Connect with us

Svijet

Britanski premijer na udaru kritika zbog “šokantnog rasipanja novca”

Predsjednik vlade Velike Britanije Riši Sunak našao se na udaru javnih kritika u kojima je obelodanjeno da je u periodu kraćem od dvije nedjelje putovao privatnim avionima i potrošio u te svrhe oko 500.000 funti, “šokantno rasipajući novac poreskih obveznika”.

Ove kritike su podstakle britansku opoziciju da napadne Sunaka tvrdeći da “nije u kontaktu sa stvarnošću i nije u stanju da radi na pitanjima očuvanja životne sredine zelenoj agendi”, prenosi Rojters.

U otkrivenim dokumentima iz kabineta premijera Sunaka detaljno se opisuju putovanja premijera u inostranstvo u trećem kvartalu 2022. godine.

Otkriveno je da je Sunakov kabinet koštao britanske poreske obveznike oko 108.000 funti za putovanje privatnim avionima do i sa samita Cop27 u Egiptu, 6. i 7. novembra.

Nedjelju dana kasnije Sunak je odletio na samit G20 na Baliju u Indoneziji, vratio se 17. novembra, a ovo povratno putovanje je koštalo više od 340.000 funti.

U decembru je jednodnevni izlet u Letoniju i Estoniju u posjetu britanskim trupama koštao više od 62.000 funti.

Dokument o troškovima premijerskog kabineta pokazuje da je skoro 20.000 funti potrošeno na druge troškove kao što su smještaj, hrana i vize.

Međutim, sve navedeno ne uključuje troškove za službenike koji su takođe išli sa premijerom na ova putovanja, a delegacije su bile različite veličine – od 19 sa premijerkom Liz Tras, do 35 koliko ih je pratilo Sunaka na Bali.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno