Connect with us

Region

Brnabićeva poručila da se danas koplja lome oko ZSO zahvaljujući Vučiću

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio vizionar kada je prije 10 godina tražio da se u sporazum stavi formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) dodajući da je to nešto što danas ne mogu da odbiju ni SAD, ni Brsiel, ali ni Priština i bez čega nema implementacije sporazuma.

Brnabićeva je rekla da te 2013. godine niko drugi osim predsjednika Srbije nije razumio važnost ZSO i da su tada svi potpisali sporazum ističući da danas od ZSO “ne mogu da pobjegnu ni Brisel ni Vašington, a ni Priština”.

– To je političko umijeće Aleksandra Vučića, 10 godina kasnije se koplja lome oko ZSO koje je Vučić ubacio u sporazum i time napravio nešto što čuva Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji – rekla je Brnabić i dodala da se Vučić izborio za nešto što niko drugi nije, a to je da “EU i SAD kažu da sporazum nije o priznanju nego o normalizaciji odnosa”.

Brnabić je ocijenila da su vremena teška i izazovna i to, kako je kazala, ne samo po pitanju KiM već i zato što je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji.

Vodimo samostalnu politiku i to je najveći uspjeh i tekovina Aleksandra Vučića. Neki bi da vrate Srbiju na vremena kada su strani ambasadori i centri moći odlučivali o njenoj sudbini, ali mi ćemo se protiv toga boriti – rekla je Brnabić.

Osvrćući se na kritike opozicije na račun predsjednika Srbije pred odlazak u Brisel na razgovore, ali i po povratku u zemlju, Brnabićeva je kazala da “svako ko pokušava da oslabi Aleksandra Vučića, zapravo ne slabi njega lično, nego poziciju Srbije”.

Brnabićeva je rekla da su laži i dezinformacije koje je plasirao dio medija o opozicije “iznošene tendenciozno kako bi se napravila konfuzija u narodu” i kako bi, kako je dodala “neki pokušali napadima na Vučića da je izdajnik i da će potpisati, da će kapitulirati, skupili jeftine političke poene”.

Istakla je da predsjednika Srbije izdajnikom proglašavaju oni koji imaju rezervnu državu i državljanstvo”.

– Vučić ništa nije potpisao, naglasio je pozicije Srbije, a to je “ne” priznanju Kosova i “ne” stolici Kosova u UN – rekla je premijerka i dodala da je i portparol EU Petar Stano rekao da cilj sporazuma nije priznanje već normalizacija.

Dodala je da je dio opozicije nastavio da “plasira laži dezinformacije i poslije svega pokušavajući da muti voda, da ljudi pokušavaju da se zbune”.

Region

Mladić teško ranjen u Skadarliji

Osamnaestogodišnji mladić teško je ranjen rano jutros hladnim oružjem u Skadarskoj ulici u Beogradu, javio je RTS.

Hitna pomoć je poziv od policije primila u 2.25 zbog ranjavanja lica u Skadarskoj 17.

Muškarac je teško povrijeđen hladnim pružjem i prevezen je u Urgentni centar, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Nastavi čitati

Region

Pucnjava u Prišini, više ranjenih

Dvije osobe povrijeđene su u Prištini nakon pucnjave u centru grada, u Ulici Ćamilja Hodže, potvrđeno je iz Kosovske policije za Tanjug.

Policija je oko 20.20 dobila informaciju o pucnjavi u Ulici Ćamilja Hodže u Prištini.

“Prema prvim informacijama, dve osobe su povređene, od kojih se sumnja da je jedna zadobila povrede iz vatrenog oružja”, navode iz Kosovske policije.

Povrijeđeni su upućeni na bolničko liječenje.

“Policijski istražitelji, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju istražne radnje radi potpunog rasvetljavanja slučaja i tragaju za osumnjičenim licima koje je policija već identifikovala”, navedeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Region

SAMO PRESTIŽ! Đukanović pozvan na krunisanje kralja Čarlsa III

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvan je na ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

– Na poziv Njegovog kraljevskog veličanstva, ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 6. maja 2023, u ime Crne Gore prisustvovaće predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom – saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Đukanović je, između ostalog, kandidat i na predstojećim izborima za predsjednika Crne Gore, a drugi krug njih se održava 2. aprila.

Avaz

Nastavi čitati

Aktuleno