Connect with us

Region

BRUKA U HERCEG NOVOM! Utrošeni milioni, a ulicama i dalje teku otpadne vode

Novljani ni nakon 11 godina ne mogu odahnuti kada je riječ kolektoru i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, koji je “nadživio” tri vlasti, ostavši nezavršen.

Građani se s pravom pitaju da li je moguće da nešto što je prozvano projektom vijeka i što nije ni završeno ni tehnički primljeno, platili 30 miliona evra i plaćaju još, piše crnogorski “Dan”. Popravke su isuviše česte, a kolektor funkcioniše tako što radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija, lopatama, dva puta dnevno moraju čistiti fekalije sa rešetaka pumpnih postrojenja Forte mare i Savina. Iz Vodovoda konstatuju da je kolektor “bušan kao sito”, dok iz Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture obećavaju da će do predstojeće turističke sezone sanirati kritične tačke, te tužiti turskog izvođača radova, kompaniju “Ćeltikćoglu”.

Milan Zarić, direktor Društva, kazao je da su angažovali tim inženjera firme Voding 92, koji su uradili Akcioni plan za rekonstrukciju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama i sanaciju obalnog kolektora. Inženjer Dragoljub Kos je kazao da osnovni problem na kolektoru prodor slane vode, prouzrokovan dijelom izradom projektne dokumentacije i lošim rješenjima koje je projekat generisao, kao i greškama i problemima tokom izvođenja. Istakao je da su rokovi okvirni, jer je potrebno izraditi projekte, raspisati tendere, nabaviti opremu, procijenivši da bi se rekonstrukcija postrojenja mogla završiti za 16 do 18 mjeseci.

Kritičan i kolektor u Đenoviću
Ni u Đenoviću na potisnoj cijevi u dužini 710 metara nije nimalo lakša situacija. Zarić ukazuje da su upravo tu imali pet pucanja potisnog cjevovoda i havarije kraj Vojvodića mula.

– Trudićemo se da odradimo sve što možemo. Akcionim planom je predviđeno kako rješavati neprijatne mirise po pumpnim stanicama. Ovih dana imaćemo zajednički sastanak u Opštini, gdje ćemo donijeti odluku da što hitnije nabavimo ono što je neophodno za neutralisanje neugodnih mirisa. Naravno da ćemo preduprijediti da nam se ne bi mogle dogoditi neke havarije. Sve su nam pumpe servisirane.Takođe, agregatne stanice pravovremeno pratimo – objasnio je Zarić.

Za kolektor su predložili da se tokom godinu-dvije godine vrši monitoring sistema, da se na pumpnim stanicama ugrade mjerni instrumenti i prati prodor morske vode u kolektor i povećanje saliniteta otpadnih voda. Predloženo je da se do sezone na pumpnim stanicama ugrade uređaji za filtriranje vazduha, kako bi se eliminisali neprijatni mirisi.

Upitan ima li dovoljno sredstava da se plati ovaj posao, Zarić je odgovorio da se oni mogu rješavati u segmentima, a kompanija može i u cjelini obaviti posao. Podsjetio je da je za rekonstrukciju PPOV-a mađarska kompanija dala ponudu za 2,9 miliona, a poljska firma 3,2 miliona. Navodi i da i dalje pregovaraju sa turskom firmom “Ćeltićoglu”, kako bi se izbjegla tužba za loše izvedene radove. Zarić obećava da će do početka ljetne turističke sezone Društvo hitno sanirati više dionica kolektora. Kritična dionica kolektora u dužini 17 metara se nalazi kod hotela “Delfin”, gdje je u prethodnom periodu dolazilo do niza havarija, zbog oštećenja cijevi u dubini od pet metara. Smatra da je “Ju Briv” jedina kompanija koja bi mogla odgovoriti ovom zadatku, koji nije ni jednostavan, ali ni jeftin.

