Connect with us

Svijet

BRITANIJA VIŠE NE ŽELI MIGRANTE! Sunak želi sporazum o VRAĆANJU MIGRANATA sa svojih obala

Velika Britanija se nada da će započeti razgovore sa EU o sporazumu koji bi joj na kraju omogućio da vraća migrante koji stižu malim brodovima, izjavio je premijer Riši Sunak.

On je izrazio nadu da će Britanija imati koristi od nedavnih poboljšanja odnosa Londona i Brisela.

Obraćajući se novinarima na putu za Pariz na samit sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Sunak je rekao da mu je neposredni prioritet rad sa Francuskom na jačanju saradnje kako bi se zaustavili mali migrantski brodovi koji prelaze Lamanš i ulaze u vode Britanije.

Međutim, on je naglasio da bi dio dugoročnog rješenja morao da bude razgovor sa EU o aranžmanu koji će omogućiti Britaniji da vraća migrante u zemlje Unije – malo korišćeno pravo koje je ranije imala, ali od kojeg je odustala kada je napustila blok.

Sunak je najavio da će se o tome definitivno razgovarati u budućnosti sa EU i da će za to trebati vremena.

Kratkoročno, Sunak je nagovijestio da je spreman da obezbijedi više sredstava Francuskoj kako bi se spriječilo da brodovi isplovaljavaju sa francuske obale, ali je naglasio da svaka investicija mora da pruži vrijednost za novac i da može biti samo dio većeg plana.

Britanski premijer istakao je da se nada da će o temi sporazuma o vraćanju migranata razgovarati sa Makronom kasnije u toku dana, u nastojanju da iskoristi poboljšane odnose nakon nedavnog sporazuma sa Britanije i EU o rješavanju trgovinskih pitanja u vezi sa Sjevernom Irskom.

“Nadam se da se sada otvaraju vrata dijaloga, konstruktivnog angažmana i saradnje sa EU i po drugim pitanjima”, dodao je Sunak.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno