Connect with us

Svijet

BRITANIJA VIŠE NE ŽELI MIGRANTE! Sunak želi sporazum o VRAĆANJU MIGRANATA sa svojih obala

Velika Britanija se nada da će započeti razgovore sa EU o sporazumu koji bi joj na kraju omogućio da vraća migrante koji stižu malim brodovima, izjavio je premijer Riši Sunak.

On je izrazio nadu da će Britanija imati koristi od nedavnih poboljšanja odnosa Londona i Brisela.

Obraćajući se novinarima na putu za Pariz na samit sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Sunak je rekao da mu je neposredni prioritet rad sa Francuskom na jačanju saradnje kako bi se zaustavili mali migrantski brodovi koji prelaze Lamanš i ulaze u vode Britanije.

Međutim, on je naglasio da bi dio dugoročnog rješenja morao da bude razgovor sa EU o aranžmanu koji će omogućiti Britaniji da vraća migrante u zemlje Unije – malo korišćeno pravo koje je ranije imala, ali od kojeg je odustala kada je napustila blok.

Sunak je najavio da će se o tome definitivno razgovarati u budućnosti sa EU i da će za to trebati vremena.

Kratkoročno, Sunak je nagovijestio da je spreman da obezbijedi više sredstava Francuskoj kako bi se spriječilo da brodovi isplovaljavaju sa francuske obale, ali je naglasio da svaka investicija mora da pruži vrijednost za novac i da može biti samo dio većeg plana.

Britanski premijer istakao je da se nada da će o temi sporazuma o vraćanju migranata razgovarati sa Makronom kasnije u toku dana, u nastojanju da iskoristi poboljšane odnose nakon nedavnog sporazuma sa Britanije i EU o rješavanju trgovinskih pitanja u vezi sa Sjevernom Irskom.

“Nadam se da se sada otvaraju vrata dijaloga, konstruktivnog angažmana i saradnje sa EU i po drugim pitanjima”, dodao je Sunak.

Politika

Nastavljeni protesti zbog penzione reforme, KRV I VATRA U FRANCUSKOJ!

Protesti i štrajkovi protiv penzione reforme nastavljeni su danas širom Francuske, uz pojačano policijsko prisustvo zbog straha od nasilja i vladinih upozorenja da radikalni demonstranti namjeravaju da “unište, povrijede i ubiju”.

Zbog bojazni od nasilja, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin naredio je raspoređivanje 13 hiljada policajaca, od kojih se skoro polovina nalazi u francuskoj prestonici, prenio je AP.

Protesti su jutros počeli mirno u više francuskih gradova, ali je kasnije došlo do sukoba demonstranata i policije.
U Parizu je zbog protesta zatvorena Ajfelova kula.

Štrajkači željezničari upali su i blokirali šine na jednoj od glavnih stanica Gar de Lion. Oni su marširali iza transparenta “Policija sakati. Ne praštamo!”

U Lilu su demonstranti gađali jajima snage bezbjednosti koje su čuvale kuću jednog od poslanika koji se zalaže za podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

U Renu je policija upotrijebila vodeni top, u Nantu – suzavac i pendreke.

Policija tvrdi da huligani dolaze iz inostranstva

Darmanin je rekao da bi više od hiljadu radikalnih huligana, od kojih su pojedini iz inostranstva, moglo da učestvuje u marševima planiranim u Parizu i u drugim gradovima.

– Oni dolaze da uništavaju, ranjavaju i ubijaju policajce i žandarme. Njihovi ciljevi nemaju veze sa penzionom reformom. Njihovi ciljevi su da destabilizuju naše republičke institucije i da donesu krv i vatru u Francusku – kazao je ministar juče kada je govorio o detaljima policijskih mjera, prenio je Tanjug.

Lideri sindikata i politički protivnici francuskog predsjednika Emanuela Makrona, krive njegovu vladu za proteste i nasilje koje se rasplamsalo poslednjih nedjelja, smatrajući da je to izazvalo njegovo nastojanje da se podigne starosna granica za odlazak u penzije u Francuskoj sa 62 na 64 godine.

Кritičari navode i da su policajci koristili prekomjernu silu protiv demonstranata, a policijsko nadzorno tijelo istražuje više tvrdnji o prekršajima policajaca.

Nastavi čitati

Svijet

SKORO 40 MIGRANATA IZGORILO U MEKSIKU!

Najmanje 39 migranata nastradalo je u požaru koji je izbio u objektu za migrante u gradu Sijudad Huarez na sjeveru Meksika, saopštio je danas Nacionalni institut za migracije (INM).

U saopštenju, INM navodi da je sinoć u objektu bilo 68 odraslih muškaraca iz Centralne i Južne Amerike i da je njih 29 povrijeđeno i prebačeno u četiri lokalne bolnice.

Uzrok požara i identitet žrtava nije poznat, prenosi CNN.

Prema navodima očevidaca, požar čiji se uzrok istražuje, je ugašen. Očevici dodaju i da je veliki broj migranata u objektu bilo iz Venecuele.

Nastavi čitati

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Aktuleno