Connect with us

Svijet

BRITANIJA PREDNJAČI! Rusofobija dostigla kritičan nivo

Nivo rusofobije u Velikoj Britaniji je na kritičnom nivou. Rusi na Ostrvu izloženi su sve većem broju zločina iz mržnje, uključujući nasilne napade, zlostavljanje i vandalizam, pokazala je istraga “Sky News” objavljena u petak.

U jednom regionu Velike Britanije, broj takvih krivičnih djela se više nego udvostručio od početka ruske specijalne vojne akcije na tlu Ukrajine u februaru 2022. godine.

Nalazi su zasnovani na informacijama koje je dobio “Sky news” kao odgovor na zahtjeve za slobodu informacija koje je uputio na 45 teritorijalnih policijskih snaga i Britanskoj transportnoj policiji. Od ovog broja, samo 14 je dalo podatke o zločinima protiv Rusa.

Ostali ili nisu odgovorili na “Sky” upit, ili su rekli da bi bilo teško prikupiti takve informacije, ili nisu registrovali takve zločine. Pojedine policijske snage su takođe izjavile da se nacionalnost žrtava zločina često ne bilježi.

Krivična djela uključuju napad na gradilište u Derbiširu u centralnoj Engleskoj, gdje je radnik rekao svojoj žrtvi prije nego što je napao: “Mrzim vas Ruse – vi ubijate ljude“, navodi se u izvještaju. U drugom slučaju, prema policiji Hertfordšira koju citira “Sky”, ruska žrtva je gurnuta na pod, a krivac je rekao “Svi Rusi su ubice“.

Ženu rođenu Rusiji koja živi u Sjevernom Velsu zlostavljala je komšinica koja joj je rekla: “Zašto si još uvek ovde? Od***i od kuće“, napominje “Sky”. U istom regionu, kaže se da je “opscena riječ” bila ispisana na automobilu jedne žene jer je počinilac očigledno pogrešno vjerovao da je Ruskinja.

Širom Velike Britanije, antiruski zločini se broje na desetine, navodi “Sky”. Na primjer, policija Velikog Mančestera zabilježila je 13 rasnih zločina iz mržnje protiv Rusa od početka sukoba u Ukrajini, u poređenju sa samo šest u 2021. i dva u 2020.

Policija Derbišira rekla je za “Sky” da je od 24. februara 2022. zabilježila četiri prekršaja usmjerena na Ruse, koji su uključivali nasilni napad, krivično djelo i rasno uznemiravanje. U 2021. godini ne kaže se da takvi zločini nisu registrovani.

U martu 2022. godine, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je uočilo “nivo rusofobije bez presedana” u brojnim zemljama usred ukrajinskog sukoba. Početkom juna objavila je izvještaj o tom pitanju, uz napomenu da najčešće akcije u vezi sa tim uključuju odbijanje pružanja različitih usluga, suzbijanje poslovanja povezanih sa Rusijom i prinudu da se osude akcije Moskve.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno