Connect with us

Svijet

Britanci već spremaju plan za sahranu kralja Čarlsa

Reklamni prostor


Kralj Čarls III stupio je na prijestolje nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, a britanske sigurnosne službe već su počele s pripremama i organizacijom plana djelovanja u slučaju njegove smrti.

Kraljicina sahrana održana je 11 dana nakon njene smrti, a hiljade ljudi iz cijelog svijeta okupilo se u Londonu kako bi joj odali posljednju počast.

Sve to se odvijalo prema ranije utvrđenim bezjednosnim protokolima.

Postoji detaljan plan za svakog britanskog monarha koji je napisan davno prije njegove smrti – kraljičin je bio označen prikladnim nazivom “operacija Londonski most”, koji je uključivao vodič korak po korak od njenog lijesa do pripreme sahrane.

Plan je uključivao objavu njezine smrti, period službene žalosti i detalje za njen državni sprovod.

Operacija Londonski most nastala je još 1960-ih, samo nekoliko godina nakon kreljičinog krunisanja i revidirana je mnogo puta u godinama prije njene smrti 2022. godine.

Kodno ime za smrt kralja Čarlsa III je “operacija Menai most”, nazvana po prvom željeznom visećem mostu na svijetu u Angleseju u Velsu.

Iako je Čarls možda tek postao kralj, planovi za nesrećnu okolnost njegove smrti već postoje.

Bivši kraljevski časnik za sigurnost Simon Morgan rekao je da će planovi za operaciju Menai most započeti odmah.

– Nažalost, od sutra ujutru počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai most – rekao je za Danas 19. septembra.

Očekuje se da će operacija Menai most imati mnogo sličnosti s operacijom Londonski most, s planom koji će biti detaljno razrađen prije njegovog krunisanja, prenosi Kliks.

(SRPSKAINFO – FOTO: NEIL HALL/EPA)

Svijet

Tramp pobijedio u tužbi za klevetu

Reklamni prostor


Savezni prizivni sud poništio je odluku sudije da Donalda Trampa može tužiti E. Džin Kerol za klevetu nakon što je porekao da ju je silovao, iako nije proglasio bivšeg američkog predsjednika imunim na autorovu tužbu.
U odluci 2-1 u utorak, Drugi okružni prizivni sud Amerike na Menhetnu zatražio je od prizivnog suda u Vašingtonu da ocijeni štite li zakoni tog regiona Trampa od odgovornosti.

Ali, sud na Menhetanu takođe je prihvatio Trampov argument da se on kvalifikovao kao “zaposlenik” američke vlade kada je navodno oklevetao Kerolovu, uslov koji je bio temelj njegovog zahtjeva za imunitet, prenosi The Wire.

Sudija koji se nije složio, Deni Čin, dopustio bi Kerolovoj da podnese “barem neke” tvrdnje, rekavši da “navodi od Kerol uvjerljivo oslikavaju sliku čovjeka koji teži osveti protiv tužioca”.

Nastavi čitati

Svijet

“Referendumi su završeni – dobrodošli kući, u Rusiju!”

Reklamni prostor


Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

“Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju!”, napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Prema najnovijim podacima nakon što su prebrojani svi glasovi, pripajanje Hersona Rusiji podržalo je 87,05 odsto glasača, saopštila je izborna komisija.

Izborna komisija Luganske Narodne Republike saopštila je nakon što su prebrojani svi glasovi da je 98,42 odsto podržalo prisajedinjenje Rusiji.

U regionu Zaporožja, 93,11 odsto građana podržalo je pripajanje Rusiji.

Nastavi čitati

Svijet

SLOVAČKI PREMIJER UPOZORIO: To će ubiti našu privredu

Reklamni prostor


Premijer Slovačke, Eduard Heger kaže da su Bratislavi potrebne milijarde evra iz Brisela ili se njegova privreda suočava s “kolapsom”.

Povišeni troškovi električne energije ostavljaju slovačku privredu u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za “Financial Times”.

U intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik rekao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti našu privredu” ako Bratislava ne dobije milijarde evra podrške iz Brisela.

Njegovi komentari do sada su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize, dok se zemlje bore s posljedicama smanjivanja gasa od strane Moskve koje je dovelo do rekordnih cijena.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom.

Ti trgovci sada prodaju ugovore nazad u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće, rekao je Heger. “Slovaci kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra.”

(Politico)

Nastavi čitati

Aktuleno