Connect with us

Izbori 2022.

Bošnjacima iz inostranstva stiže mandat?

U ovom trenutku i na 89,19 odsto obrađenih biračkih mjesta Bošnjaci iz Republike Srpske nemaju mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što se nije desilo odavno, međutim u SDA se uzdaju u glasove iz inostranstva, koji bi im na kraju ipak mogli obezbijediti jednu kompenzaciju.

“Realno je da ćemo imati mandat. Imamo još oko 12.000 glasova iz inostranstva i očekujemo da ćemo na kraju dobiti jedan kompenzacioni mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je za “Nezavisne novine” Senad Bratić, visoki funkcioner SDA i novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske.

Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima 14 mandata. U ovom trenutku i na obrađenih 89,19 biračkih mjesta šest mandata, i to direktnih, osvojio je SNSD, dok je SDS osvojio dva direktna i nijedan kompenzacioni mandat. Kao i SDS, i PDP će imati dva mandata, i to jedan direktni i jedan kompenzacioni, dok će listi “Za pravdu i red”, Demosu, SP-u i Ujedinjenoj Srpskoj pripasti po jedan kompenzacioni mandat.

U slučaju da SDA dobije značajniji dio od 12.000 glasova, koliko se procjenjuje da će stići iz inostranstva, mandat bi mogao pripasti njima, s tim da bi u tom slučaju bez mandata vjerovatno ostala Socijalistička partija.

Prema rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, a na 89,19 obrađenih biračkih mjesta, SDA ima 19.763 glasa, a Socijalistička partija 20.181 glas.

Što se tiče SDA, u ovom mandatu 2018-2022. godina, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je Adil Osmanović, a prije njega u mandatu 2014-2018. godine ispred ove stranke bio je Sadik Ahmetović. U mandatu 2010-2014. godina SDA nije imala mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok je u mandatu od 2006. do 2010. godine ispred SDA iz Republike Srpske bio takođe Sadik Ahmetović.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno