Connect with us

Region

Brnabić: Privedene 64 osobe, bilo oko 5.200 policajaca, ponosna sam na državu

Reklamni prostor


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji da su zbog incidenata vezanih za Evroprajd privedene 64 osobe dok je deset policajaca lakše povrijeđeno.
“Danas je bilo angažovano oko 5200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, imali smo dva incidenata – sukob između određenih grupacija na Slaviji i sukob u Karađorđevom parku i u oba ova slučaja pripadnici MUP-a su promptno reagovali, riješili problem i obezbijedili da se incidenti ne šire”, rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je navela da nema ni ozbiljnije povrijeđenih ni među učesnicima skupova niti među policajcima.

“Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži riječ prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način”, dodala je.

„Privodimo kraju ovu u svakom smislu izuzetnu tešku nedjelju, večeras želim da izjavim ličnu zahvalnost i zahvalnost u ime Vlade svim ili velikoj većini građana Srbije jer su pokazali toleranciju, razumijevanje, brigu prema državu i razumjeli sve ono što smo pričali posljednje dvije nedjelje, pozivali na stabilnost i jedinstvo i da ne nasjedamo na provokacije i da ove stvari koje smo imali kao temu broj 1, iako smo govorili da za Republiku Srbiju postoje mnogo problematičnije stvari – da ostavimo po strani, stavimo tačku. Najveći dio našeg naroda je to poslušao i zahvaljujući prije svega njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, u miru i ja sam ponosna“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Posebnu zahvalnost je izrazila bezbjednosnim službama, jer su „oni ti koji su danas obezbijedili da Beograd bude siguran grad, uspjeli da suzbiju incidente koje smo imali, a zaista nije bio veliki broij incidenata niti je bio veliki broj takvih ljudi“.

Istakla je da je u toku ove nedjelje, nedjelje Evroprajda održano više od 130 različitih događaja i da nije bilo „niti jednog jedinog ozbiljnog incidenta“. I to takođe jako lijepo govori o našim građanima, ali i o našim pripadnicima bezbjednosnih službi, navela je.

„To je za mene prava slika Beograda i Srbije i nešto na šta sam beskrajno ponosna večeras. Konačno, pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži riječ prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način, završili smo, čini mi se, konačno sa ovom temom, okrećemo se većim problemima u smislu priprema za zimu i svega onog što je pred nama u smislu međunarodnih izazova“, navela je.

Brnabićeva je rekla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optutovao u Njujork gdje će, kako je dodala, imati niz sastanaka tokom zasjedanja Generalne skupštine UN, a da ona odlazi u London i da se „okrećemo nekim drugim stvarima“.

„Hvala građanima, u jedno teško, izazovno vrijeme mnogi su htjeli da nas zavade i podijele i od jedne teme koja nije imalo potrebe da bude tema ovakve važnosti i ovakvim sporova – da pokušaju da od te teme naprave nešto što je postalo tačka razdvajanja. Nisu uspjeli, pokazali smo solidarnost, obezbijedili mir“, navela je.

Na pitanje čemu komplikovanje kada je sve dobro prošlo, odnosno da li je Prajd mogao da bude dozvoljen, prije dvije nedjelje, premijerka problem vidi na drugoj strani.

„Čini mi se da je jedino predsjednik Republike Aleksandar Vučić i nekoliko ljudi koji su govorili ispred države – da su racionalno govorilo o tome i pozivali na stabilnost i govorili da ovo nije par ekselans tema u ovom trenutku, jer imamo mnogo važnijih tema, jer je ovo događaj koji se održi – neko se sa njim slaže, neko ne, nije trebalo da bude par ekselans tema – ali mi je i nismo nametnuli kao najproblematičniju temu našeg društva i zemlje – upravo suprotno, kaže ona.

Vučić je čovjek koji je najviše pričao da ovo ne treba da bude tema, da imamo važnijih tema – finsansijsku stabilnost, inflaciju, pitanje KiM i pritisaka, navela je Brnabić, dodajući da je gledala novinare i analitičare koji tvrde da je potrebno sve da se dramatizuje i da je vlast nametnula tu temu: „Upravo suprotno, mi smo pričali da ovo ne treba da bude tema“.

Ono što je bilo zabranjeno, bilo je zabranjeno, dodala je, komentarišući reakcije nekih stranaka, desno orijentisanih, od koji neke prijete i tužbom.

„A što se tiče drugih koji učestvuju na Prajdu i danas govore „jednakost za sve“ – a koji, kad su bili na vlasti nisu mogli da obezbijede jedan jedini Prajda da se održi, koji su dijelili građane, i koji su za incidente krivili manjinsku zajednicu i manjinsku grupu – pa o njima tek nemam šta da kažem lijepo. Sve o sebi su rekli. Svi su se danas nacrtali… oni nisu mogli da obezbijede sprovođenje ni zakona ni ustava. I tada ne da iko nije mogao da šteta, nije mogao niko da se okupi na ulici. Ali eto oni imaju odgovornu vlast, pa nek sada uzimaju po koji politički poern“, kazala je premijerka.

Nisam prisustvovala, moje mjesto je u tom trenutku bilo negdje drugdje
Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za novinare nakon održanog Prajda rekla da nije prisustvovala Paradi ponosa jer je mislila da je u tom trenutku njeno mjesto negdje drugdje.

„Nisam bila zato što sam mislila da je moje mjesto u tom trenutku negdje drugdje, potrebnije i važnije, kao predsjednici vlade, u jednom teškom danu, negdje drugdje, jer sam na prvom mjestu predsjednica Vlade Srbije“, kazala je mandatarka.

Kako god bilo – da sam bila, bilo bi zašto sam bila, dodala je. Podsjetimo, njena partnerka Milica Đurđić je učestvovala u šetnji.

Premijerka kaže da je danas država uspjela da obezbijedi poštovanje zakona i sprovođenje ustava.

„Mi smo obezbijedili da se prajd održava svake godine od 2014. godine. Jedina razlika je bila to što je ovo Evroprajd, pa je bilo evroparlamentaraca, bio je izvjestilac Vladimir Bilčik. To je razlika“, navela je.

Željela sam da stavim tačku na to i da obavijestim građane o tome, rekla je govoreći o konferenciji. Istakla je da u ovom trenutku postoji potreba da ne postoji razjedinjenost.

Region

NEVJEROVATNA NESREĆA Čovjeka ujela osa u vožnji, doživio anafilaktički šok, pa se zakucao u betonski stub

Reklamni prostor


Ovakva nesreća dešava se jednom u milion, muškarca je ujela osa dok je bio za volanom i na licu mjesta je doživeo anafilaktički šok i sletio sa puta, “opelom” se zakucao u betonski stub.

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do saobraćajne nesreće, kada je vozač putničkog automobila “opel” izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta i udario u betonski stub za rasvjetu. Kako se nesreća dogodila u naseljenom mjestu, mještani su odmah pritrčali da pomognu vozaču.

– Vozač je samo odjednom skrenuo i udario u banderu, pomislili smo da je izgubio kontrolu jer je možda popio malo više ili je proklizao. Međutim, ono što se desilo ostavilo nas je bez teksta. Vozaču je u kola uletjela osa i ujela ga, a čovjek je alergičan i na licu mjesta doživeo je anafilaktički šok, zato je i sletio sa puta – kaže za RINU jedan od očevidaca.

Nastavi čitati

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Nastavi čitati

Region

SKANDAL! Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem! Reagovala potpredsjednica srpske vlade

Reklamni prostor


“Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ne podstrekači istog”, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka energetike, povodom intervjua objavljenog u medijima sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.
Beogradski “Informer” sinoć je objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je mnoge ostavio bez teksta. To je bio presedan u srpskom novinarstvu, gdje je silovatelj-povratnik govorio o svojim krivičnim djelima iznoseći uznemirujuće detalje.

Prema riječima Mihajlovićeve, umjesto što se mediji bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izvještavanja, treba da otvore pitanja bezbjednosti žena na javnim mjestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

“Širenjem straha, čini se korak unazad za sav trud i rad koji smo do sada uložili kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama. Pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno je raditi i sa počiniocima nasilja, da pokušamo da ih integrišemo u društvo, ali i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati”, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Danas.

Šokantan iskaz koji je serijski silovatelj Igor Milošević dao Informeru potvrđuje da je riječ o duboko problematičnoj osobi koja je uživala u napastvovanju žena i hranila se njihovim strahom.

“Strah kod tih žena i moja sloboda i uzbuđenje da mogu da radim šta hoću sa njima, zato sam to radio. Kajanje dolazi kasnije… Tada, dok napadam, nema kajanja, već samo hoću da ispunim svoje želje i da vidim njihovu nemoć. Ako me pita: ‘Šta želiš?’, ja izgubim želju, ali ako vidim strah, idem do kraja. Bilo je slučajeva da uđem u radnju, pokažem nož i tražim pare, a radnica mi zalepi šamar i ja kažem: ‘Izvini’ i izađem”, rekao je Milošević.

Puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedočimo u javnom prostoru, navode iz feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ reagujući na intervju koji je Informer sinoć objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Ovaj pokret zahtjeva da se ženama objezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru i da se nijedan tabloid nikada više ne usudi da eksploatiše ženski strah od muškog nasilja. Za danas su najavili protest ispred redakcije “Informera” u Beogradu zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu.

Nastavi čitati

Aktuleno