– Izvođač radova, turska firma “Ćeltikćoglu” odradila je loše tu dionicu. On je tu dionicu imao u reklamaciji kada je to radio ponovo, prije dvije godine. Obezbijeđeni su vještaci, izašao je sud za obezbjeđenje dokaza, konstatovana je šteta. Mi ćemo ih tužiti. Još nemamo tehnički prijem za kolektor, još primopredaja radova nije završena. Oni mogu da se pozivaju na Strazbur, Tursku, koji je nadležan sud za arbitražu. Za ono što su zgriješili po našem pravosuđu za to ćemo ih tužiti ovdje. Oni su davali izjave koje nijesu vjerodostojne. Onaj ko je pratio nadzor to je ovjeravao. Imamo dokaze za sve to. To moraju da budu stručni nalazi, a imamo ih za problem u Bijeloj – kategoričan je Zarić.

Turci preplaćeni, posao nedovršen
Na jednom od ranijih zasjedanja SO, Jelena Đaković, nekadašnja predsjednica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kazala je da je kompanija “Ćeltikćoglu” započela posao u oktobru 2012. godine i trebalo je da ga okonča 14. februara 2014.godine. Međutim, kako nije došlo do realizacije ugovora, ugovorne strane su u periodu od 12. februara 2016. do 14. februara 2019. podnijele više međusobnih odštetnih zahtjeva. Na, kraju, kako je istakla, “Ćeltikćoglu” je tražio od Opštine 9 miliona evra odštete, Opština od pomenute kompanije tražila 1,8 miliona eura, a FIDIK-ov inženjer je presudio u korist turske kompanije, kojoj je Opština trebala da uplatiti 3,2 miliona evra. Rezime procesa je sporazum između advokatske kancelarije Šajnher, koja zastupa Opštinu, i kompanije “Ćeltikćoglu”, da Opština plati turskoj kompaniji 2,3 miliona evra. Đaković je tada dodala da se išlo na sporazum jer arbitražni iziskuje vrijeme i novac.

Region

VOLI PJEVAČICE, IMA MILIONE: Upoznajte Blaža Đukanovića, sina bivšeg crnogorskog premijera

Blažo Đukanović (32) je jedini sin odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, od koga je naslijedio ljubav prema moći i sklonost ka sklapanju unosnih poslova, koji su mu donijeli veliko bogatstvo.

Blažo je, kao i njegov otac, izgradio veliku imperiju. Ali ko je Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsjednika i kako je uopšte došao do svog enormnog bogatstva?

Prvi veliki posao u kome se pominje Blažovo ime podrazumijeva vlasništvo dva poslovna prostora ukupne površine od oko 450 kvadratnih metara u Vektri, popularnom podgoričkom poslovnom kompleksu.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u crnogorskim medijima, Blažo je ovu imovinu dobio na poklon 2006. od strica Ace Đukanovića kada je postao punoljetan. Od izdavanja te dvije prostorije mjesečno zarađuje 2.340 evra, prenose crnogorski mediji.

Blažo, kome su ime dali po Đukanovićevom pradjedu koji je bio ban Zetske banovine za vrijeme Kraljevine Jugoslavije i četnički general tokom rata, je 2013. postao suosnivač kompanije “BB Solar” sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, a prema navodima Centralnog registra Privrednog suda, osnivački kapital ove firme iznosio je svega jedan evro, što znači da su i Đukanović i Burzanović u nju uložili svega po pedeset centi.

Kako je prije par godina u analizi o poslovanju “BB Solar” pisao crnogorski list “Monitor”, tih pola evra pretvorile su mladog Đukanovića u vodećeg biznismena u oblasti solarne i hidroenergije u Crnoj Gori za svega nekoliko godina.

Prema izvještaju o poslovanju iz 2021. godine “BB Solar” poslovala je sa dobitkom od 765 hiljada evra, dok je godinu ranije imala 1,4 miliona evra dobiti. Firma je lani prihodovala 9,68 miliona evra, a godinu ranije 11,28 miliona.

Nakon toga je Blažo Đukanović postao i vlasnik firme “BB Hidro”, pa se tako upustio u svijet poslovanja sa mini hidroelektranama. Zbog poslova oko izgradnje ovih stanica, Đukanović junior se čak zamjerio i mještanima sela kod Kolašina, nakon što im je zabranjen prolaz preko zemljišta koje je kupio za gradnju hidroelektrane.

Kako je tada analizirao “Monitor”, sin jedinac je “crnogorski san” ostvario uz malu pomoć strica bankara i tate premijera i predsjednika, jer mu je prvi dodjeljivao kredite, a drugi koncesije i subvencije. Ali, to nije sve.

Blažo Đukanović je u junu 2018. od oca preuzeo vlasništvo i rukovođenje firmom “Kapital invest”, nakon što je Milo ponovo izabran za šefa države. Istog dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekata kao suosnivač u firmi “Kodio” sa 40 odsto akcijskog kapitala.

Čak je i njegov otac jednom rekao kako je Blažo daleko bogatiji od njega, pisale su jednom prilikom podgoričke “Vijesti”.

Blažo je svojim bogatstvom navodno podmirio i Milove dugove “Atlas banci” čiji vlasnik biznismen Duško Knežević, koji je nekada bio prijatelj Đukanovića, a poslije toga su ušli u sukob.

Blažo je, kako se tada navodilo u medijima, ocu poklonio 17 hiljada evra. Ovaj poklon od sina je razbjesnio Crnogorce, koji su nedjeljama protestovali na ulicama protiv vlade. Milo Đukanović je prekršio zakon, jer nije prijavio taj poklon, ali ga Agencija za sprečavanje korupcije nije kaznila zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Međutim, i sam Blažo je u dugovima. Javnosti je poznato da je kod Hipotekarne banke uzeo kredit od milion i po evra. Kako su tada izvijestile “Vijesti”, on je kao garanciju, osim svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektra u Podgorici, založio i luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu u zgradi na Žabljaku, koje je navodno kupio prihodima od izdavanja ovih poslovnih prostora.

Procjene bogatstva Mila Đukanovića variraju od desetina, preko stotina miliona, i posljednje milijardu evra. I ne samo njegovog. Procjenjuje se da milione na svojim računima imaju i drugi članovi porodice Đukanović, poput brata Ace, sestre Ane, ali podmladak – Blažo Đukanović.

U “Rajskim papirima”, aferi koja je odjeknula 2017. godine kada je iz dvije agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara procurilo 13 miliona dokumenata o ofšor biznisu moćnih ljudi širom svijeta, se navodi da su Milo Đukanović, njegova supruga Lidija i sin Blažo, prema tadašnjim podacima, raspolagali sa desetak stanova u Crnoj Gori.

Blažo Đukanović je prije tri godine na poklon dobio komforni stan od 201 kvadrata na petom spratu zgrade Zetagradnja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine ne navodi se od koga je mlađi Đukanović dobio na poklon skupocjeni stan.

Jedine nekretnine do sada ubilježene na njegovo ime u Podgorici su dva poslovna prostora u zgradi Vektra – od 412 i 47 kvadrata. Osim nekretnina u Podgorici, posjeduje i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku.

Kao što su mediji često Mila Đukanovića povezivali sa pripadnicama srpske estrade, kao što je pjevačica Jasna Milenković Jami, tako i njegov sin je pokazivao interesovanje prema srpskim pjevačicama.

Blažo važi za velikog zavodnika, a svoj privatni život uvijek je čuvao daleko od blica fotografa, a nema ni javne profile na društvenim mrežama. Prije šest godine je snimljen u društvu popularnih pjevačica, a snimak je osvanuo na Instagramu.

U septembru 2019. godine oženio sa Milenom Popović. Svadba je organizovana na Svetom Stefanu i imala je više od 400 zvanica, a slavilo se narednog dana do osam sati ujutru.

Na svadbi su pjevali srpski pjevači Aco Pejović, Aleksandra Prijović i Milica Pavlović, dok je iz BiH kao specijalni gost bio Hari Mata Hari.

Blažo Đukanović ima sina koji se rodio 2020. godine i koji nosi ime svog djeda, kao i drugog nasljednika koji je na svijet stigao 2022.

Nastavi čitati

Region

MILO ĐUKANOVIĆ PODNIO OSTAVKU!

Milo Đukanović, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) podnio je ostavku na ovu partijsku funkciju, pišu podgoričke “Vijesti”.
Đukanović se na čelu DPS-a nalazio od 1998. godine.

Posljednji predsjednički izbori u prošlu nedjelju, na kojima je učestvovao Đukanović pokazali su da DPS više nije jak koliko je bio. Đukanovića je ubjedljivom razlikom pobijedio Jakov Milatović iz pokreta Evropa sad.
Ova ostavka stiže pred parlamentarne izbore, a iza predsjedničkih. Crnu Goru upravo potresa nova afera u kojoj je Đukanović zajedno sa članovima svoje porodice, glavni akter.
Bivši predsjenik je kod Nikšića nelegalno gradio kuće i druge prostorije, a sada je republička inspekcija naredila da se nelegalno i sruši.

Nastavi čitati

Region

ABAZOVIĆ JASAN: Milo neka ruši sam nelegalno sagrađeno ili mu ruši država!

Dritan Abazović, predsjednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu rekao je danas da je za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića pitanje “šta je gradio na divlje” i istakao da ima rok od 20 dana da poruši nelegalno podignute objekte i tako pomogne građevinskoj inspekciji.

– Preduzeli smo veliku akciju rušenja nelegalnih objekata širom Crne Gore. Juče su rušeni objekti u Utjehi. Biće takvih intervencija i u drugim dijelovima države. Rušili smo baze za nelegalnu eksploataciju šljunka. Mene ljudi imenom i prezimenom ne interesuju. Da li je vlasnik objekta Milo Đukanović, Dritan Abazović ili ne znam ko, rekao je Abazović.

Inspekcija, kaže, mora da postupa u skladu sa zakonom.

– Šta je čekala do sad, nije pitanje za mene. Sve što sam našao, pokušao sam u najbržem roku da riješim. Računajući i korumpirane ljude unutar javne administracije. Da je donijela rješenje prije predsjedničkih izbora, rekli bi namjerno zbog izbora. Sad prije parlamentarnih. Mi smo svaka dva mjeseca u izborima, kazao je premijer.

Primjetio je da ništa ne bi moglo da se radi ako bi se vodilo tom logikom.

– Pitanje nije za vladu, niti za Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja. Pitanje je za Đukanovića šta je gradio na divlje, rekao je Abazović.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto se do sada čekalo na Rješenje Urbanističko-građevinske inspekcije da Đukanović sruši svoje nelegalne objekte u Kočanima kod Nikšića, kao i da li to ima veze sa predstojećim izborima (parlamentarni izbori 11. juna), te da li će se tako postupiti i u slučaju bivšeg predsjednika Opštine Budva Marka Carevića.

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čijem čelu se nalazi ministarka Ana Novaković Đurović, donijela je juče Rješenje kojim se naređuje odlazećem predsjedniku Milu Đukanoviću da poruši dva nelegalno izgrađena objekta u KO Kočani u Nikšiću.

– Đukanoviću se naređuje da poruši nelegalno izgrađene objekte u Kočanima, u suprotnom će to učiniti država, navodi se u rješenju u kojem je naznačen rok za izvršenje naredbe u trajanju 20 dana od dana prijema rješenja.

Ako Đukanović ne sruši objekte u predviđenom roku to će učiniti država o njegovom trošku.

Abazović je novinarima u Beranama kazao da Đukanović ima 20 dana da nelegalne objekte ukloni i na taj način pomogne građevinskoj inspekciji.

– Da ne izlazimo na teren i rušimo. Ima mogućnost da sam to ukloni kao neko ko je sad odgovoran građanin, rekao je Abazović, prenijele su podgoričke Vijesti.

Nastavi čitati

Aktuleno