Connect with us

Svijet

Brisel preporučuje suspenziju 7,5 milijardi evra za Mađarsku

Reklamni prostor


Evropska komisija preporučila je danas da bude suspendovano oko 7,5 milijardi evra iz fondova namijenjenih Mađarskoj usljed zabrinutosti zbog pada demokratskih standarda i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU, rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

On je naveo da je Evropska komisija preporučila suspenziju sredstava uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za rješavanja nedostataka.

Han je, nakon sastanka evropskih komesara u Briselu, rekao da Mađarska ima rok do 19. novembra da odgovori na zabrinutosti.

On je pozdravio ponudu Mađarske za rješenje problema, ocijenivši da predloženi postupci „idu u ispravnom smjeru“.

Agencija AP podsjeća da za bilo kakav postupak za suspenziju sredstava mora postojati saglasnost svih članica EU i da je za to potrebna kvalifikovana većina.

Novac odobren za Mađarsku dolazi iz „kohezionog fonda“. Ovim se pomaže članicama da svoje ekonomije i infrastrukturu usklade sa standardima EU.

Evropska komisija u proteklih skoro deceniju optužuje mađarskog premijer Viktora Orbana da „urušava demokratske institucije, preuzima kontrolu nad medijima i narušava prava manjina“.

Orban negira optužbe.

Šef Orbanove kancelarije Gergeli Guljaš izjavio je juče da će administracija naredne sedmice parlamentu predati nove nacrte zakona za okončanje spora sa Evropskom komisijom i oslobađanje fondova EU.

On je istakao da će administracija od parlamenta zatražiti da odobri nacrt zakona ubrzanim procesom kako bi nove mjere stupile na snagu u novembru.

Fondovi EU nedostupni su za Mađarsku zbog spora o demokratskim standardima.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno