Connect with us

Svijet

BRITANIJA PREDNJAČI! Rusofobija dostigla kritičan nivo

Nivo rusofobije u Velikoj Britaniji je na kritičnom nivou. Rusi na Ostrvu izloženi su sve većem broju zločina iz mržnje, uključujući nasilne napade, zlostavljanje i vandalizam, pokazala je istraga “Sky News” objavljena u petak.

U jednom regionu Velike Britanije, broj takvih krivičnih djela se više nego udvostručio od početka ruske specijalne vojne akcije na tlu Ukrajine u februaru 2022. godine.

Nalazi su zasnovani na informacijama koje je dobio “Sky news” kao odgovor na zahtjeve za slobodu informacija koje je uputio na 45 teritorijalnih policijskih snaga i Britanskoj transportnoj policiji. Od ovog broja, samo 14 je dalo podatke o zločinima protiv Rusa.

Ostali ili nisu odgovorili na “Sky” upit, ili su rekli da bi bilo teško prikupiti takve informacije, ili nisu registrovali takve zločine. Pojedine policijske snage su takođe izjavile da se nacionalnost žrtava zločina često ne bilježi.

Krivična djela uključuju napad na gradilište u Derbiširu u centralnoj Engleskoj, gdje je radnik rekao svojoj žrtvi prije nego što je napao: “Mrzim vas Ruse – vi ubijate ljude“, navodi se u izvještaju. U drugom slučaju, prema policiji Hertfordšira koju citira “Sky”, ruska žrtva je gurnuta na pod, a krivac je rekao “Svi Rusi su ubice“.

Ženu rođenu Rusiji koja živi u Sjevernom Velsu zlostavljala je komšinica koja joj je rekla: “Zašto si još uvek ovde? Od***i od kuće“, napominje “Sky”. U istom regionu, kaže se da je “opscena riječ” bila ispisana na automobilu jedne žene jer je počinilac očigledno pogrešno vjerovao da je Ruskinja.

Širom Velike Britanije, antiruski zločini se broje na desetine, navodi “Sky”. Na primjer, policija Velikog Mančestera zabilježila je 13 rasnih zločina iz mržnje protiv Rusa od početka sukoba u Ukrajini, u poređenju sa samo šest u 2021. i dva u 2020.

Policija Derbišira rekla je za “Sky” da je od 24. februara 2022. zabilježila četiri prekršaja usmjerena na Ruse, koji su uključivali nasilni napad, krivično djelo i rasno uznemiravanje. U 2021. godini ne kaže se da takvi zločini nisu registrovani.

U martu 2022. godine, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je uočilo “nivo rusofobije bez presedana” u brojnim zemljama usred ukrajinskog sukoba. Početkom juna objavila je izvještaj o tom pitanju, uz napomenu da najčešće akcije u vezi sa tim uključuju odbijanje pružanja različitih usluga, suzbijanje poslovanja povezanih sa Rusijom i prinudu da se osude akcije Moskve.

Svijet

SKORO 40 MIGRANATA IZGORILO U MEKSIKU!

Najmanje 39 migranata nastradalo je u požaru koji je izbio u objektu za migrante u gradu Sijudad Huarez na sjeveru Meksika, saopštio je danas Nacionalni institut za migracije (INM).

U saopštenju, INM navodi da je sinoć u objektu bilo 68 odraslih muškaraca iz Centralne i Južne Amerike i da je njih 29 povrijeđeno i prebačeno u četiri lokalne bolnice.

Uzrok požara i identitet žrtava nije poznat, prenosi CNN.

Prema navodima očevidaca, požar čiji se uzrok istražuje, je ugašen. Očevici dodaju i da je veliki broj migranata u objektu bilo iz Venecuele.

Nastavi čitati

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Aktuleno