Connect with us

Politika

Češće izmjene u Vladi nego u rukometnoj utakmici

Sevlid Hurtić biće treći ministar koji odlazi iz Vlade Republike Srpske od njenog formiranja prije manje od mjesec dana.

Dan, odnosno dva nakon izbora Vlade, ostavke su podnijeli Dado Dogan i Dragoslav Kabić.

Šta to znači u praksi?
Prema članu 13. Zakona o Vladi Republike Srpske, predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata Vlade, na osnovu prethodno pribavljenog pisanog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade.

U prevodu, premijer Radovan Višković, u dogovoru sa koalicijom, sada može da mijenja još samo dva, od ukupno 16 ministara, u sastavu tek formirane Vlade. Sve preko toga značilo bi da pada kompletna Vlada.

Ova situacija može da se tumači na više načina. Prije svega, premijeru, ali i kompletnoj vladajućoj koaliciji, smanjene su dalje manevarske mogućnosti za personalne promjene u novoj Vladi. To, istovremeno, hrani tvrdnje da ova Vlada neće izdržati ni dvije godine, koliki im je dao rok predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Narodni poslanik Za pravdu i red, Đorđe Vučinić, ocjenjuje da je Vlada RS toliko ozbiljno sastavljena da je apsolutno nebitno ko je u njoj ministar “što i dokazuje da su češće izmjene u Vladi nego na rukometnoj utakmici”.

Međutim, klupa za rezervne igrače vrlo vjerovatno ponudiće najpoznatiju rezervu Denisa Šulića koji igra na poziciji džokera, pogodan je za sve pozicije kad se uzburka u vladajućoj koaliciji. Čim se formira Savjet ministara BiH tu više neće biti personalnih promjena, a svakako da čekamo kada će premijer iz Vlade istjerati prvog prevaranta RS Petra Đokića, što bi i bilo logično jer znamo da su dva ministra uklonjena zbog pravosnažnih presuda – kaže Vučinić za Srpskainfo.

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini, Igor Crnadak, kaže da je ovo rekord jer se nikada nije desilo da Vlada RS tako brzo ostane bez tri ministra.

Očigledno je da će ovo ograničiti mogućnost izmjena, i personalnih i političkih, unutar skupštinske većine i sigurno ukazuje na to da ova Vlada neće izdržati mandat do kraja. Takođe, veoma je loša poruka da se iz tzv. kvote stranaka iz Republike Srpske u Savjet ministara BiH šalje ministar Bošnjak. To je presedan čije će se posljedice tek vidjeti – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Istovremeno, politički analitičar, Nebojša Tojagić, ne slaže se da je Vlada RS pred nekom smjenom ili u nekom ekstremno turbulentnom periodu zbog odliva ministara. Kako kaže, smjene Dogana i Kabića idu na dušu onih koji su ih predložili, a koji su smatrali manje bitnim njihove presude, a tek djelimično na teret premijera Viškovića koji je vjerovatno imao mehanizme da provjeri njihovu prošlost i prije imenovanja za ministre.

Ovako je Vlada RS ispala potpuno neozbiljna, jer ispada da se prosječno preduzeće prilikom zaposlenja više raspituje za radnu prošlost nekog trgovca ili pekara nego što to čini Vlada RS prilikom imenovanja ministara. Ipak, Zakon je na strani Vlade i jasno kaže da njen predsjednik “može vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava”. Kako Vlada RS ima 16 ministara moguća je smjena pet ministara do kraja njenog mandata, što se teško može desiti u praksi čak i ako Sevlid Hurtić ode sa mjesta ministra trgovine i turizma – kaže Tojagić za Srpskainfo.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno