Connect with us

Politika

Bošnjaci i Hrvati su dolazili na proslavu 9. januara dok se stranci nisu umiješali

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su svi dolazili na proslavu 9. januara u Banjaluku dok se stranci preko Ustavnog suda BiH nisu u to umiješali.

“Kada su međunarodni faktori odlučili da se napravi kriza oko Dana Republike, odjednom je zaboravljeno da su i Bošnjaci i Hrvati dolazili na proslavu. Bitno je da su 9. januar i Dan Republike nastali u miru, a ne kao 1. mart koji se slavi kao dan nezavisnosti BiH, a datum je kojim se obilježava početak rata u BiH”, rekao je Stevandić za “Večernje novosti”.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević izjavio je da BiH može da funkcioniše samo na osnovu jedne formule, a to je Ustav koji je predvidio Dejtonski sporazum.

Kovačević je istakao da je značajan dio međunarodne zajednice sve vrijeme podsticao i podržavao rušenje Ustava na štetu srpskog naroda i Srpske, kao i na štetu hrvatskog naroda, a sve u interesu isključivo bošnjačkog naroda.

“I sve to sa jasnim ciljem – centralizacija BiH, odnosno rušenje Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske i srpskog naroda. To je danas ključni problem BiH. Ona može da funkcioniše samo na osnovu jedne formule, a to je Ustav koji je predvidio Dejtonski sporazum i nikako drugačije”, rekao je Kovačević.

Profesor na pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je da je paradoks da je 9. januar “znak diskriminacije” Hrvata i Bošnjaka u Srpskoj, iako tog dana Srbi obilježavaju diskriminaciju koju su nad njima učinili Muslimani i Hrvati u ondašnjoj BiH donoseći odluku o srpskim vitalnim nacionalnim interesima bez srpskog učešća.

Povodom sihronizovanih napada na Republiku Srpsku povodom proslave 9. januara, Lukić je istakao da je riječ o licemjerju EU i američke administracije i bacanju prašine u oči.

On je rekao da se Dan Republike obilježava baš 9. januara jer Srbi u BiH nisu htjeli da budu manjina, porobljeni i u lancima.

Lukić je naglasio da se samo treba sjetiti kako su se SAD i tadašnja evropska zajednica, a današnja EU odnosile prema kršenju Ustava SFRJ od Slovenije, Hrvatske, hrvatsko-bošnjačke koalicije u BiH i na kraju Makedonije.

“Tad Ustav SFRJ uopšte nije bio bitan. On je za njih bio nedjelotvoran i mrtav. Za SAD i evropsku zajednicu svaki ustav je mrtav ako njima ne odgovara”, rekao je Lukić, koji je bio najmlađi član delegacije Republike Srpske u Dejtonu.

On je naglasio da je, s druge strane, Ustav BiH živ, “iako je i on po mnogim stvarima postao mrtav upravo djelovanjem tih sila”.

Prema njegovim riječima, paradoks je da je 9. januar “znak diskriminacije” Hrvata i Bošnjaka u Srpskoj, iako su tog dana baš oni donijeli odluku o srpskim vitalnim nacionalnim interesima bez srpskog učešća, isključivši ih uz pomoć evropske zajednice i to je dan kada su diskriminisani i od njih napravljena manjina.

“Dan Republike Srpske se obilježava baš zato što Srbi nisu htjeli da budu manjina i što nisu htjeli da budu porobljeni i da budu u lancima”, rekao je on.

Lukić je poručio da se Srpska mora jasno oduprijeti daljoj eroziji ustavnog položaja, jer tako sprečava oduzimanje svega nacionalnog, srpskog imena i prezimena, istorije i veze sa Srbima u Srbiji.

(Srna)

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno