitičkoj računici, gdje se pokušava prikupiti koji poen na čvrstom stavu prema migracijama – objasnila nam je ona.

U Evropskoj komisiji su nas uputili na zvaničan stav te institucije, koja smatra da su sve tri zemlje – i Hrvatska, i Bugarska, i Rumunija – spremne u potpunosti da učestvuju u Šengenu.

– Godinama su ove zemlje članice značajno doprinosile dobrom funkcionisanju šengenskog prostora, uključujući i vrijeme tokom pandemije i ovo nedavno, kada smo postali suočeni s posljedicama bez presedana usljed rata u Ukrajini – kažu oni.

Tvrde da će šengensko područje biti sigurnije ako ove tri zemlje budu primljene, a time će se ujedno, kako kažu, dodatno proširiti područje slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

Što se tiče Hrvatske, ističu da je evaluacija hrvatske spremnosti za Šengen trajala od 2016. do 2020. i da je u decembru 2021. to potvrđeno u Savjetu EU.

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

MLADIĆ BRUTALNO PREBIJEN jer je komšinici rekao ćao! “Znaš li ti KO SAM JA u ovom gradu”?

Nišliju (29) brutalno je pretukao osamnaestogodišnji mladić, dečko njegove komšinice i to samo zato što joj se javio na ulici.
Momak je osim hematoma i podliva zadobio i prelom vilice zbog čega je u četvrtak operisan na Odjeljenju maksilofacijalne hirurgije Klinike za dentalne bolesti.

Mladić je brutalno pretučen nedjelju dana uoči svoje svadbe, koja je zakazana za 1. decembar, prenosi “Blic“.

“Umjesto da se radujemo jer nam se sin sljedeće nedjelje ženi, mi smo u strahu. Plašimo se šta će biti kada izađe iz bolnice, nećemo smjeti samog da ga pustimo na ulicu. U strahu smo i mi i on jer mladić koji ga je napao nije u pritvoru, viđamo ga u kraju”, kažu roditelji mladića.

Nišlija je pretučen 22. novembra oko 20 časova kada je pošao do dragstora, da budućoj supruzi koja je u četvrtom mjesecu trudnoće kupi hranu.

Čim je izašao iz sokaka u Duvaništu u kojem stanuju, naišao je na komšinicu, koja ima 16 ili 17 godina, i njenog momka koji ima 18 godina.

“Komšinica mu se prva javila sa ‘ćao’, i on joj je otpozdravio sa ‘ćao’. Znaju se jer živimo dvije kuće od njene, ona se igrala sa našim mlađim sinom dok su bili djeca. Kada je krenuo, komšinicin momak ga je zgrabio za ruku i počeo da ga steže. ‘Kome ti to ćao, znaš li ti ko sam ja u ovom gradu?’, upitao ga je. A onda mu je pustio za ruku i udario ga pesnicom po vilici. On je pao u baru, a ovaj je nastavio da ga šutira po glavi. Ima hematome, posjekotinu iza uva, imao je i krvarenje iz nosa i ustiju, ali nos srećom nije polomljen, pokazali su snimci. Zbog preloma vilice, morao je na operaciju”, pričaju očajni roditelji.

Momak se nakon napada nekako pridigao i vratio kući. Prvog ga je na vratima ugledala buduća supruga koja je trudna i doživjela šok zbog kojeg je i sama morala na dodatne ljekarske preglede.

“Poslije udarca je nekako ustao i došao do kuće. Krv mu je išla na nos i na usta, imao je hematome i čvoruge po glavi, počeo je da otiče, nogavica cijela mu je bila mokra jer je pao u baru. Njegova buduća supruga, koja je u četvrtom mjesecu trudnoće, doživjela je šok kada ga je vidjela na vratima. To je stres za sve nas, a kamo li za nju koja je trudna. Ima bolove u stomaku, bili smo sada sa njom na kontroli kod ljekara. Naš sin je sada dobro poslije operacije, ne može da govori ali porukama komuniciramo. Skuplja mu se stalno krv u ustima, nije jeo a ionako je mršav. Ali, kažu ljekari da će moći da se oporavi do svadbe koja je zakazana u četvrtak, da će moći da prisustvuje, ali će konci ostati”, pričaju potreseni roditelji.

Oni kažu da Stefan nije smeo da prijavi nasilnika, ali da su ljekari kada su uočili prelom vilice, po službenoj dužnosti morali da prijave policiji tešku povredu, kako to zakon nalaže.

Niška policija saopštila je da će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podnijeti krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv osamnaestogodišnjaka iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda.

“On se sumnjiči da je preksinoć udario pesnicom u lice i teško povrijedio dvadesetdevetogodišnjaka kome je ukazana ljekarska pomoć u Kliničkom centru u Nišu”, saopštila je policija.
bl-portal

Nastavi čitati

Aktuleno